AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Emrehan Aymelek

Emrehan Aymelek

Mail: aymelekemre4@gmail.com

Yoğun Bakım Ünitesinde Beslenme

Yoğun bakım ünitesinde önemli unsurlar arasında gelen şeylerden biri de ‘Beslenmedir’ Yoğun bakım ünitesinde bulunan hastalarımızın gerek bilinci açık gerekse bilinci kapalı hastalarımızın hepsine özenerek yaptığımız şeylerden biride beslenmedir. Bir tedavi ne kadar önemli ve ihtiyaç ise her hasta içinde BESLENME de bir o kadar önem taşıyor.

Yoğun Bakım Ünitesinde Beslenme

Tıbbi Beslenme Tedavi dediğimiz beslenme; günlük kalori, protein, elektrolitler, vitaminler, mineraller gibi ihtiyaçların enteral veya parenteral yollarla hastaya verilmesidir.

Tıbbi Beslenme Tedavisi Kimlere Verilir? 

Yoğun Bakım Ünitesinde 48 saatten fazla kalan her kritik hasta yetersiz, dengesiz beslenme altında olduğundan dolayı bu tür hastalara mutlaka tıbbi beslenme verilmelidir. Veya 48 saatten fazla kalması tahmin edilen tüm hastalara mutlaka tıbbi beslenme tedavisi başlanmalıdır.

Tıbbi Beslenme Tedavisi Hangi Yollarla Yapılabilir?

Hastanın hemodinamik durumuna veya gastrointestinal sistemin fonksiyonel durumuna göre belirlenmektedir. Onlar şunlardır;

1-Oral Nütrisyon Tedavisi: Oral alım mümkünse öncelik olarak tercih edilir.

2-Enteral Tüple Beslenme: Oral alımı mümkün olmayan ve GİS normal ise erken enteral beslenme başlatılmalıdır (24-48 Saat içerisinde)

3-Parenteral Nütrisyon Tedavisi: Oral ve EN mümkün değil ise kontrendikasyon varsa PN, 3-7 gün içerisinde uygulanmalıdır.

Enteral Tüple Beslenme

Hastanın günlük enerji, protein ve mikrobesin ihtiyaçlarının bir tüp veya sonda yardımı ile gastrointestinal sisteme yollanmasıdır. Bu beslenme türüne göre de enteral endikasyon mutlaka görülür.

EN için yol seçilirken göz önünde bulunması gereken bazı özellikler bulundurmaktadır onlardan bazıları şunlardır;

1-Kısa süreli yani 4 (DÖRT) haftadan az ise kısa süreli nütrisyon, Oro (nazogastrik sonda ), Oro (Nazoduodenal sonda) ve Oro (Nazojejunal sonda tercih edilir.

2- Uzun Süreli yani 4 (DÖRT) haftadan fazla nütrisyon ise, Gastronomi, Duodenostomi ve Jejunostomi ile gerçekleştirilir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar