Reflü hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de erişkinlerde en sık rastlanan hastalıklarından birisi olarak kabul edilmektedir.Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumun %23’ünde reflü hastalığı bulunmuştur.Çoğunlukla ilaçla tedavi edilmekle birlikte ilaçlar yakınmaları geçici olarak ortadan kaldırır ve hastaların bir kısmı ömür boyu bu yakınmaları yaşar.
Yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek şekilde haftada iki ya da daha fazla gün yanma ve ya endoskopide mukozal kayıp,tahrip(erozyon veya ülser) reflü hastalığı olarak kabul edilir.
Reflü sağlıklı bireylerde de görülebilir,buna fizyolojik reflü denir.Yani farkında olmadan sizde reflü hastası olabilirsiniz.
Gebe kadınlarda özellikle son aylarda reflü sık görülmektedir.
Kadın ve erkeklerde eşit sıklıkla görülmesine rağmen erkeklerde daha sık gözlemlenmiş.Reflünün sıklığı ve belirtilerinin görülme oranı ve şiddeti yaşlanma ile artmaktadır.
- Reflünün nedenleri arasında;sık geçirilen enfeksiyonlar,tekrarlayan kusmalar,mide fıtığı ve gastrik boşalımın gecikmesi sayılabilir,bulguları ise sıklıkla yanma,karın ağrısı,göğüs ağrısı,yutamama,kanama,geğirme,bulantı,geri kaçış görülür.
- Yaşam tarzı ve diyet önerilerindeki değişiklikler her hasta için kişiselleştirilmelidir.
- Aşırı kilolu ve şişman kişilerde ağırlık kaybı sağlanmalıdır.
- Sigara tüketimini azaltın.
- Alkollü içecek tüketimini azaltın.
- Yatağın başını yükseltin.
- Sol lateral dekübitte uyuyun.
- Bulguları gece verir, özellikle geceleri yatmadan en az 2 saat önce yemek yemekten kaçının.
- Karbonhidrat alımı ve reflü arasındaki ilişkileri inceleyen bir araştırmada,obez ve reflü olan bireylerde düşük karbonhidratlı diyetin (20g/gün) reflü semptomlarını azalttığı gösterilmiştir.
- Bir araştırmada,protein içeriği yüksek besinlerin yağ içeriği yüksek besinlere göre semptomları azalttığı görülmüştür.Bu nedenle reflü hastalarında diyetin protein içeriğinin arttırılması önerilmektedir.
- Diyet yağı ve reflü arasındaki ilişkiyi belirlemek için yapılan araştırmalarda,yağ içeriği yüksek öğün sonrasında reflü sıklığının arttığı belirtilmektedir.Bu nedenle reflü hastalarında diyet yağ oranlarının azaltılması ve yağ içeriği yüksek besinlerden kaçınılması önerilmektedir.
- Baharatlı yiyecekler, turunçgiller, yüksek yağlı yiyecekler, kafeinli ürünler ve gazlı içecekler gibi reflü semptomlarını tetikleyebilecek gıdaların genel olarak ortadan kaldırılmasını önerecek bir kanıt yoktur.
- Hasta bu yiyeceklerden herhangi birinin semptomları ile ilişkili olduğunu tespit ederse, tüketiminden kaçınarak fayda sağlayabilir.
- Sonuç olarak,kronik bir hastalık olan reflü ile yaşamayı bilmeli,uygun beslenme planı ve yaşam tarzı değişiklikleri ile ilerlemenin önüne geçilmelidir.
- Günümüzde birçok kronik hastalıkta yasam kalitesinin önemi üzerinde durulmaktadır. Genel olarak “kalite”, iyiliğin bir derecesidir.
- Yaşam kalitesi, belirli yaşam koşullarında bireysel tatmini etkileyen rahatsızlıkların bedensel, ruhsal ve sosyal etkilerine günlük yasamda verilen bireysel yanıt olarak ifade edilebilir.
- Bu nedenle yasam kalitesi sağlık düzeyinden daha geniş kapsam ve kavrayışa sahip olup dikkate alınmalıdır.
Yorum Yazın