AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, tüm iş yoğunluğuna rağmen www.memohaber.com’un “Kahve Molası”na konuk olarak Memohaber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı’nın gündeme dair sorularını cevapladı. Gaziantep’in tek kadın milletvekili olan Bakbak ile eğitimden, sağlığa, şehre yapılan yatırımlardan siyasete kadar birçok alanda tadına doyulmaz keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Yaptığımız önemli sohbetlerde düştüğümüz notlarla dileriz şehrin beklentilerine de cevap vererek hem kent yöneticilerine hem de şehirde yaşayan vatandaşlara önemli mesajlarda bulunmuşuzdur.
Kent ve ülke siyasetinde önemli görevler üstlenerek Gaziantep’i her zaman öncelikli kılan AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, şehre yapılan ve yapılma süresi uzayan yatırımlar üzerine de çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Özellikle sağlık alanında yapılan yatırımları değerlendirerek şehrin sağlık ve eğitim alanında yapılması öncelikli kılınan konulara dikkat çeken Bakbak, tarafsız açıklamalarıyla da gündeme damga vuracak konulara dikkat çekti.
Ekonomi, siyaset, eğitim, sağlık ve daha birçok alanda hem siyasetçi hem de akademisyen gözüyle değerlendirmelerde bulunan Bakbak’ın Kahve Molası’na yaptığı açıklamalar ise gündem olacak türden. Bakbak’ın özellikle gençlerin “Bilim, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik” alanlarına yönlendirilmesi için yürüttüğü çalışmalar alkışları hak ediyor.
Gaziantep’te kadın siyasetçi ve yönetici sayısının erkek siyasetçi ve yöneticilere oranla bir hayli az olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda Gaziantep’in bahse konu olan az sayıdaki kadın siyasetçilerinden birisiniz. Şehrin kadın siyasetçi ve kadın yönetici bakımından durumunu değerlendirerek bu alanda kadın siyasetçi olmanın güzel yanları ve zor yanlarından bahsedebilir misiniz?
Kadın toplumun en önemli anahtarıdır. Toplumumuzun yarısını kadınlar yarısını da erkekler oluşturmaktadır. Kadın ve erkek aslında birlikte değer kazanıyor. Kadının olaylara hızlı bakış açısı söz konusu, anne olarak duygusal bakış açısı var. Bunun gibi bir çok özelliği bir araya geldiğinde kadın gerek ailede, gerek eğitimde gerek siyasette gerekse de hayatın her alanında başarı göstermektedir. Şehrin tek kadın milletvekiliyim. Tabi Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin de bir kadın. Kadın Kolları Genel Başkanlığımızı yapmış, bakanlık yapmış aynı zamanda şuanda Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan çok önemli bir isim. Şehrin taleplerini bir kadın milletvekili olarak çok farklı bir bakış açısı ile dinliyorum. Özellikle kadınlarımız kız çocuklarımız bu konuda isteklerini çok daha rahat bir şekilde bana iletebiliyorlar.
Mecliste 2002 yılında kadın milletvekili 24 iken 2018 seçimlerinde bu sayı 104’e yükseldi. Bu sayının da 53’ü AK Parti sıralarında oturan isimlerdir. AK Parti ile kadına bakış açısında çok önemli gelişmeler oldu ve kadınlarımıza pozitif ayrıcalıklar getirildi. Kadın istihdamında 2002 yılında yüzde 22 iken oran şu an bu oran yüzde 35 seviyelerinde. Biz bunu yüzde 40’ların üzerine çıkartmak istiyoruz. 953 bin kadın yöneticimiz bulunuyor Türkiye genelinde. Yine 820 bin kadınımız kendi işini yapıyor yine 130 bin kadın da girişimci olarak çalışma hayatının içinde yer alıyor. Kadın öğretim üyesi sayısında dünya ortalamasının üzerindeyiz. Kadın öğretim üyesi oranımız yüzde 50.7 seviyelerindedir.
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Gaziantep ilk sınır olayları olduğu dönemi düşündüğümüzde ben yine milletvekiliydim. O zamanlarda patlama ile yaralı olarak gelen insanlar vardı. O dönemde Nizip, İslahiye kamplarını kurduk. Konteynerler Van’dan geldi. 400 bin civarı Suriyeli bugün Gaziantep’te ikamet ediyor. Avrupa ülkesiyiz diye geçinen ülkelerin bu konuya duyarsız kaldığını görüyoruz. Bugün bizim sınırımıza 60 kilometre uzaklıkta bir Barış Pınarı Harekatı düzenleniyor. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum bu kesinlikle Kürtlere karşı düzenlenmiş bir hareket değildir. Tamamen terör örgütlerini hedef alan bir harekettir. Kendi ülkemizin sınır güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Ülkemizin hiçbir ülkenin topraklarında gözü yoktur. İnsan haklarından bahseden hiçbir ülke Suriyeli vatandaşların yanında yer almadılar. Biz onlara her alanda destek çıktık.
Ekonominin, üretimimin, ihracatın ve turizmin de öncü şehirlerinden birisi olan Gaziantep’te gerçekleştirilen Gastronomi Festivali’nin şehrin ekonomisine sağlayacağı faydalardan ve yine şehrin dünya nezdinde tanıtımına olan etkisinden bahsedebilir misiniz?
Gastronomi kentiyiz, sanayi kentiyiz, ihracat şehrimiz, turizm şehriyiz. Daha birçok alanda şehrimiz büyük bir potansiyel. Gastronomide dünya liderleri arasındayız. Gaziantep dünyada yemek çeşidi ile bilinen ve tanınan bir şehirdir. 40 ülkeden temsilciler ve çok ünlü şefler geldi şehrimize. Şefler kendi yemeklerini sergiledi bizim ürünlerimizi kullandı. Sonra bizim yemeklerimizin tadına baktılar. Bir kültür alışverişi yaşandı. Festivalde biber hasatlarına, fıstık hasatlarına, nar hasatlarına yer verildi. Yine yöresel ürünlerin satıldığı çarşılarımıza da gidip önemli alışveriş yaptı turistler.
Gaziantep’in bu kadar sayılabilecek büyük başarıları varken diğer yanda olumsuz bir yönü olan çocuk ölümlerinde de yine Türkiye birincisi. Gaziantep’te özellikle de özel hastanelerde yaşanan çocuk ölümleri hakkında ne söyleyebilirsiniz. Bu kadar olumlu imajın içinde çocuk ölümleri gibi çok hassas bir konu ile de imaj zedeleyen şehrimiz için neler yapılabilir?
Gaziantep’in nüfusu 2 milyon 28 bin kişi. 400 bine yakın Suriyeli de yine bu şehirde ikamet etmektedir. Elbab ve Cerablus’ta yaşayıp da 450 bin nüfusu olan önemli bir potansiyel de var. Ve buradaki hastalar Gaziantep’e gelmektedir. Suriyelilerin nüfus artış hızı hem şehrimizin hem ülkemizin nüfus artış hızından yüksektir. Bebek denilince anne ve bebekleri aynı anda düşünmek gerekiyor. Annenin sağlık kontrollerinin düzenli yapılıyor olması ve hijyen konularının anlatılması çok önemli konular. Yine Suriyelilerde akraba evlilikleri de çok fazla oluyor. Genetik rahatsızlıklar da düşünüldüğünde rakamlar biraz yükseliyor. Yine Cerablus’tan da gelen hastalar yer almaktadır. Bunun yanında Ortadoğu’nun da sağlık merkezi olduk. Oradan da sürekli hasta anne çocuklar geliyor. Bu etkenler düşünüldüğünde bebek ölüm oranlarının yüksekliğini görüyoruz ancak tüm bu rakamlar Gaziantep’e ait değil. Yine bu bölgede çok başarılı hekimler yer alıyor. Özellikle kardiyoloji alanında baktığımızda çok önemli hekimlerimiz ve hocalarımız söz konusu. Bu yüzden de çok fazla hasta alan bir şehiriz. Sağlık alanında çok önemli yol kat ettiğimizi düşünüyorum ben. Tüm milletvekilleri olarak gerek bakanlığımızla gerek sağlık il müdürlüğü ile önemli istişareler içindeyiz.
Yine sağlık alanından devam edecek olursak şehre yapımı bir hayli geciken şehir hastanesinin süre olarak uzama sebebinden, yine Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanemizin halen tam kapasite ile çalışmaya başlayamamasından ve son olarak yine 25 Aralık Devlet Hastanesi ve Çocuk Hastanesi bahçelerinde 300’er yüz yataklı hastane açılacakken halen bir çivi çakılmadı. Buna bir şeyler engel oldu. Bu kapsamda tüm sorularımıza detaylı bir cevap alabilir miyiz?
1875 kişilik şehir hastanemiz üç dört ay kadar yüklenici firmadan kaynaklı sorun yaşadı ancak şu anda bin 700 işçi ve 500 teknik elemanla çalışmalar sürüyor. 2020 yılının Nisan ayında hastanenin kaba inşaatının bitmesi planlanıyor. Yıl içinde de hizmete açılacak. Abulkadir Yüksel Devlet Hastanemizde de 320 hekimimiz ÇKS’ye düştü ve göreve başladılar. Ayrıca 23 pratisyen 13 uzman hekimin de ataması yapıldı. Şu anda 41 uzman hekim aktif olarak hizmet vermektedir. Hastana acil birimi 24 saat açık. Yoğun bakım, palyetif ve radyoloji bölümü tam zamanlı olarak hizmet sunuyor. Yine 300 yataklı 25 Aralık Devlet Hastanemizin ve yine 300 yataklı kadın doğun ve çocuk hastanesinin projeleri de tamamlanmış durumda. Bütçe onayı bekliyoruz. Bakanlık şu anda öncelikli hastane kurulumlarına destek veriyor. Bu kapsamda Gaziantep süreç bekliyor.
Son iki yıl içerisinde Kadın Doğum ve çocuk hastanesinin yanı sıra merkezdeki hastanelerimizde kadın doğum uzman sayısının azalmasının ve istifaların nedeni hakkında fikriniz var mı?
Kadın doğum uzmanı hekimlerimizin sayısında önemli bir düşüş var. Bu sadece Gaziantep’in değil tüm Türkiye’nin sorunu. Kızılcahamam kampında da bu konuyu dile getirdik. Sınavlarda kadın doğum ve çocuk bölümleri çok tercih edilmemeye başlanmış. Bu alanda çalışan hekimlerin de özele geçme durumları var.
Gaziantep Güneydoğu’nun sağlık merkezi olan bir şehir. Bu kapsamda birçok şehirden hatta sınır ötesi ülkelerden dahi hastalar şehrimize gelmektedir. Bunun yanında şehrimizdeki yoğun Suriyeli varlığı da göz önüne alınacak olursa Gaziantep’e yapılan sağlık yatırımlarını yeterli buluyor musunuz ve yine sağlık kurum ve kuruluşlarının da doğru olarak yönetildiğini düşünüyor musunuz?
Sayın Cumhurbaşkanımız sağlık alanında çok önemli adımlar atıyor. Bir dakikada hastaların muayene edilip, hastanın gönderildiği bir sistem istemediğini özellikle iletiyor. Hastayla ilgilenilen bir sistemi düşünüyor Cumhurbaşkanımız. Gaziantep’e şu ana kadar 1.4 milyar sağlık yatırımı yapmışız. Bin 135 yataklı 20 hastaneden oluşan 83 yeni tesis kazandırdık 17 yılda bu şehre. Yine ağız ve diş sağlığı merkezleri açıldı. Geçmişte bir odanın içinde dört beş hasta kalırken bugün odanın içinde her türlü imkanları bulmak gerekli. 17 sene önce 95 olan yoğun bakım birimi sayısı bugün bin 424’e yükseldi. Muayene odası 54 iken bugün 479’a cıktı. Ayrıca 610 aile hekimi sayısı ile hizmet veriliyor. Bunun yanında evde sağlık hizmetleri çok önemli. 2018 yılında 18 bin 587 vatandaşa evde bakım hizmeti sunmuşuz. Gaziantep’te sağlık yönetimini çok sıkı takip ediyoruz. Genel anlamda çok önemli hekimlere ihtiyacımız var. Yönetim olarak sıkı takipçiyiz şehrimizin. Ufak tefek sorunlar olsa da biz bu sorunları gerekli yerlere iletiyoruz. Sağlık yatırımlarını şehrimiz için çok sıkı takip ediyoruz.
Lisans eğitiminiz mimarlık olmakla birlikte yine inşaat mühendisliği alanında da doktoranızı tamamladınız; teknik bilgileriniz ışığında Gaziantep’in çarpık kentleşmesi, ve son günlerde gündemde olan Deprem Master Planı ile Gaziantep’in olası deprem risklerine karşı yaşayabileceği olumsuzluklar nelerdir bu konuda teknik bilgiler verebilir misiniz?
Gaziantep’te de deprem konusunda çok ciddi çalışmalar söz konusu. Bu kapsamda Deprem Master Planı yapılıyor. Mimarlık bölümü öğretim üyesiyim, inşaat mekanik yüksek lisans ve doktoram. Yine bu konunun dersini anlatan hocalardan da bir tanesiydim. Öncelikle İstanbul’dan başlayıp Erzincan’a uzanan bir deprem fay hattı var. Sonra Hatay’dan başlayıp Erzincan’a uzanan ikinci bir fay hattı daha var. Gaziantep, Hatay bölgesinden geçen fay hattı ikinci deprem bölgesidir. Gaziantep ise üçüncü deprem riskinde yer alan bir şehirdir. Ancak kentsel dönüşüm çalışmasında dikkatimi çeken büyük yanlış vardı. Mehmet Tahmazoğlu Başkanımızın kentsel dönüşüm kapsamında yıktığı o evlerde üç kat üst üste konulduğunu ve hiçbir kolan da olmadığını gördük. Bu çok büyük bir risk. Başkanımız o alanlarda peyder pey kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. Yine Şehitkamil Belediyemizde Karşıyaka tarafında bir kentsel dönüşüm çalışması sürdürülüyor. Bu kapsamda kentsel dönüşüm çalışmalarını da ciddi anlamda destekliyorum. Müteahhitler ne yazık ki kolon kiriş kullanımında maliyet oluşturuyor diye işin uyanıklığına kaçıyorlar ve insanların hayatlarını hiçe sayıyorlar çoğu zaman. Deprem yönetmeliği de değişti. Yönetmeliğe uyulduğu takdirde olağan depremlerde zarar en az seviyeye indirilmiş olacaktır.
27. Dönem AK Parti Gaziantep Milletvekilliği dışında, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesiniz, komisyondaki çalışmalar hakkında biraz bilgi verir misiniz?
24. dönemde milletvekiliydim arada tekrar üniversiteye akademisyenlik görevine döndüm. Gaziantep Üniversitesi’nde, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Kalyoncu Mimarlık Bölüm Başkanlık görevini yürüttüm. O zamanda da yine vatandaşlarla iç içe olduk. Bu dönem başta kız çocukları olmak üzere gençlerin bilim teknik ve teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yönlendirmesi komisyon başkanlığını yürütüyorum. Bu konuda STK’ların görüşlerini alıyoruz. Dikkatimizi çeken çok önemli bir rakam var. Hizmet sektörü yüzde 65 gözüküyor. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde 5.1 milyon iş alanının yerine 2.3 milyon yeni iş alanı gelecek. Gaziantep’te benim gözlemim en çok iş taleplerinin olduğu yönünde. İş verenin istediği iş ile iş arayanın istekleri birbirini tutmuyor. Biz kendimizi dijitalleşme üzerine geliştirmeliyiz. Gençlerimizi bu alana yönlendirmemiz gerekiyor. Bakanlıklarımız bu dijitalleşmenin temellerini atıyor. Savunma sanayi ile ilgili yapacağımız çalışmalar çok önemli. Bu kapsamda gençlerimizden tutun da öğretmenlerimizin yönlendirilmesine kadar pek çok çalışmayı komisyon olarak yürütüyoruz.
Gaziantep’in sorunlarını TBMM’de görüşürken, muhalefet milletvekilleri ile görüş alışverişinde bulunuyor musunuz?
Gaziantep söz konusu olunca bu şehir ile ilgili bir sözü olan her kesim ile görüşüyoruz. Bu kapsamda muhalefet milletvekilleri ile de görüşüyoruz. Sadece muhalefet değil, kapımız her zaman herkese açık. Bu iş sadece AK Parti ile tabi ki de olmayacaktır. Her zaman istişarelere önem veriyoruz.
Siyasi kimliğinizin yanı sıra akademisyen kimliğiniz de var. Şu an için Gaziantep’te 2 devlet 2 vakıf olmak üzere 4 üniversite var. Gaziantep üniversiteler şehri oldu diyebilir miyiz. Bu konu hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir?
Gaziantep sanayi ve ticaretin yanında aynı zamanda bir üniversite şehridir de diyebiliriz. 60 bine yakın öğrencimiz bulunuyor. Altı kıtadan öğrenciler geliyor bu şehre. Yüksek lisans ve doktora için özellikle yabancı uyruklu öğrenciler tercih ediyor. Gaziantep’te yurt açısından çok önemli adımlar attık. 9 bin 440 kişilik yurt kapasitemizi arttırdık. 2 bin 250 kişilik kapasiteli öğrenici yurtlarımızın yapımı da devam ediyor. Dört üniversitemiz ile gurur duyuyoruz. Tüm bölümlerin yer aldığı ve bölgenin öncelikli tercihi olan şehrimiz eğitim çıtasını da yükseltmektedir.
Sizce Gaziantep’in öncelikli sorunları arasında neler yer alıyor.
Eğitimde sınıf sayısını arttırmayı önemli buluyorum. Yine kentsel dönüşümü şehir için çok önemli buluyorum. Yine şehrimize gelecek olan metro ile şehrin ulaşımında çok önemli bir rahatlama sağlanacak. Sulama projelerini de çok değerli buluyorum. Fırat havası açısından çok önemli noktadayız. Fıstık olsun, zeytin olsun, sarımsak olsun, nar olsun birçok tarım ürününde Türkiye’nin lideri diyebiliriz.
AK Parti iktidarı döneminde Gaziantep’e yapılan yatırımları özetleyecek olursak nelerden bahsedebiliriz.
Hükümetimiz Gaziantep’e 10 bin derslik yaptı. 9 bin 440 kişilik yurtlar yapıldı. 20 spor salonu ve 13 yüzme havuzları için projeler geliştirildi. Yapımlarına da başlandı. Daha önce 175 spor salonumuz ve bin 15 laboratuvarımız yapılmıştı. Dört yılda önce dokuz köprülü kavşak akabinde 12 köprülü kavşak yapıldı. Çevre yolu bağlantıları çok önemli. Gaziray projesi bu şehir için çok önemli yine Panorama Müzesi bu şehre önemli bir kazanım. Müzeler, kazı çalışmaları şehrimizin kültürel tanıtımlarına çok önemli bir ivme katmaktadır. Oto Sanayiciler Sitesi yapıldı, yine Kuzey Şehir hayata geçirildi. Hızlı tren çalışması Nurdağı’na kadar geldi. Düzbağ için 1.2 katrilyon değerle tamamlandı. Şu anda 203 bin hektar alana sulama yapıyoruz.
Yorum Yazın