Havaların sıcak olması beslenme düzenimizi çok fazla etkileyebiliyor. Örneğin sıcak havalarda soğuk asitli içecek tüketimi artmaktadır. Bugün sizlerle sıcak havalara inat sağlıklı beslenmenin sırlarını konuşmak istiyorum. Artan hava sıcaklıklarının artışına bağlı olarak ödem problemleri de kendini gösterir.
Vücudun en önemli ihtiyacının su olduğunu unutmayalım. Terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nemle deri, solunum, idrar ve dışkı yoluyla vücut normalden fazla su kaybeder. Bu kayıp yüzünden halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi problemler yaşayabilirsiniz. Susama hissi geliştiğinde yüzde 1’lik su kaybedilmiş ve bu durum beyne iletilmiştir. Yeterli su alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer idrarınız renksize yakınsa sıvı alımınız yeterlidir, koyu sarı ise yetersizdir. Su tüketmekte zorlanıyorsanız içine bir iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane, limon ekleyebilirsiniz. Doğal maden suyu, soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendi tadıyla pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir, sıcak havalarda sıvı alımınıza destek olacak en güzel sağlıklı seçimlerdir.
Lif kaynağı: Tam Tahıllar
Beslenme düzeninizde lif kaynağı sebze ve meyve tüketiminizin azaldığını düşünüyorsanız dikkat! Bağırsak sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir. Et tüketimi arttığı dönem kurban bayramını geçirdiğimiz bu süreç daha olumsuz olabilir. Hayvansal gıdaların lif içermediğini hatırlatmak isterim. Bu nedenle bayram sonrası sebze, meyve ve tahıl ürünleri tüketiminizi artırmaya özen gösterin. Kilo vermek istiyorsanız hayatınızdan tahıl grubunu çıkarmanız gerekmiyor. Tam tahıllar içeriğindeki lifle tokluk sürenize destek olur; magnezyum, potasyum ve antioksidanlar ile sağlığınıza katkıda bulunur. Sağlıklı bir beslenme planının parçası olarak tam tahıllı gıdaları beslenme planınıza ekleyebilirsiniz.
Sıcak havalarda neleri tüketmeyelim?
Kızarmış besinler, kırmızı et, doymuş yağlar, şeker, işlenmiş gıdalar, beyaz un, gazlı içecekler, alkol, sigara vücut için toksik etki yarattığından uzak durmanız gerekenler arasında. Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine dondurma veya meyveli tatlılar, sorbe yaz için en doğru seçimlerdir. Kremalı veya mayonezli yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Bu besinler çabuk bozulduğu gibi sindirim açısından da vücudunuzu olumsuz yönde etkileyebilir.
Sıcak havalarda:
Ağır, aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şeklinin sizin için en uygun olacağını göz önünde bulundurun.
Bayramda artan et tüketimi yerine öğünlerinizde sebze meyveyi artırarak dengeyi oluşturmaya çalışın.
Yeterli protein alımı için ise bitkisel proteinleri öğünlerinize eklemeye özen gösterin.
Bitkisel protein kaynaklarından kuru baklagilleri yazın sıcak yemek olarak tüketmek istemiyorsanız, çorbalarınıza veya salatalarınıza ekleyerek piyaz şeklinde de tüketebilirsiniz.
Asitli içecekler yerine, evde kendinizin hazırlayacağı soğuk çay, maden suyu, ayran vs gibi içecekler tercih edebilirsiniz.
Yorum Yazın