Ramazan ayında beslenme düzenimizin ve alışkanlıklarımızın değişmesiyle bağırsak sağlığımız ve sindirim sistemimiz doğrudan etkileniyor.
Ramazan ayında sindirim sistemi problemlerini her 10 kişiden 6 ‘sı mutlaka yaşıyordur. Bağırsak sağlığı yaşamımızın her döneminde oldukça önemli, fakat özellikle ramazan ayında bu konuda biraz daha dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bu dönemde beslenme düzeni ve alışkanlıklarının değişmesiyle bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi doğrudan etkileniyor.
Sebep olan 3 temel faktör; uzun süren açlık, sıvı tüketiminin azalması ve hareketsizlik. Bunlara ek olarak sebze meyvelerden yetersiz beslenme düzeni ve dengesiz beslenme gibi durumlar eklenirse bağırsaklar alarm vermeye başlıyor. Beslenme planınızda farklı çeşitlerden sebze ve meyve tüketiyor, probiyotik kaynaklarınızı diyetinize dahil ediyor, ekmek tercihinizi tam tahıllılardan yana kullanıyor, yeterli ve dengeli besleniyorsanız aslında bağırsaklarınızı da olumlu yönde besliyorsunuz demektir. İftarda midenize aniden yüklenmeniz hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemleri de beraberinde getirir. Eğer iftardan sonra bu problemleri yaşıyorsanız; hazımsızlık ve şişkinliği önlemek için neler yapmanız gerektiğine dair sizlere birkaç öneri ve tarif doğal çözümler olarak denemenizi tavsiye ederim.
Daha fazla su için!
Sahur ve iftar arasında mutlaka 10-12 bardak su tüketin. Su metabolizmamızı düzenler.
Sahurda ortalama 1litre yani 5 bardak, iftar ve sonrasında da 1,5 litre yani 7 bardak su için.
Sebze meyveler dostunuz olsun
Sindirim sisteminiz ve bağırsakların en iyi dostuna lif içeren sebze meyveleri ağırlık verebiliriz. Sahur ve iftarda bolca salata veya sebze söğüş, iki öğünden en az birinde sebze yemeği tüketmeye özen gösterin. Sahur ve iftar sonrası meyve tüketmeyi ihmal etmeyin. Beslenme planınızda farklı renklerden sebze ve meyve tüketimine özen gösterelim.
Hareketinizi arttırın!
İftar sonrası 40 dakika hafif tempo yürüyüş yaparak şişkinlikten kurtulmanız mümkün. Düzenli fiziksel aktivite yapmak, sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Egzersizin sadece bağırsak sağlığı üzerine değil genel sağlığınız üzerinde de birçok etkisi olduğu unutulmamalı. Egzersiz yapmak isteyenler için genelde hafif bir iftardan 1-1.5 saat sonra yapılabilir. Pandemi dolayısıyla evlerimize yeniden kapanma durumunda bu mümkün değil diyorsanız evde iftar sonrası yapabileceğiniz çok fazla hareket programları var. Bugün itibariyle iftar sonrası yürüyüşlerinize veya düzenli egzersiz yapmaya başlamalısınız.
Sahur ve iftar menünüze probiyotikleri ekleyin
Probiyotikler yani faydalı bakteriler sindirim sistemimizin dostudur. Oruç tutarken, günlük probiyotik alımınızı arttırarak kabızlıktan kurtulabilirsiniz. Öğünlerde yoğurt ve kefir tüketebilirsiniz. Fakat bu besinlerle alınan probiyotikler, mide asidinden olumsuz etkilenerek kayba uğramakta ve bağırsaklara az sayıda ulaşmaktadır. Günlük hedeflenen probiyotik ihtiyacımızın tamamını bu besinler ile karşılayamazken eczanelerde rahatlıkla bulabileceğiniz probiyotik takviyelerde alabilirsiniz. Ayrıca probiyotik takviyelerde canlılık ve mide asidine dayanıklılık konusunun çok önemli. Mutlaka canlılığını muhafaza eden kaliteli, bilimsel çalışması yapılmış, içeriği bilinen ürünler kullanılmalıdır. Bir de mide asidine dayanıklılık çok önemli.
Yorum Yazın