Ramazanın ilk haftası geçti ve kaldı geriye 3 hafta. Oruç tuttuğumuz için gün boyu süren açlık, yeterli sıvı almamak vücudumuzda birçok değişiklik meydana getiriyor. Ramazan olsa bile vücudumuza almamız gereken günlük besin ögeleri değişmiyor. Ramazan ayında gün boyu süren açlık sebebi ile iftar, sahur ve ara öğünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İftar ve sahurda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve sıvı dengesini korumamız oldukça önemli. Tabi öğünlerimizde protein, karbonhidrat, yağ oranlarına dikkat etmeyi unutmayalım. Vücudumuza yeterli vitamin, mineral almak için öğünlerimize meyve ve sebze grubunu eklemeliyiz.
Mevsimine uygun meyve sebze tüketimi ramazan ayında en çok dikkat edilmesi gereken besin ögelerimizden. Öğünlerinize mevsimin meyve-sebzelerinden ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu dönemde yaşanan hareketsizlik ve uzun süreli açlığın ardından yapılan yemek seçimleri ve susuzluk mide ve bağırsak sisteminizi etkileyebiliyor. Bu dönemde bol lifli besinler tüketmeye gayret edelim. Hazır mevsim sebzeleri gelmişken iftar menülerimize ekleyelim bol sebze yemeklerini. Lif sağlıklı kilo yönetimi ve sindirim sistemini desteklemenin yanı sıra, kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenlemede de rol oynar. Lif tüketiminin bağışıklık, ruh hali ve inflamasyon üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu hatırlatmakta fayda var. 19-50 yaş arasındaki yetişkinler için önerilen günlük diyet lifi miktarı kadınlar için 25 gram, erkekler için ise 38 gram.
Bağışıklığımızı korumak bu ramazanda da, covid-19 salgını dolayısıyla daha büyük önem taşıyor. Antioksidan kaynağı besinleri soframızda bulundurmak bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Hücrelerin erken yaşlanmaya ve işlev bozukluğuna karşı korunmasında, hücre hasarını azaltmada rol oynarlar. Bu nedenle iftar ve sahur öğünlerimizde antioksidan kaynaklarını mutlaka bulunduralım.
İftar ve sahura meyve-sebze ekleyelim dedik, peki bu meyve-sebzeyi nasıl tüketmeliyiz? İşte bende sizler için bu hafta ki yazımda bu aralar danışanlarımdan ve sosyal medya üzerinden en çok aldığım soruların “Diyetisyen Hanım, iftarda hangi sebze yemeğini yapalım? , Canım tatlı istiyor, meyveleri kullanarak hangi fit tatlıyı yapabilirim?” cevaplarını sizlerle de paylaşmak istedim. Mevsimine uygun bazı sebze yemekleri aynı şekilde mevsime uygun meyveler ile fit tatlı tarifleri paylaşacağım.
Mevsim sebzelerimiz; enginar, kuşkonmaz, bezelye, bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu, semizotu, havuç, şalgam, pancar, marul, dereotu, taze kekik, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere.
Mevsim meyvelerimiz; çağla, erik, çilek.
Yorum Yazın