Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı az yemek ve egzersizden geçer.Kilo vermek ve sağlıklı olmak istiyorsak düzenli egzersiz yapmalı aynı zamanda diyet uygulamalıyız.
Düzenli egzersizin olduğu bir yaşam, daha iyi kan kolesterol seviyeleri, düşük obezite ve tip 2 diyabet oranının azalmasını sağlamaktadır ve daha sağlam bir bağışıklık yanıtı oluşturmaktadır.
Fiziksel açıdan aktif bir yaşam, sigarayı bırakmak ile eşdeğer bir fayda sağladığı yönündedir.
Yaşamda egzersizin önemi yalnızca fiziksel sağlıkla sınırlı olmayıp, zihinsel sağlık için de olumlu etkileri bulunmaktadır.
Egzersiz yapan bireylerde daha az depresyon, kaygı, yorgunluk ve bilişsel bozukluk görülmektedir.
Haftada 3 saat veya üzerinde yürüyüş yapılması, daha az koroner hastalık riski ile ilişkilendirilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yetişkinlere aerobik aktiviteleri en az 10 dakika gibi süreler ile aralıklı gerçekleştirmelerini tavsiye etmektedir.
Peki Egzersiz öncesi ve sonrası yemek nasıl olmalıdır ?
Herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan kilo problemi yaşayan bireyler Sabahları aç karnına egzersiz tavsiye edilebilir. Çünkü, sabahları 8 – 12 saatlik açlıktan sonra kanda dolaşan serbest yağ asitleri en yüksek seviyededir. Bu nedenle sabah aç karnına yapılan kardiyo tarzı yürüyüş, yüzme, koşu ve bisiklet egzersizleriyle yağ yakımı daha fazla olur.
Eğer Egzersiz gün ortasında ya da akşam saatlerinde yapılacaksa, hafif bir öğünden bir saat sonra yapılabilir.
Burada öğün öncesi Alınan besinin cinsi de çok önemlidir çünkü araştırmalar, egzersizden önce alınan basit şeker oranının yüksek besinlerin yağ yakımına engel olduğunu göstermekte.
Bu nedenle, egzersiz öncesi meyve suyu gibi basit şeker içeren besinlerden kaçınmalı. Onun yerine egzersiz süresince daha güçlü kalmanızı sağlayacak, bir saat öncesinde yiyeceğiniz kompleks karbonhidratlı besinlere ek proteinli bir besin tercih edilmeli. Ayrıca karbonhidrat ve protein içeren yiyecek ve içecekleri egzersiz öncesi tüketmenin, kuvveti ve yağsız vücut kitlesini artırdığı bulunmuştur.
Bir meyve yanında bir bardak az yağlı veya yağsız süt, tam tahıllı ekmekle yapılmış bir tost, 3 – 4 grisini yanında ayran veya probiyotik yoğurt / kefirle meyve ya da bir muzla 10 fındık pratik olarak yenebilir.
Bu besinlerin tüketilmesi, spor çıkışı çok aç olmayıp, doğru ölçüde yemenizi de sağlayacaktır.
Egzersiz sonrasında, kaslardaki glikojen depolarında azalma olacağı için özellikle ilk yarım saat içinde protein oranı yüksek ama yanında yağsız karbonhidrat içeren öğün tercih edilmelidir.
Böylece glikojen depoları yenilenir. Burada da yağsız et veya tavukla bir dilim kepek ekmek veya kepekli makarnayla yağsız peynir / yoğurt tüketilebilir.
Sağlığın en büyük zenginlik olduğunu anladığımız şu dönemlerde vücudunuza iyi bakın;egzersiz yapın,sağlıklı beslenin.
Yorum Yazın