Beslenme ile bağışıklık sistemi birbirleriyle bağlantılı olup Özellikle vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına Önerilen veya önerilen düzeyin üzerinde besin tüketimi sağlanması, bağışıklık sisteminin işlevlerini geliştirmektedir.
Güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinden birisi ise yeterli ve dengeli ve beslenmektir. Sadece vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak demek değildir.Çünkü sistemin güçlü olması alınan protein miktarına, temel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani dengeli beslenmeye de bağlıdır. Yani yeterli protein tüketmezseniz, vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırma, bağışıklık sistemini sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı, egzersiz, yaş, psikolojik durum, stres, bitkisel takviyeler ve bazı diğer bazı faktörlerin etkilediğini gösteriyor.
C VİTAMİNİ ALIMI
Yapılan araştırmalar C vitaminin bağışıklık fonksiyonlarında önemli bir role sahip olduğunu göstermiştir.
C vitamini için önerilen miktar, diğer vitaminlere göre fazladır ve günde 100–200 mg C vitamini alımı sağlıklı bireylerde kronik hastalık riskini azaltıcı etki göstermektedir.
Bununla birlikte günde 200 mg veya daha fazla C vitamini desteğinin soğuk algınlığı şiddetini ve süresini azaltmada etkili olduğu görülmüştür.
E VİTAMİNİ ALIMI
Beslenmede E vitamini desteğine yer vermenin, bağışıklık sisteminin güçlendirdiği enfeksiyon riskini azalttığı görülmüştür.
ÇİNKO MİNERALİ ALIMI
Yeterli bağışıklık işlevi için vücuttaki çinko düzeyi de oldukça önemlidir.
Kırmızı et ve istiridye zengin çinko kaynakları olup Rafine edilmemiş tahıllar, baklagil gibi fitat miktarı yüksek besinler çinkoyu bağladığından birlikte tüketiminden kaçınılmalıdır.
SELENYUM MİNERALİ ALIMI
Selenyum minerali de vücudun gelişiminde ve bağışıklık yanıtında önemli role sahiptir.
Diyetteki selenyum kaynakları; tahıllar, sebzeler, deniz ürünleri, et, süt ürünleri ve fındık gibi besinlerdir.
DEMİR MİNERALİ ALIMI
Bağışıklığı güçlendirmek için demir minerali de gereklidir ve demir eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar.
PROBİYOTİK ALIMI
Birçok araştırmada; probiyotik bakterilerin bağışıklık sistemi fonksiyonlarını düzenlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Sonuç olarak Yapılan araştırmalar Akdeniz tipi diyetin pozitif etkili olduğunu bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğru gıdaları doğru zamanda alabilmeyi, alamıyorsak da bunu doğru şekilde gıda takviyeleri/ besin destekleri ile takviye edebilmeyi göstermektedir.
Yorum Yazın