AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Diyetisyen Esra AKKUŞ

Diyetisyen Esra AKKUŞ

Mail: esra_akkus96@hotmail.com

SONBAHARDA NASIL BESLENİLMELİDİR? NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Havaların kötüleşmesi, günlerin kısalması, açık alanlardan tekrar güneşsiz kapalı alanlara girilecek olması bize keyifsizlik ve mutsuzluk verebilir.

Mevsimler ile kişilerin duygu durumları arasında ilişki olduğu birçok çalışma tarafından kanıtlanmıştır.

Sonbaharda adaptasyonumuzu zorlaştıran doğal mevsimsel koşullara Covid – 19’la yaşam kısıtlılıklarının da eklenmesi, hepimizi ruhsal anlamda daha dikkatli ve planlı davranmaya itiyor. Artan işlerimiz ve rollerimiz nedeniyle dış dünyayla temas etme zorunluluğunun arttığı bu dönemde, hastalık riski ile dışarıda olma zorunluluğu arasında sıkışmak depresif durum tetikleyicilerinden biri haline gelebilir.

Sonbahar depresyonunun belirtileri arasında;

  • Normalden daha fazla hissedilen yorgunluk, halsizlik ve bitkin olma durumu
  • İş akışımız içerisinde dikkat eksiklikleri, odaklanma problemlerinde artış
  • Kendini suçlu hissetme ve değersizlik duygusu
  • Aşırı kilo alma ya da kilo kaybı
  • Sinirli ve geçmeyen ruh hali
  • Sürekli bir üzgünlük hissedilmesi
  • Mutsuz, isteksiz ve umutsuz olma hali
  • Uyku bozuklukları, uykusuzluk ya da aşırı uykulu olma gibi belirtiler sıralanabilir.

Bu duygu durum bozukluğu; kış aylarında aşırı yeme ile karakterize olup, karbonhidratlı besinlere olan isteklerin artması sonucu kilo alımına yol açabilmektedir.

Özellikle Sonbaharda depresyona giren kadınların hemen hemen hepsi çareyi yemekte arar. Ancak  bu dönemde yapılan beslenme hataları depresyona çare olmaktan çok durumun daha da ağırlaşmasına neden olabilir. Örneğin; beyaz şeker, kan şekerini hızla yükseltip düşürür. Bu nedenle de halsizlik ve yorgunluk hislerini beraberinde getirir. Tatlı, çikolata ve pastaların fazla tüketimi de bilinenin aksine mutlu etmez.

PEKİ NE YAPMALIYIZ ?

Enerjinizi Sonbahar Depresyonuna Kaptırmayın!

  • Kendinize zaman ayırın. Sinemaya, tiyatroya gidin ya da sevdiğiniz insanlarla vakit geçirin
  • Açık havada uzun yürüyüşlere çıkmayı deneyin ve hava şartlarının sizi engellemesine izin vermeyin
  • İlgi duyulan bir çalışma yapın veya dikkati başka yönlere kaydıracak uğraşlar edinin
  • Bu dönemde fast-food’tan, sık alkolden, yapay şekerli ürünlerden, tek yönlü beslenmeden, uzak durun. Sebze ve hayvansal gıdaların dengeli olduğu bir beslenme düzeni oluşturun, bol bol su için.
  • Uyku düzeninize dikkat edin; düzensizse, adım adım düzene sokmaya çalışın. Kendinizi yorgun hissediyorsanız çok uyumanın dinlenmek anlamına gelmeyeceğini göz önüne alın.
  • Duygusal gerilimlerinizi atmanıza yardımcı olacak samimi ve özellikle iyimser, eğlenceli insanlarla sohbet edin.

Bunun geçici bir durum olduğunu bilin olumlu düşünün kendinize güven duyun.

 Unutmayın ki her sonbahardan sonra muhakkak bir ilkbahar vardır.

SONBAHARDA BESLENME ÖNERİLERİ

  • Dengeli ve düzenli beslenmek, mevsime uygun sebze ve meyveler tüketmek hem ruh hem de beden sağlığına iyi gelir.
  • İşlenmiş hazır gıdalardan uzak durmak, omega 3’ten zengin ceviz, semizotu, balık gibi besinler ile beslenmek, mevsimsel depresyonu önlemede veya yatıştırmada faydalı olur.
  • Sonbahar ve kış mevsimlerinin gelişiyle kişilerde görülen şikayetleri arttıran etkenlerden biri de D vitamini eksikliği olabilmektedir.Günlük beslenmede D vitamini içeren besinlerin tüketimine veya gerekli görüldüğünde, hekim ve diyetisyen kontrolünde, takviye ürünlerin uygun miktarda alınmasına dikkat edilmelidir. D vitamini içeren besinlere örnek olarak; balık, yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünleri verilebilir.
  • Yaz aylarında görülen nispeten düzensiz beslenme tarzı sonrasında, sonbaharın gelişiyle birlikte beslenmede doğru düzenlemeler yapılması, bahar yorgunluğu gibi şikayetlerin önüne geçilmesine katkıda bulunmaktadır. Vücudun ikinci beyni olarak nitelendirilen bağırsakların iyi çalışması, bu noktada önemli olmaktadır. Daha iyi bağışıklık fonksiyonlarına ve sindirim sistemine sahip olabilmek için, beslenmede lifli gıdalara yer verilmesi oldukça önemlidir. Meyve-sebze lifleri, buğday, yulaf ve mısır lifleri dışkı miktarını arttırma özelliğine sahiptir. Ayrıca yeterli miktarlarda posa alımı; kardiyovasküler hastalıklarda, bazı kanser türlerinde, Tip-2 diyabetin önlenmesinde ve kabızlığın giderilmesinde önemli role sahiptir. Lifli besinlere; sebzeler ve meyveler, tam tahıllı besinler, buğday, yulaf, mısır, kuru baklagiller örnek verilebilir.
  • Aşırı kilolu bireyler de bu dönemde dikkatli olmalıdır. Bu nedenle diyete dikkat etmeli ve gerekirse uzman desteği almalıdır.

Kış aylarına girerken, bu tavsiyelere dikkat edilmesi, daha güçlü bir bağışıklık sistemi için yardımcı olabileceği gibi; yorgunluğun, depresif duygu durumlarının ve diğer şikâyetlerin önüne geçilmesine katkı sağlayacaktır.unutmayalım ki en değerli varlığımız sağlığımızdır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar