Bütün gün gezdik tozduk, yorulduk bir şeyler yiyelim. Ne yesek neresi iyidir? Hadi Google amcaya bi sor nerede ne varmış? Eve de sucu getirtmek lazım, banyo aşağıya akıtıyormuş, komşuya ayıp olmasın. Hadi en iyi sucu kimmiş Google amcaya sor? Şöyle hafta sonu bir pikniğe gidelim, yakın çevrede nereler var, nerede ne yapılır hele bir Google amcaya sor? Hangi otelde kalsam? Şuradan yorumlara bi bakayım?
Aklınıza gelen gelmeyen ne varsa Google da bir yorumu var. Google’ un da bir fikri var. İnsanlar eskisi gibi sağdan soldan tanışla araştırma metodunu bırakalı çok oldu. Tanış işi denilen kavram eskisi gibi popüler değil. İster inanın ister inanmayın yedisinden yetmişine herkes Google’a soruyor. Oradan çıkan seçenekleri karşılaştırıyor. Özellikle yorumları okuyor ve sonrasında seçeneklerden birini tercih ediyor. Bu da gerek hizmet sektörü gerekse de üretim sektörü daha doğrusu her sektördeki işletmelerin yorumları oldukça önemsemesine yol açtı.
Peki Google yorumunu diğer site ve uygulama yorumlarından ayıran en önemli özellik ne ?
Cevap basit. İşletme sahibi bu yorumu silemiyor veya düzenleme yapamıyor. Haliyle oraya yazılan yorum orada kalır sonucu nedeniyle işletmeler bu konuda oldukça ihtimam gösteriyorlar.
Peki Google Yorumu Gerçeğe Aykırı İse, Yorumda Bulunan Kişi Tamamen Haksız İse Ya da İftira Ediyorsa Ne Olacak?
İnternet ortamında gerçek dışı Google yorumu kaldırma, google yorumunu sildirme, bir haber veya bir yazıyı kaldırmak için belirli şartların bir arada oluşması gerekir. Baştan uyarayım, sadece eleştiri içeren yorumlar şikâyet edilemez. Edilse dahi sonuç alamazsınız. Ancak bu eleştirinin gerçek bir kişi tarafından değil de sahte bir hesapla yeni deyimle botlarla yapıldığını düşünüyorsanız bu hususta da Google ‘ a şikâyette bulunabilirsiniz. Burada ilk inceleme merci Google olup işin mahkeme boyutu sonraki bir iştir. Tüm sildirme gerekçelerinde metot aynıdır. Önce Google a işletme profiliniz üzerinden yorumu şikâyet edersiniz. Olmazsa mahkeme yolu denenir.
Ama sadece eleştiri niteliğindeki gerçek bir kişi tarafından yapılmış bir yorum ifade özgürlüğü kapsamında olacaktır.İfade özgürlüğü kapsamında herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Yorumu yapan kişi sahte bir hesapsa yani kişi gerçek bir kişi değilse o halde bize göre kişinin ifade özgürlüğünden de bahsedilemez. Yani sahte hesaplarla yapılan yorumların da kaldırılması gerekir.
Yalnızca Eleştiri Niteliğinde Olsa da Kişinin Yorumu Gerçeğe Aykırı İse Bu Yorum Sildirilebilir mi?
Bu hususta maalesef hukukumuzda çok büyük bir boşluk var. Bunun nedenini biz kanun koyucunun ya ifade özgürlüğüne verdiği önem nedeniyle kısıtlamaya neden olabilecek yasal imkanların önünü açmak istemediği için sessiz kaldığı ya da yeni güncel gelişmelere ayak uyduramadığı için boşluk bıraktığı kanaatindeyiz.
Böyle bir olayda bu yorumu sildirmeniz neredeyse imkânsızdır. Örnekle açıklayalım. Diyelim ki siz bir kebapçısınız. Müşterileriniz genel olarak memnun. Çok özenli çalışıyorsunuz. İnternetten de sizi gören ve gelen de çok. Müşterinin biri geldi. Önden çorba istedi. Çorbası verildi ve afiyetle içti. Sonra kebabını yedi bitirdi, sildi süpürdü maşallah. Yerken de nefes bile almadı. Sonra adam çıkıp gittikten sonra bir ne yapmış dersiniz? Gitmiş Google a yazmış tabiî ki.Önce bir güzel 1 yıldız vermiş altına da çorbadan memnun kalmadım, içinden sinek çıktı demiş. Haydaa. Yahu adam,gözüne dizine dursun yediğin lokmalar, ne sineği, böyle bir olay olmadı bile? Apaçık yalan bir beyan. Ne olacak, nasıl olacak? Bu yorumu gören başka müşteriler ne düşünür? Yazık değil mi, rızkımıza mani oluyorsun? Ama yapacak bir şey yok.
Google a şikayet edersin, o da politikamıza aykırı bir şey göremedik der kaldırmaz. Bu durumda erişim yasağı için yorumu kaldırmak üzere Sulh Ceza mahkemesine başvurursun. Orada mevcut durum yalnızca hakimin değerlendirmesine kalmış. Normal bir yargılama gibi hadi getir kamera kaydı, getirin şahitleri dinleyeyim falan olayı yok. Bu sefer hâkim de ifade özgürlüğü der başvurunu reddeder, o yorum da orda kalır. Geriye sadece ve sadece adamı bulup sorun neyse çözelim kardeşim böyle bir şey olmadı, yanlış anlaşılan bir şey varsa telafi edelim vs. deyip adamı ikna edip yorumu silmesini rica etmekten başka elinizde bir seçenek kalmaz. Hem haksızlığa maruz kalıp hem de haksızlığı yapan kişiden özür dilemek zorunda kalmak ne kadar üzücü değil mi? Ama bu şekilde rızkının hatırına böyle insanlara katlanan çok, bilesiniz.
İşte burada yoğun bir şekilde kullanılan bir alanda yasal boşlukların olması ve buna ilişkin itirazların inceleme merciinin Sulh Ceza mahkemesi olması bize göre büyük bir yanlış. Nitekim öncelikle gerçek dışı yorumlara karşı kişilere etkin bir savunma yapabilecekleri ve haklılarsa bu yorumları kaldırabilecekleri yasal imkanlar tanınmalı. Bir diğeri de zaten çok yoğun olan, sürekli nöbetçi hakimlerin baktığı, ayrıca günlük suç oranlarının yüksek olduğu bir ortamda tutuklama ve adli kontrol işlerine bakan Sulh Ceza Hakimlerine bir de bu husustaki itirazlar verilince haliyle bu hakimlerimiz detaylı inceleme ve araştırma yapamıyor.
Hal böyle iken bu meseleler için mevcut hukuk düzeni etkin uyuşmazlık çözümü yapamıyor. Yetkililerimizin dikkatine sunuyoruz.
Google Yorumu Hakaret, Tehdit, Küfür, Haksız Rekabet ve Kişilik Haklarını İhlal Boyutunda İse Mahkeme Kararı İle Bu Yorumlar Kaldırılabilir Mi?
Bu sorunun cevabını gönül rahatlığı ile evet olarak cevaplayabiliriz. Nitekim eleştiri boyutunu aşan artık kişilik hakkı ihlallerine varmış bir yorum ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Örneğin aynı sektörde hizmet veren bir işletmeci gelmiş sizin işletmeye yanıltıcı yorumlar yapmış. Açıkça haksız rekabet teşkil edecek eylemlerde bulunmuş. Veya hiç tanımadığınız bir adam gelmiş ağza alınmayacak küfürler yazmış. Veya hakaret etmiş. Bu tarz durumlar ifade özgürlüğü kapsamında değildir elbette.
Böyle bir olay ile karşılaştığınızda ilk olarak işletme hesabınız üzerinden yorumu şikayet edebilirsiniz. Kolaylık olması açısından bildirdiğimiz linkten talep oluşturun ve yönergeyi takip edin.
https://support.google.com/legal/answer/3110420?hl=tr
Ancak Google bildirmenize rağmen sonuç alamazsanız bu sefer geriye mahkemeye başvurmaktan başka çare kalmıyor. Burada Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılacak bir başvuru ile durumun hakaret, tehdit, aşağılama içerdiği iddiası ile dilekçemizi sunup mahkemeyi mevcut duruma ikna etmeye çalışıyoruz. Mahkeme kişilik hakkı ihlalleri, küfür, hakaret,tehdit,haksız rekabet teşkil eden durumları genelde gözetiyor ve erişim yasağı veriyor. Sonrasında elde ettiğimiz mahkeme kararını Google gelen maile yanıt olarak ilettiğinizde bahsi geçen yorum 3 iş günü içerisinde silinmektedir.
Bizden İşletmecilere Tavsiye
Bir işletmeniz varsa bu meseleleri kendi haline bırakamazsınız. Artık insanlar bu yorumları oldukça önemsiyor. Müşteri memnuniyeti rızık döngünüzde önemli bir etkendir. Eğer gerçekten bu konuda haksızlığa uğradıysanız hukuki destek alın.
Bizden Tüketicilere Tavsiye
Elbette yorum yapmak ve fikrinizi bildirmek hakkınız. Ama bunu yaparken dürüst olmaya, hassas davranmaya ve ince düşünmeye dikkat etmek gerekir. Yorum yapabiliyoruz diye abartı ya da gerçek dışı bir yorum yapıp o kapıdan ekmek yiyen çok fazla insanın rızkına mani olmamak gerekir. Gerçekten sizi mağdur eden veya insanları açıkça dolandıran veya halk sağlığı yada kamu güvenliği için tehlike arz eden durumlarda elbette yorum yapmanız insanlara fayda sağlar. Bir insanı bile mağdur olmaktan sizin yorumunuz kurtarabilir. İşin bu boyutu da önemli. Ama küçük meseleler için büyük zararlar vermemek ve dürüst, hakkaniyetli ve hassas olmak da önemli. Faydalı olması dileğiyle.. Saygılarımla…
Yorum Yazın