AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Diyetisyen Eda Tiryakioğlu

Diyetisyen Eda Tiryakioğlu

Mail: dyttiryakiedaa@hotmail.com

Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri

 Ramazan ayı geldi, hoş geldi. Bu yıl geçen Ramazan gibi biraz buruk ve biraz daha önemli bir ay ülkemiz ve dünyamız için. Bu dönemde doğru beslenmemiz önem gerektiriyor. Ramazan ayında asıl amacımız beden ve ruhu terbiye etmek, nefsimize sahip çıkmak olduğunu hep hatırlamak gerekiyor. Eğer bunu başarabiliyorsak iftarda zaten aşırıya kaçmayız ve bedenimizin ihtiyacı olan sahurun gereklerini de yerine getirme şansımız olur. Ramazan’la birlikte öğün düzeni ve saatiyle tüketilen yiyeceklerin miktarlarındaki artış beslenmedeki en önemli değişikliklerdir. Ancak yaşamımızın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amacımız ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır.

 Ramazanda genel olarak toplam öğün sayısı sınırlanır ancak öğünlerdeki yiyecek çeşidi daha fazla olabilir. Ramazanda ideal beslenme öğün sıklığının normal hayata yakın şekilde uygulanması ile sağlanabilir. Oruç tutan bireyler yaklaşık 12 saat açlık ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu açlık süresi içinde kan şekerimiz düşer. Eğer sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır. 

 Oruç tutmak ise sağlıklı bireylere farz; bu nedenle riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri önemlidir. Kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananlar, diyabet hastaları, hamileler, böbrek yetmezliği ve diyaliz hastaları, kanser tedavisi görenler, çocuk ve yaşlılar ile hamileler riskli gruptadır. Pandemi sürecinde ise kronik rahatsızlığı olan bireyler özellikle oruç tutmamaya özen göstermeli, bağışıklık sistemini ön planda tutmalıdır. Bu konuda hekiminizden mutlaka destek alın.

Ramazan ‘da sağlıklı beslenme önerileri:

  •  İftardan sonra aşırı şerbetli ağır hamur tatlıları yerine meyve veya sütlü tatlılar(güllaç, muhallebi, sütlaç,  puding veya dondurma) tercih edilmelidir.

  •  veya 4-5 kaşık pilav/makarna

 Sahurda Örnek Menü:

  • 1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir

    ​​Son olarak: Orucu zayıflamak için tutmayın… 

Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması bildiğiniz üzere kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi oruç tutarak zayıflama düşüncesini bir fırsat olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutarak kilo verilmez.  Gün boyu aç kalmak metabolizma hızımızı yavaşlatır, alınan besinlerin yağ haline gelmesini ise kolaylaştırır.  Bu durum kilo artışına sebep olur. Ramazan’da  hareketsiz bir birey ise kilo alması kolaylaşır. Bu sebeple Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeyenler ya da çok katı diyetler uygulayıp yavaşlayan metabolizmasını daha da yavaşlatan bireyler kilo veremezler veya da fazla besin alımı yapan bireyler de bu ayı kilo alarak bitirebilirler.

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar