AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Diyetisyen Eda Tiryakioğlu

Diyetisyen Eda Tiryakioğlu

Mail: dyttiryakiedaa@hotmail.com

Kış Mevsiminde Tüketebileceğiniz Meyveler ve Sebzeler

Uzun bir aradan sonra herkese merhabalar…

Aralık ayı geldi, kış mevsimine sağlıklı bir giriş yapmanız dileğiyle. Kış meyve sebzelerini market raflarında görmek bu soğuk günlerde içimizi ısıtıyor. Sonbahardan kış aylarına geçiş döneminde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına meyve ve sebze tüketiminin arttırmanız gerektiğini sizlere hatırlatıyorum. Yeni yıla üç hafta kadar bis süre varken kendiniz için bir adım atın ve yeni hedefler belirleyin. Sizlerle bu hafta ki konumuz kış meyve ve sebzeleri nelerdir, nasıl tüketilmesi gerektiği.

Kış Sebzeleri:

Havuç, kereviz, pırasa, lahana, brüksel lahanası, pazı, kırmızı turp, karnabahar, brokoli, ıspanak, şalgam, pancar, marul, roka, biberiye, soğan, nane, maydanoz, tere.

Kış Meyveleri:

Mandalina, portakal, greyfurt, limon, elma, armut, muz, kivi, ayva ve nar.

Turpgiller; brokoli, roka, lahana, turp faydaları

C vitamini, folat, potasyum, selenyum, E vitamini, K vitamini gibi vitamin mineraller ve fitokimyasallarla sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunur. Brokoli, lahana karnabahar gibi turpgiller ailesinden sebzeler keskin tatlarından ve kokularından sorumlu olan kükürt içeren bileşikler içerirler. Bu bileşikler turpgilleri diğer sebzelerden ayırır. Bu biyoaktif bileşiklerin sağlığınıza birçok faydası olmaktadır. Çalışmalar, içerisinde bulunan maddelerin karaciğer enzimlerini etkilediğini, oksidatif stresi ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğunu yani antikansorejen etkileri vardır. Bağışıklık sistemimize destek olurlar ve kanser hücresi gelişimi ve büyümesiyle mücadele eder.

Kanser Düşmanı Kış Sebzeleri

Turpgiller olarak adlandırdığımız kış sebzeleri içerisinde ki bazı maddeler, tümörlerin büyümesini engellediğine dair çalışmalar yapılmıştır. İçerdiği posa kaynağından mide, kolon, akciğer kanserlerine karşı koruyucu özellik gösterdiği görülmektedir. Lahana düzenli tüketimi ise kadınlarda göğüs kanserine yakalanma riskini azalttığı bir başka araştırmalarda görülmektedir. Düzenli günde 3-5 porsiyon, ortalama bir porsiyonu 100-150 gram tüketilmesinde fayda var.

Brokoli, lahana ve karnabahar gibi turpgil ailesinin tümör üzerine etkisinin değerlendirildiği bazı çalışmalar vardır. K vitamini içeriğiyle kan damarlarındaki kireçlenme sürecini engellemede rol oynayabileceği de belirtiliyor. Araştırmada her gün bu sebzeleri 45 gram ve üzeri tüketen bireylerde riskin yüzde 46 oranında daha düşük olduğu belirlenmiş.

Nasıl Pişirilmeli?

Karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeleri haşlarsanız, açığa çıkan glukosinolatların neredeyse tamamının suyuna geçtiğini unutmayalım. Buharda pişirme yönteminden faydalanabilirsiniz. Brokoli ve karnabaharı küçük parçalara ayırmanın da enzim aktivitesini artırabilir. Brokoli veya karnabahar köftesi yaparken bu yöntemden faydalanabilirsiniz. Küçük parçalar halinde doğrayarak 25-30 dakikalık bir süreyle bekletmenin enzim aktivitesini artırdığı ve sağlığınıza daha fazla fayda sağladığına dair çalışmalar bulunuyor.

Turunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt, limon, turunç faydaları

Kış meyvelerinin sağlığımıza pek çok faydaları bulunmaktadır. İlk olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Büyüme ve gelişmeye destek olur. Hastalıklara karşı direnç oluşturur. İçerdikleri lif oranıyla bağırsakların çalışmasını sağlar. C vitamininden zengin meyvelerdir. Kalsiyum içeriği nedeniyle kemiklere destek sağlar. Metabolizmayı çalıştırı. Limonun tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır. Kansızlık tedavisinde c vitamininden zengin meyveler ile demir ilaçları tüketilmesi önerilir.

Sofralarımızdan kış sebze ve meyvelerini eksiltmemeniz dileğiyle.

Sağlık ve sevgi ile kalın.

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar