AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Diyetisyen Eda Tiryakioğlu

Diyetisyen Eda Tiryakioğlu

Mail: dyttiryakiedaa@hotmail.com

İştahınızı Kontrol Altına Almanızı Sağlayacak Öneriler

Bu aralar danışanlarımdan ve sosyal medya üzerinden bana ulaşan bireylerden en sık duyduğum “ İştahımı kontrol edemiyorum, ne yapmam lazım?” sorusu oldu. Bende sizlere bu hafta ki yazımda iştahımızı kontrol altına almanın altın kurallarından bahsedeceğim.

Öncelikle bu aralar iştah kontrolü sağlayamamanızın çok normal olduğunu ve bu yüzden stres yapmamanız gerektiğini söylemek istiyorum. Her zaman savunduğum “Hiçbir besin yasak değil, sadece porsiyon kontrolü yapmasını bilelim.” Düşüncemi sizlere hatırlatmak isterim. Evet canınızın istediği besinler mutlaka olur ve bunların porsiyonlarını kontrol ederek tüketmenizin size zararı olmaz. Yasak, yememek gerekiyor, asla yemeyeceğim gibi katı düşüncelerden ve katı diyetlerden uzak duralım. Bu sizi kaçamağa daha çok yöneltecektir. Gelelim iştah açılmasının sebeplerine: Ramazan ayı içerisinde olmaz, tam kapanma olduğu için evlerimizden çıkmayışımız, havaların ısınması, bahar mevsiminde olmak, stresli olmak, renk renk meyvelerin mevsiminin gelmesi, ramazan tatlılarının bol bol bulunması gibi etkenler iştah kontrolünüzü etkiliyor. Aynı zamanda lezzetli bir besini tüketmek, haz hissini fazlasıyla yaşamayı sağlar. Buna alışan bireyler ise lezzetli besinden yoksun kalmayı hem beyinsel hem de damak zevki açısından istemez. Özellikle tatlı ve tuzlu yiyecekler, acı ve ekşi olan besinlere göre daha fazla tüketmeye teşvik edici özelliğe sahiptir. Bu durum da hızlı kilo almak ve vücudun daha fazla yağ depolamasında etkilidir. İştahı kontrol etmenin pratik yolları elbette ki mevcuttur. 

Öğünlerde doygunluk hissi sağlamak için yağlı besinlere yüklenmek yerine sağlıklı protein, tam tahıl, bol taze sebze ve kalsiyum içeren besinlerden oluşan besinler tüketmeye özen göstererek başlayalım öncelikle. İşte iştahınızı kontrol etmenin altın kuralları…

1. Duygusal yemekten uzak durun

Duygusal yemeyi önlemek için mutlaka ana öğün ve ara öğünleri düzen içerisinde bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Güne kahvaltı ile başlanmalı, takip eden ana öğün öğle yemeği olmalı ve akşam yemeği erken saatte yenilmelidir. Yatmadan önce bir ara öğün, duygusal yemeğin önüne geçmek için yeterli olacaktır. 4 saatte bir beslenen kişi duygusal yemeye ihtiyaç duymayacaktir. Ramazanda ise iftarınızı açtıktan sonra 15-20 dakika ara vermek iştahınızı kontrol etmeye yardımcı olur. Sonrasında 2 ara öğün yapmak ve sahuru mutlaka yapmakta buna destek olur.

2. Sağlıklı ve dengeli zayıflama programı iştahı kapatır

Beyinde haz reseptörleri kilolu kişilerde fazladır. Zayıfladıkları ilk birkaç hafta içinde bu haz reseptörleri azalmaya başlar Azalan haz reseptörleri tat duygusu açısından da bir değişimin başlamasına neden olur. Böylece zayıflamayla lezzetli yiyeceklere karşı istek de azalır. Haftada bir kg'ı geçmeyecek şekilde zayıflama sürekli olursa iştah tamamen doğal halini alır. Kontrollü zayıflama mide ve bağırsaklarda düzenli olarak tokluk hormonlarının dengeli salgılanmasını destekler. Öğünlerinizi tam saatinde yerseniz aşırı kalorili ve aşırı yağlı yiyeceklere karşı istek doğal olarak azalır.

3. Besinleri iyi çiğneyin

Yemeği yavaş yemek, her lokmayı en az 20 kere çiğnemek, doygunluk sağlayacak farklı besin gruplarını doğru miktarda bir öğünde tüketmek ve düzenli öğün planlamak yaşam boyu iştah, açlık, tokluk ve doygunluk duygularının da vücudumuzda eş değer çalışmasına olanak sağlamaktadır. Kısacası yavaş yemek yemek vücuttan beyne giden uyarılar yoluyla yemek yemenin başlaması, devam etmesi ve sonlandırılmasını belirlemektedir. Buda iştahınızı kontrol altına almanızı ve doygunluk hissi yakalamanızı sağlar.

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar