Kur’ân ayı, içinde bin aydan daha değerli olan Kadir Gecesi, sabır ayı, şükür ve ibadet ayı, yardımlaşma ayı, bağışlanma ve fırsat ayı, rahmet-bereket-bolluk olan Ramazan ayını geride bıraktık. İkramları, ihsanları, infakları, sadakaları, fitreleri, zekâtlarıyla her türlü yardımlaşma duygusu onbir ayın sultanı ramazan ayıyla birlikte zirveye ulaşır. Şeytanın zincire vurulduğu, evveli rahmet, ortası mağfiret-bağışlanma ve sonu da cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayını geride bırakıp, 1,5 milyar Müslüman olarak Ramazan Bayramını eda ettik.
Pandemiden dolayı iki yıldır bayramlarda bile kucaklaşamayan yurttaşlarımız bu bayrama kucaklaşma ümidiyle girmişti. Ancak ekonomik kriz buna müsaade etmedi ve bu bayrama da buruk girdik. Enflasyonla birlikte akaryakıt fiyatlarının yüksekliği ile alım gücü düşen vatandaşlarımız maalesef bu bayramda aile ziyaretlerini ötelemek zorunda kaldı. Ekonomik krizle birlikte kısa mesafeler bile vatandaşlarımıza uzak oldu. Çocukluğumuzdaki bayramları arar olduk. Bayramlar maalesef dijital olarak sosyal medya aracılığıyla kutlamaya döndü. Yanlış ekonomi politikalarından dolayı 9 Temmuz tarihindeki kurban bayramına da hasret içerisinde ekonomik kriz gölgesinde gireceğiz gibi görünüyor.
TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon rakamları yüzde 70 civarında bulunuyor. Ancak çarşı-pazar-mutfak ve ceplere bakarsak bu oran iki katından fazla görünüyor. Sadece akaryakıt fiyatlarına bakarak bile bu sonuca ulaşabiliriz. Geçen yıl 6,5 lira civarında olan bir litre motorin fiyatları bugün 22 lira civarında bulunuyor. Ekonomi bu şekilde giderse bizleri daha kötü günlerin beklediğini üzülerek belirtmek isterim. Kurban Bayramı için vatandaşlarımız kucaklaşıp hasret gidermeyi şimdiden planlıyor, inşaAllah yazın bu isteklerine kavuşurlar. Ancak akaryakıt fiyatları bu şekilde devam ederse yaz ayında da bayramlaşma hayale dönebilir. Özellikle 400-500 kilometrelik mesafeden gelecek olanlar için yakıt masrafı ceplerini yakacak, geliş-gidiş için asgari bin 500 lirayı gözden çıkaracaklar.
Yorum Yazın