AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI

Mail: kahvemolasi@memohaber.com

MUHARREM BALAT “ORTADOĞU’YU YENİDEN İNŞA EDEBİLECEK POTANSİYELE SAHİBİZ”

Enerji, İnşaat, Tekstil gibi değişik sektörlerde gerçekleştirdiği yatırımlarıyla Gaziantep’in ve Türkiye’nin sayılı holdinglerinden birisi haline gelen MB Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat ile Kahve Molası verdik. 
Ramazan Ayı olması sebebiyle iftar sonrası gerçekleştirdiğimiz söyleşide Balat özellikle Türkiye’deki Müteahhitlik sektörü ve sektörün geleceğiyle ilgili önemli tespitlerde bulundu. 
Son dönemde yurt içinde ve yurt dışında Enerji Sektöründe gerçekleştirdiği yatırımlarıyla da dikkatleri çeken MB Holding’in aynı zamanda inşaat sektörünün de duayenlerinden olan Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat ile Müteahhitlik sektörünü konuştuk. www.memohaber.com İnternet Haber Sitesi Yayın Koordinatörü Mehmet Taşçı ve Haber Direktörü Nihat Düzgün’ün sorularını yanıtlayan Balat, sektörün geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 
Türk Müteahhitlik Sektörünün özellikle Ortadoğu’nun yeniden inşasında önemli rol oynayabileceğini belirten Balat, bu anlamda alınması gereken bir dizi tedbirler olduğuna dikkat çekti. 
Türklerin Ortadoğu ülkeleriyle başta din olmak üzere sosyal ve kültürel yakınlığını avantaja çevirmesi gerektiğini dile getiren Balat, 60-70 yıllık bir sektörel birikim ve donanıma sahip olan Türk Müteahhitlerin bölgedeki talebe cevap verebilecek altyapı ve potansiyeli bulunduğunu kaydetti. Bugüne kadar Türk Hükümetlerinin özellikle Dış Müteahhitlik Hizmetlerini geliştirme konusunda inanılmaz ilgisizlik ve destek noksanlığına rağmen sektörde faaliyet gösteren firmaların büyük bir gelişme gösterdiğini dile getiren Balat, “Devletin bu konudaki ilgisizliği bütün şiddetiyle devam ediyor ne yazık ki. Hâlbuki az bir ilgi ve destek firmalarımızı 2-3 kat büyütebilir” dedi.

GENÇ NÜFUS AVANTAJIMIZ

İnşaat Müteahhitliği sektörünün Türkiye’de önemli bir sektör olduğuna işaret eden Balat, şunları söyledi: “Bir inşaat, takriben 274 cins işin birleşmesiyle meydana gelen bir çalışmadır. Buna genç, zanaatkar, erbap nüfus lazım ki, bu müteahhitlik sektörü gelişsin ve yeni ufuklar açılsın. İnşaatta çalışan insanların genç nüfus olması gerektiğinden yaş ortalaması bakımından Avrupa’dan 20 yaş daha iyi durumdayız ve Türkiye olarak işgücü anlamında çok daha avantajlıyız. 

TAŞERON SİSTEMİ YANLIŞ GÖSTERİLİYOR

Türkiye’de son dönemde taşeron konusunun sıkça gündeme getirildiğini ve değişik bir algı oluşturulmak istendiğini belirten Balat, sözlerini şöyle sürdürdü:” Türkiye’de bir inşaatı taşeronize etmek sanki yanlış bir icraatmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Taşeron sisteminin kaldırılması isteniyor. Halbuki, bir işin bölümlere ayrılarak taşeronize edilmesi yeni ekiplerin oluşmasına yeni müteahhit guruplarının gelişmesine katkı sağlar. Bu sektörün yok edilmesi yerine daha güzel organize edilmesi ve şahsiyet kazandırılması lazım. Yurt dışındaki müteahhitlik camiası bütün işi kendisi yapmaz. İşleri bölümlere ayırarak dallarına göre onlara iş taksim eder. Kalıpçıya kalıp işini, demirciye demir, betoncuya beton işini verir ve bu işler erbabı tarafından yapılınca kaliteli, sağlıklı ve ekonomik bir iş meydana çıkar. Şimdi burada anlaşılmaz bir durum var. Sanki taşeron marifetiyle bir iş yapıldığı zaman işçilere ücret verilmiyor ve işçiler istismar ediliyormuş gibi bir algı oluşturulmak isteniyor. Bu tamamen hatalı bir düşünce ve yaklaşım. 

TÜRKİYE İLE YARIŞABİLECEK ÜLKE YOK

1940’lı yıllardan itibaren Türkiye’nin inşaat alanında kendini geliştirdiğini ve 60-70 yıllık bir tecrübe ve birikime sahip olduğunu belirten Balat, Türkiye’ye ile bu anlamda rekabet edebilecek bir başka ülke bulunmadığına işaret etti. Balat Şunları söyledi:” Bizim 60-70 yıllık bir inşaatçılık deneyimimiz var. Bunu başka ülkelerde görmeniz mümkün değil. İnşaatın her türlüsünü yapacak mühendislerimiz var, projesini çizecek, dekorasyonunu yapacak insanımız var. Arap ülkelerinden sürekli ihale daveti alıyoruz. Ancak biz holding olarak son dönemde yatırılmamızı enerji alanına yoğunlaştırdığımız hiç pek katılım göstermiyoruz. Benim anlatmak istediğim; bu bölgede inşaat alanında çok büyük bir ihtiyaç var ve Türk Müteahhitlerinin de bu ihtiyaca cevap verebilecek potansiyeli var. Mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda bu ihtiyaç daha da artacağa benziyor. Önümüzdeki dönemde gelecek talepleri karşılamak adına hazırlıklı olmak lazım. Şuanda bölgede savaşlar var ve her yer yıkılıyor. Buraları inşa edecek ekiplerin şimdiden hazırlanması lazım. Şimdiden hazırlık yapılmalı ki, ihtiyaç anında gidip ihaleleri alabilelim. Aksi takdirde atı alan Üsküdar’ı geçebilir. Bunları organize etmezseniz, bu imkanlar önünüze geldiğinde iş alamazsınız ve başka ülkelerden firmalar gelecek, bu işleri toplayacak, bizleri de küçük müteahhitler olarak kullanacaklar.”

HÜKÜMETE GÖREVLER DÜŞÜYOR

MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Balat, bu noktada Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine görevler düştüğünü de dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “Yurtdışında iş yapmak isteyen insanların desteklenmesi ve teşvik edilmesi için yapılabilecek çok şey var aslında. Bunu devletin ilgili kurumları sektörün temsilcileriyle bir araya gelerek tespit edip, çözüm noktasında hızlı adımlar atabilir. Mesele; bu sektörde çalışan taşeronları ezmek değil. Bunları yaşatmak, eğitmek, büyütmek, onlara yeni ufuklar açmak ve dış ülkelerde iş yapabilmelerini kolaylaştıracak tedbirler almak gerek. İş yapabilme kapasitelerini geliştirmek, ekipmanlarını sağlam hale getirmek ve geleceğe hazırlamak gerek. Bu çalışmalar olursa şuanda memleketimize yararlı olan bu insanlar yarın yurt dışından döviz getirerek daha da yararlı hale gelecekler. Bunun bilincinde olmak lazım. Burada bir iki taşeron firmayı ezerek, ‘Ucuza iş yaptırdım’ diye övünmek kadar yanlış bir anlayış olamaz. Bu anlayış ve düşünceden acilen kurtulmak lazım.”

YÜZYILLARA DAYANAN BAĞLARIMIZ VAR

Balat, Ortadoğu ülkelerinde devam eden kaos ve çatışma ormanının bir süre sonra biteceğini ve yakılıp, yıkılan ülkelerin yeniden inşasının gerekeceğini ifade ederek şunları söyledi:”Ortadoğu ülkelerinde bir süre sonra kaos ve çatışmalar bitecektir. Komşuluk ilişkileri tekrardan gelişecektir. Şuan itibariyle bazı ülkelerle ilişkilerimizin çok iyi olduğu söylenemez ama ilelebet bu böyle kalacak diye bir şey de yok. Bizim Ortadoğu ülkeleriyle başta din olmak üzere yüzyıllara dayanan sosyal ve kültürel bağlarımız var. Bazı sıkıntılar yaşanmış olabilir. Ama zamanla politikacıların karşılıklı olarak bu ilişkileri düzeltmek için adım atacaklarını ve normalleşmenin olacağını düşünüyorum. Çünkü bir tarafın ihtiyacı var bir tarafta da bu ihtiyaca cevap verebilecek ekip var. Taraflar bir şekilde birbirlerine ellerini uzatacaktır. Özellikle yıkılıp, dökülen ülkelerin yöneticileri ülkelerini yeniden inşa etmek istediğinde ‘Bunu nasıl daha ucuza halledebilirim’ diye düşünecektir. Bu noktada Türkiye’nin ve Türk Müteahhitlerinin tercih edilmesi için birçok faktör devreye girecektir diye düşünüyorum.”

FİRMALARA GÜVENCE SAĞLANMALI

Yurt dışına iş yapan firmaların alacaklarıyla ilgili olarak sigorta güvencelerinin sağlanması gerektiğini de dile getiren Balat, “Dış müteahhitlik hizmetlerine daha önce belirtilen risk garantisi verilmelidir.  Hazine veya Eximbank’ın yabancı bankalarla anlaşarak garanti  vermesi ve firmaların dış bankalardan proje kredisi ve garantileri alması sağlanmalıdır. Bir defa yurt dışında iş yapacak firmalarımızın alacaklarıyla ilgili olarak sigorta güvencelerinin olması lazım. Yani bunlar buranın hukukuna bağlı olarak iş yapıyorlar. Burada bir sorun yaşadıkları zaman bu firmaların paralarının ödenebilmesi için bir tür sigorta sisteminin olması lazım. İkincisi, burada birçok konularda finans ihtiyaçlarını sağlayacak bankacılık sisteminin geliştirilmesi lazım. Yurtdışına gidecek insanların bir dernek çatısı altında toplanarak, organize olmaları sağlanmalı. Onların hak ve hukuklarının koruyacak ekipler oluşturulmalı” diye konuştu.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar