AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI

Mail: kahvemolasi@memohaber.com

Fedaioğlu: Herkese kapımız açık ama herkes MÜSİAD üyesi olamaz

MÜSİAD’ın çiçeği burnunda başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu göreve geldiği ilk hafta bir www.memohaber.com klasiği olan Kahve Molası’nın konuğu oldu.
www.memohaber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı’nın hazırladığı Kahve Molası’nda MÜSİAD’ın faaliyetlerinden tutun da misyonuna kadar birçok konuda detaylı açıklamalarda bulunan Fedaioğlu, Gaziantep’in iş ve siyaset dünyasına ilişkin de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Taşçı’nın sorularını içtenlikle yanıtlayan Fedaioğlu, özgeçmişinden bahsederken siyaset ile iş dünyasındaki farklılıkları ve ortak noktaları da Kahve Molası okuyucuları için değerlendirdi. 
MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanlığı görevine geldiği ilk günlerin yoğunluğuna www.memohaber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı’nın hazırladığı Kahve Molası’nda ara veren Fatih Muhaddis Fedaioğlu ile www.memohaber.com Genel Yayın yönetmeni Mehmet Taşçı, Kahve Molası okuyucularının keyifle okuyacağı bir söyleşiye imza attı. Taşçı’nın tüm sorularını samimiyetle yanıtlayan Fedaioğlu, iş ve siyaset dünyası için altın tavsiyelerde bulunurken Gaziantep sanayisinin durumunu da değerlendirdi.
İŞTE O SÖYLEŞİ…
MEMOHABER: “Fatih Muhaddis Fedaioğlu’nu tanıyabilir miyiz?”
FEDAİOĞLU: 1 Ocak 1970’te Gaziantep’te doğdum. İlkokul Gaziantep’te, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudum. 1984 Yılında babam vefat edince okumakta olduğum İstanbul Kabataş Yatılı Erkek Lisesinden ayrılarak Gaziantep’e döndüm ve diplomamı Gaziantep Lisesi’nden aldım. 1993’te lisans eğitimi için gittiğim A.B.D. Kaliforniya eyaletinde bulunan San Francisco Üniversitesi Mc Laren School of Business Finans Bölümü’nden burslu olarak mezun oldum. Mezuniyet sonrası aynı ülkede Painne Webber, Prudential Securities gibi muhtelif finans kuruluşlarında çalışma hayatına devam ettim. 1998 yılında ülkeme temelli dönüş sağladım ve aile şirketinde şirketimizde aktif iş hayatıma başladım. Aile şirketimiz 1965 yılından bu yana değirmencilik temel gıda sektöründe faaliyet gösteren Fedaioğlu Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti.’dir. Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD) ve Türkiye Un Sanayiciler Fedarasyonu (TUSAF) üyesiyiz.  AK Parti Gaziantep il teşkilatında gönüllü olarak  kuruluşundan bu yana muhtelif görevler aldım.
2011 Milletvekili seçimlerinde AK Parti Gaziantep’te milletvekilliği için aday adaylığı ve daha sonrası tüm seçimlerde gönüllülük esasına dayalı olarak sürekli olarak teşkilatta muhtelif saha çalışmalarında bulundum. 3 Şubat 2021’de AK Parti il teşkilatındaki görevimi devrettim. İyi derecede İngilizce biliyorum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Halen sanayici olarak Gaziantep’te değirmencilik temel gıda üretim alanında faaliyete devam etmekteyim. MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanlığı üyeliğim 2011 yılından bu yana devam etmektedir. MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanlığında üye, yönetim kurulularında genel sekreterlik, başkan yardımcılıkları gibi aktif görevlerde bulundum. Şu anda ise MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı olarak görevimi yürütmekteyim.
MEMOHABER: “MÜSİAD’da uzun yıllar çeşitli görevler aldınız. Başkanlığın bunlardan farkı nedir?”
FEDAİOĞLU: MÜSİAD’da çok uzun yıllardan beri görev almış birisiyim ve bugün geldiğimiz noktada MÜSİAD’ın Gaziantep Şube Başkanlığı görevine getirildim. Genel merkezimiz ve üyelerimiz bizi bu göreve layık gördüler, kendilerine sonsuz teşekkürlerimi sunarken yönetimimizle birlikte MÜSİAD’ın, Gaziantep’in ve iş dünyasının kalkınması adına elimizden gelen her türlü çaba ve gayreti göstereceğimizin bilinmesini isterim. Tabi heyecanlıyız. Bu işler tabi ki mevki makamla birlikte sorumluluk da getiriyor. Ben kendimi MÜSİAD’ın bir memuru olarak görüyorum. Bizim genel merkezimiz İstanbul’da bulunuyor. MÜSİAD başkanlığı ve aslında MÜSİAD’ın herhangi bir kademesinde görev almak son derece büyük sorumluluklar gerektiriyor ve bu bizi heyecanlandırıyor.
MEMOHABER: “MÜSİAD üye kaydı yaparken nelere dikkat eder?”
FEDAİOĞLU: MÜSİAD herkesi üye yapmak kaygısında olan bir kuruluş değil, nicelikten çok niteliğe ve özellikle nitelikli niceliğe önem veren bir kuruluş. Üye kayıtları konusunda son derece hassas davranan bir kuruluşumuz var. Mesela bizler üye yaparken genel merkezimize üye kayıtlarımızı sunuyoruz ve kuruluşumuza kaydı yapılacak kişileri incelikli bir çalışma neticesinde belirliyoruz. Bunu söylerken tabi ki herkese, ticaret, imalat, sanayi ve serbest meslek erbabı tüm paydaşlara, kapımız açık, ama sırf daha fazla üye yapmak adına da herkesin MÜSİAD’a üye olabileceği şeklinde bir düz mantığımız yok. Bizim amacımız iş dünyasına katkı sunarken kuruluşumuzu da iş dünyasının en önemli temsilci kuruluşu kimliğini yüceltmek isityoruz.
MEMOHABER: “Gaziantep’i ve sanayisini tanımlayın desek nasıl bir cevap verirsiniz?”
FEDAİOĞLU: Gaziantep çok hızlı büyüyen bir şehirken diğer yandan da Gaziantep’in bazı alanlarda pahalı bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Şehrimizde konut sorunu yaşanabiliyorken sanayimiz adeta kendi kabuğuna sığmıyor. Küçük ve orta ölçekli esnaf şeklinde tabir ettiğimiz kesim şehrimizde bir miktar sıkıntılar yaşasa da ihracata dayalı sanayi üretimi yapan firmalarımız çok güzel işler yapabiliyor ve ülke ve kent ekonomisine büyük katkılar sağlarken kendi yatırımlarını da kuvvetlendirerek daha güçlü firmalar haline geliyorlar. Tabi bu son derece gurur verici bir durum. 
MEMOHABER: “Hem siyasette hem de iş dünyasında deneyimli bir isimsiniz. Bu ikisi arasındaki farklar ve ortak noktalar nelerdir? Ayrıca eleştiri kelimesi sizin için ne ifade ediyor?”
FEDAİOĞLU: Siyaset ile iş dünyası kardeş olmak zorunda. Siyaset bir toplum bilimidir. Herkesin yapabileceği iş değildir. Siyaseti topluma kültürel anlamda mal olmuş kişilerin yapması gerekiyor. Gaziantep’te kendini geliştirmiş iş insanların birçoğunun siyasete yön vermeleri oldukça normal. Söylemler siyaseti içerir ve siyaset ile iş dünyası işbirliği içinde hareket ettikçe birbirini destekleyecek ve büyütecektir. Herkesin eleştiri yapması ve bunu yaparken çözüm yolu üretmesi gerekmektedir. Eleştiri kavramını çok önemsiyorum. Eleştiri yapılabilen yerde her zaman gelişim yaşanacaktır. Bu açıdan siyasetin ve iş dünyasını gelişimini sağlayacak her türlü eleştiriye açık bir kimliğim var. Bize katkı sunacak her türlü eleştiriye Gaziantep MÜSİAD olarak da açığız.
MEMOHABER: “Gaziantep sanayicisi için önerileriniz nelerdir?”
FEDAİOĞLU: Gaziantep’te ihracata dayalı üretim yapan firmaların güzel işler yaptığını yeniden vurgulamak istiyorum. Mesela Gaziantep’te hammadde temininde ve mamul madde ve ürün lojistiğinde sıkıntı yaşanıyor. Arz, talebi karşılamıyor. Fakat  sanayi dediğimiz işi sadece ağır sanayi üzerinden yürütmek doğru bir yaklaşım olmaz. Bu şehirde KOBİ’ler var, küçük ve orta ölçekli esnaf var. Bunların da durumunu bir yandan düşünmek gerekirken diğer yandan sanayicinin ürettiği mala mutlaka ama mutlaka katma değer katabilmesi gerektiğine inanıyorum. Zaten sanayici bunu yapabiliyorsa  sanayicidir, aksi halde o sanayiciye imalatçı demek daha doğru olur. Ağır sanayici ile küçük imalatçıları birbirinden ayırmak ve her ikisinin de kalkınması adına doğru hamleleri yapmak gerekiyor.
 
MEMOHABER: “MÜSİAD’ın çalışma sistemi nasıldır?”
FEDAİOĞLU: MÜSİAD olarak siyasete yön vermek gibi bir kaygımız yok, reel sektörde olması gerekenleri ve çözüm yollarını arıyoruz. Biz icra değil, temsil makamıyız. Yöneticilere fikir ve görüş aktarıyoruz. İyiyi ve kötüyü anlatırken genel merkezimizle irtibatlı çalışıyoruz. Bizim topladığımız doneler genel merkez tarafından Ankara gündemine aktarılıyor. Böylelikle sorunların çözümünde temsil kabiliyetimiz bizi ön plana çıkarıyor.
MEMOHABER: “MÜSİAD başkanı olarak MÜSİAD üyelerine önerileriniz nelerdir?”
FEDAİOĞLU: MÜSİAD’da uzun yıllar çeşitli görevlerde bulundum ve prensibim her zaman bir gün MÜSİAD’a başkan olacakmış gibi çalışmak oldu. Tüm üyelerimize ve yönetimde yer alan arkadaşlarımıza da tavsiyem her zaman bu olmuştur. Nihayetinde şimdi MÜSİAD’ın başkanlığı görevi bana verildi ve ben şimdim tüm üyelerimizi kucaklayan bir yönetim anlayışı ile çalışmaya devam edeceğim.
 
MEMOHABER: “MÜSİAD’da başkanlık görevine gelince nasıl bir çalışma metodu belirlediniz?”
FEDAİOĞLU: Şu anda pandemi dolayısıyla kalabalık şekilde ziyaretler yapmasak da bireysel şekilde ziyaretlerimizi yapıyoruz. MÜSİAD’ın eksikleri ve hedeflerini belirliyoruz. Yönetim kurulunda bu istişareleri yaptık. Eksiklerimiz varsa bunları gidereceğiz, üyelerimiz arasında bir kardeşlik bağı oluşturup bunu oldukça pekiştirmek istiyoruz. Buna yönelik de çalışmalarımız her zaman var olduğu gibi bizim yönetimimiz sürecinde de devam edecek.
 
MEMOHABER: “MÜSİAD iş insanları topluluğu olarak ne gibi sosyal sorumluluk projelerine imza atar?”
FEDAİOĞLU: MÜSİAD bir iş insanları topluluğu fakat bununla birlikte sosyal sorumluluk projeleri de yürütüyoruz. Mesela “Zimem Defteri” projemiz var ve Valiliğimiz de yürütüyor bu projeyi. Ayrıca “Karzı Hasen Sandığı” var. “Karzı Hasen” güzel borç demektir. Kutsal kitabımız Kur-anı Kerimde beş farklı sure de geçmektedir.” Karzı Hasen” borcu olan ihtiyaç sahibi kişiye haramlardan uzak durması ve harama bulaşmaması için ihtiyacını gidererek meblağı faizsiz olarak ve sırf Allah rızasını kazanmak için temin etmektir. Tıpkı kooperatif gibi üyelerimiz her yıl MÜSİAD’a belirli cüzi bir miktarda bir para yatırıyor.  Ve sisteme üye olabiliyor. Karzı Hasen uygulamasının geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekliliğinden hareketle MÜSİAD “Karzı Hasen”  sandığı kurulmuştur. MÜSİAD “Karzı Hasen” ile medeniyetimizin bir değerini ihya ediyor. MÜSİAD eğitim ve yardım fonları ile de sosyal sorumluluk projelerini yürütüyor. Satın alma birimleri toplantılar yapıyor. Firmaların birbirine satabileceği ürünleri varsa bunu kendi üyeleri arasında yapmaya gayret gösteriyor. Böylelikle MÜSİAD üyeleri arasındaki ticari ilişkiler ve iş ilişkileri de gelişirken firmalarımız birbirlerine katkı da sunuyor.
 
MEMOHABER: “MÜSİAD’ın dünyadaki ve Türkiye’deki yeri nedir?”
FEDAİOĞLU: MÜSİAD dünya genelinde 11 bin üyeyi temsil ediyor. 1 milyon 600 bin kişiye dünya genelinde istihdam sağlıyor. Dünya genelinde 95 farklı ülkede 225 noktayla; Türkiye genelinde ise 11 bini aşan üye 60 bine yakın işletmeyi temsil ediyor. Türkiye’de 1990 yılında faaliyetlerine bir sivil toplum kuruluşu olarak başlayan ve iş dünyasının nabzını tutarak iş dünyasına çeşitli alanlarda büyük hizmetler sunan MÜSİAD kamu yararına faaliyet gösteren bir dernek olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Türkiye’nin her noktasında hizmetlerine devam ediyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar