Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı 'Kahve Molası'na konuk oldu. Başkan seçilmesinin hemen ardından ayağının tozuyla çalışmalara hız kazandıran ve GTB'ye yeni bir soluk getiren Akıncı, Lisanslı Fıstık Deposu'ndan Fıstık İşleme Tesisi'ne kadar, Hububat Emtia Merkezi'nden yeni hizmet binalarına kadar birçok çarpıcı projesini Memohaber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı'ya anlattı. Akıncı projeleri hakkında sorulan sorulara şu şekilde yanıtlar verdi:
GÜNDEMDEKİ BEŞ PROJE HIZLANDIRILDI
Ticaret Borsası'na sizinle birlikte yeni bir soluk geldi. Bir hareketlenme gözleniyor. Gündeme aldığınız projeleriniz nelerdir?
Şu anda hali hazırda beş projemiz var gündemde olan. İdari binamız, Lisanslı Fıstık Deposu, Fıstık İşleme Tesisi ve Hububat Depolama Tesisi ve Et Borsası. Bunlar Gaziantep'in çıtasını yükseltecek olan önemli projeler.
AKINCI: ÜRETİMİN ARTMASINI HEDEFLİYORUZ
Antep fıstığına 'Gözbebeğimiz' diyorsunuz. Fıstığı bu kadar önemserken, fıstık adına yapacağınız Antep fıstığı Lisanslı Depoculuk ile neler hedefliyorsunuz?
GTB’nin en büyük yatırımlarından birisi. Doğrudur. Antep fıstığı bizim göz bebeğimiz. Üretimin artırılması, depolama ve korunma şartlarının iyileştirilmesi bizim için çok önemli. Öncelikle bunları hedefliyoruz. Kalkınma Bakanlığı tarafından sürdürülen ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansı ile borsamız arasında ‘Antep Fıstığı Lisanslı Depoculuk’ kurulması yönünde proje sözleşmesi imzalandı.
2019'DA HİZMETTE OLACAK
Maliyeti ne kadar olacak bu projenin?
Toplam 14 milyon lira bütçeli bir proje. Antep fıstığı lisanslı depomuzu 2019 yılı içerisinde üreticilerimizin ve tüccarlarımızın hizmetine açmayı hedefliyoruz.
1.7 MİLYON EURO'LUK PROJE
Antep fıstığıyla ilgili bir de Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi projeniz var. Buna neden ihtiyaç duydunuz?
Büyük emeklerle ve bin bir zahmetle yetiştirdiğimiz Antep fıstığını işleme noktasında bazı teknolojik eksikliklerimiz mevcut. Bu nedenle TÜBİTAK ve Borsamız işbirliğiyle yaklaşık 1.7 milyon euro bütçeyle Gaziantep’te Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi kuruyoruz. Projenin protokolünü geçtiğimiz aylarda imzaladık. Sabrın, şükrün ve bereketin sembolü olarak kabul edilen Antep fıstığının bölgede on binlerce insanının en önemli geçim kaynağı.
MODERN TEKNOLOJİYLE YENİ TESİS
Başka ne gibi katkıları olacak projenin?
Türkiye Antep fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gerçekleştiriliyor. Antep fıstığı rekoltesinin artması ve daha modern tesislerde işlenerek pazar payının genişletilmesinin bölge ve ülke ekonomisi için önemi büyük. TÜBİTAK ile proje protokolünü imzaladığımız “Pilot Antep Fıstığı İşleme Tesisi” Antep fıstığı sektörü için bir ilk olma özelliği taşıyor. İlimizdeki ve bölgemizdeki kırsal kalkınmaya katkı sunacak olan bu tesis, fıstık işlemedeki geleneksel yöntemlerin yerini daha modern teknolojilere bırakmasına ve ürünün kalitesinin artmasına olanak sağlayacak.
DEPOLAMA SORUNUNA KÖKLÜ ÇÖZÜM
Hububat Emtia Merkezi çalışmalarınızda son durum nedir?
Onun için Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezleri Destekleme programı kapsamında hibe desteği ön onayı çıktı. 2015 yılından bu yana üzerinde büyük bir hassasiyetle çalışıyoruz. Projede önemli bir aşama daha kaydettik. Şehrimizi tarımsal üretimde cazibe merkezi haline dönüştürecek olan bu projeye İKA tarafından 6 milyon lira hibe desteği katkısı sağlanacak. Projelendirme ve yer temini çalışmalarını tamamladık. Emtia Merkezi geniş bir hizmet yelpazesine sahip olacak. Dünya tarım pazarlarında kalıcı ve söz sahibi olmanın yolu sektöre öncülük edecek yatırımlardan geçiyor. Gaziantep tarımsal ürünlerin işlenmesi, iç ve dış pazarlanması noktasında ülkemiz adına önemli bir misyon üstleniyor. Sektörde kümelenmeye katkı sağlayacak ve depolama sorununa köklü çözüm getirecek olan Hububat Emtia Merkezi de bu alandaki mevcut potansiyelimizi çok daha üst seviyelere taşıyacak.
TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK
Merkez ne kadarlık alan üzerine kurulacak?
Yaklaşık 700 dönüm açık alan üzerinde kurulacak. Emtia Merkezimizin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren tüm hububat tüccarlarımıza hitap etmesini hedefliyoruz. Elektronik satış salonu, modern laboratuvarı, tüccar ofisleri, depoları ve sosyal tesisleri ile ihtiyaç duyulan birçok donanımı bünyesinde barındıracak olan merkez bu alanda Türkiye’ye örnek teşkil edecek.
SIRADA ANTEP LAHMACUNU VAR
Tescil noktasında TÜRKPATENT Kurumu ile ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinin coğrafi işaretle koruma altına alınması için elbette TÜRKPATENT Kurumu nezdinde faaliyetler yürütüyoruz. Şu ana kadar Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Lahmacunu, Antep Fıstık Ezmesi, Antep Firiği, Antep Bulguru, Antep Köy Kahkesi, Antep Peyniri ve Antep Muskası olmak üzere toplam 8 ürününün coğrafi işaret tescil belgesini aldık. Ayrıca Antep Lahmacunu için de AB Tesciline başvuruda bulunduk.
YENİ HİZMET BİNASI SENEYE HİZMETTE
Diğer projelerinizde de kısaca bahseder misiniz?
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Et Borsası inşaatının geçen yıl temelinin atmıştık. İnşaat çalışmalarında artık son aşamaya geldik. 32 bin metrekare toplam alana sahip olan Et Borsamızın 2019 yılında hizmete girmesini planlıyoruz. Et Borsamız bittiğinde Türkiye’nin en büyük dünyanın ise en prestijli Et borsalarından biri olacak. Monoray sistemleri ve soğuk hava depolarıyla özel olarak dizayn edilen Et Borsası Gaziantep’in 50 yıllık et sorununu ortadan kaldıracak. Ayrıca GTB yeni idari hizmet binası inşaat çalışmalarının da aralıksız devam ediyor. Dış cephe kaplama ihalesi yapıldı. 11 bin 692 metrekare inşaat alanına sahip. Gelecek yıl hizmete girecek.
Yorum Yazın