Bölgenin ilk kadın milletvekili ve Bakanı olduktan sonra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Fatma Şahin, Memohaber’de Kahve Molası’nın konuğu oldu.
Yoğun çalışma temposuna rağmen www.memohaber.com’un Kahve Molası’na konuk olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Fatma Şahin, www.memohaber.com İnternet Haber Sitesi Yayın Koordinatörü Mehmet Taşçı'nın sorularını yanıtladı.
Gazianteplilerin merak ettiği birçok soruyu içtenlikle cevaplayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ülke ve kent gündemiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İşte Gaziantep’te ses getirecek röportajımızdaki öne çıkan satırbaşları…
LOGO BELİRLERKEN ŞEHRİN ÇEŞİTLİLİĞİNİ VE ZENGİNLİĞİNİ GÖSTERMEYE ÇALIŞTIK
AĞZIMIZDAN NE ÇIKTIYSA ONUN ARKASINDAYIZ
HAFİF RAYLI İLE GAZİRAY BİRLEŞİYOR
GAZİANTEP HER METROPOL KADAR GÜVENLİ BİR ŞEHİRDİR
DÜNYA BU ŞEHRİN FEDAKARLIĞINI GÖRMELİ
STADYUMUN YERİNE HALKIMIZ NE DERSE ONU YAPACAĞIZ
DOĞDUĞUM ŞEHRE, HİZMET ETMEKTEN BÜYÜK KEYİF ALIYORUM
KARATAŞ KAVŞAĞI’NDA ZARAR 4 MİLYON LİRA
ANA KAVŞAKLARDA TEK YÖNE GEÇİLİYOR
GÖREV SÜREM BİTMEDEN METRO ALTYAPISINI OLUŞTURACAĞIZ
ULAŞIMDA YENİ DÖNEM GELİYOR
DOĞALGAZA GEÇMEYEN APARTMANLARA CEZA GELECEK
İSTASYON’DAKİ DÜĞÜN SALONLARI BOŞALTILACAK
LOGO BELİRLERKEN ŞEHRİN ÇEŞİTLİLİĞİNİ VE ZENGİNLİĞİNİ GÖSTERMEYE ÇALIŞTIK
MEMOHABER: Yeni logonun lansmanını yaptınız. Bu konuda çeşitli eleştiriler oldu, siz bu eleştirilere ne diyeceksiniz?
Eleştirileri saygıyla karşılıyorum. Bu işler değişken, herkese göre çok değişiyor. Ama burada ilk eleştiri yapanlar lansmana gelip, bir yıllık çalışmayı izlediklerinde, bir bakanın kafasından oturup bir logo belirlemesinden çok 40’a yakın kanaat önderinin fikrinin alındığını, ciddi bir çalışma yapıldığını, müziğiyle, filmleriyle, çocuklara dahi sorularak ciddi bir anket, araştırma sonunda bunun çıktığını ve en önemli şeyin logodaki işlevselliğin olduğunu gördüler. Farklı kategoriler ve farklı renkler bu başlığa bakmadan yorum yapıldığında kendilerine göre haklı olabilirler. Saygı duyuyorum. Ama bütününe bakıldığında baklava renginin içinde baklava, fıstık renginin içinde fıstık, kebap renginin içinde kebap, Zeugma çingene kızının kendi içine konması, sanayinin çarklarının sanayi rengiyle ve sanayinin simgesinin oturtulması. Biz bunu neden yapmak zorunda kaldık. Şehrin tek bir yönü yok. Çok fazla yönü var. Hangi yönünü ortaya çıkardığınız zaman öbür yönü eksik kalıyor. Biz bununla bütün yönlerini göstereceğimiz işlevsellik vermeye çalıştık. Farklı kategorileri ve farklı renkleri kullanarak şehrin çeşitliliğini ve zenginliğini göstermeye çalıştık. Bunu dinledikleri zaman eleştiri yapanların da yaptıkları eleştiride haksız olduklarını bana yazan söyleyen ekipten en az 10 kişi biz eksik bilgilendiğimiz için yanlış yorum yaptık. Ama bu gün ne yapılmaya çalışıldığını anladık ve fikrimizi değiştiriyoruz dediler. O yüzden derinlemesine inmek ve analizleri iyi anlamak gerekiyor. Fikir sahibi olmak için önce bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bilgi sahibi olduktan sonra çıkan fikirleri de 2 milyon fikir var beğenen de olur beğenmeyende olur. Seven de olur sevmeyen de olur. Hepsine saygı duyuyorum. Sonuçta biz emekle bir şey yapmaya çalıştık, bunu yaparken şehrin valisi başta olmak üzere bütün kanaat önderlerinin görüşlerini alarak yaptık. Bireysel bir çalışmada değil. Bundan sonraki süreçte de gelen eleştirilere göre veya yapılmasını önerdikleri tavsiyelerine göre başka ne yapılması gerekiyorsa da yapmaya hazırız.
AĞZIMIZDAN NE ÇIKTIYSA ONUN ARKASINDAYIZ
MEMOHABER: Seçim beyannamenizde 1027 proje vaadiniz vardı. İki yıllık görev sürenizde projelerinizden ne kadarı hayata geçti?
Kısa vadeyle olanların hepsini hayata geçirdik. Orta ve uzun vadede de orta vadede olanların devamı yapılıyor. Uzun vadenin de planlaması yapıldı. Yapım aşamasına gelindi. Dolayısıyla bu 1027’nin hepsini kategorize ettiğiniz zaman bu beş yıllık planlamanın içerisinde mesela kısa vadede biz dedik ki halk iletişim birimi kuracağız. 153 hattını kuracağız, beyaz masayı oluşturacağız. 2015’de 600 bin kişi 153’e başvurdu ve yüzde 95 geri bildirim aldı. Arkasından dedik ki bu şehrin uluslar arası kredibilitesini artıracağız. Uluslar arası rekabet gücünü artıracağız. Gastronomi ile arkeoloji üzerinde iki başlıkta güçlü bir alt yapı oluşturacağız işte gastronomide UNESCO’dan onayımızı aldık. Arkeolojide geçici listedeki Zeugma ve Yesemek’in kalıcı listeye alınmasını sağlıyoruz. Belgesellerimizi filmlerimizi yaptık yani kısa vadede halkımıza ne söyledik ise onu yaptık. Kısa vadede hızlı kavşaklar kısa vadeydi, 4 kavşak bitirdik, 5 kavşak planladık ama uzun vadede ulaşım master planı 2040 demek 2040 ulaşım master planına göre de bu şehrin metro alt yapısından tutun uzun vadede yapılacakların hepsini planladık. Yani anlatmaya çalıştığımız şey zaman planlamasına göre halkımıza ne söz verdiysek, ağzımızdan ne çıktıysa onun arkasındayız.
HAFİF RAYLI İLE GAZİRAY BİRLEŞİYOR
MEMOHABER: Hafif raylı sistemle ilgili yeni çalışmalar var mı?
Hafif raylı ile Gaziray’ı birleştiriyoruz. İstasyonda bir toplama merkezi yapıyoruz. Ayrıca metro hattı ile yer altına yani demir yollarını, yer altını kullanmayı hızlı tren ile de şehirler arası gelişi sağlayacağız. Yani biz demir yolu aksını hem şehirlerarası aks, hem Gazi ray aksı, hem de hafif rayla birleştirecek şekilde planlıyoruz.
DOĞDUĞUM ŞEHRE, HİZMET ETMEKTEN BÜYÜK KEYİF ALIYORUM
MEMOHABER: Bölgenin tek kadın milletvekili oldunuz. Daha sonra bakan oldunuz, daha sonra büyükşehir belediye başkanı oldunuz. Siyasette iyi yerlere geldiniz. Bu sizi tatmin etti mi veya bundan sonra bir hedefiniz var mı?
Şimdi benim hayatıma baktığınız zaman Anadolu’da bir genç kızın çıkıp bu ülkede bakan olabileceğini artık bunun olabileceğini gösteren bir hayattır. Çünkü milletvekili olduğumuzda da genel merkez kadın kolu başkanı bakanlığımıza da baktığımız zaman, biz burada bir kader çizgisinde bize açılan alanlar oldu. Biz de yaptığımız işin hakkını vermeye gayret gösterdik. Ben hep şuna inandım, ‘tevekkül ile tevfik Allah’tan’ dedik. Sonunda da ben mesela şimdi milletvekilliğini 3 dönem yaptım. Şerefimle yaptım ve bütün şehrin sorunlarını parlamentoda sonuna kadar temsil ettik. Kabinede 3 yıl çalıştım, aslında 3 yıl çok az bir süre. 3 yılda 4 önemli yasa çıkardık. Kadın şiddet yasası, İstanbul sözleşmesi, şehitlerle ilgili, çocuklarla ilgili ve engellilerle ilgili yani kendi görev alanımla ilgili çok önemli yasal düzenlemeler yaptık. 3 yıl gibi bir sürede ve parlamentoda bütün partilerin ortak kararıyla çıkardık. Dolayısıyla biz burada bakanlıkta bitti başkanlık yapıyoruz. Başkanlığımın da ikinci yılı tamamlanıyor. Zaman çok hızlı geçiyor, bir gün bir başlıyor bir bitiyor. Mesele zamanı nasıl doldurduğun ve sana verilen görev alanını ne kadar ne yapabildiğin ne kadar insanların yaşamına dokunabildiğin. Eksiğim olabilir, yanlışım olabilir ama sonuçta ben ihlaslı bir şekilde samimi bir şekilde milletin bize olan güvenini layık olmaya ve iş yaparak onların bize verdiği oyun hakkını vermeye çalıştım. O yüzden bundan sonra bir emelim yok. Görmem gereken bütün makamları gördüm, almam gereken bütün onuru aldım. Doğduğum şehre, öldüğüm zaman mezarımın olacağı şehre hizmet etmekten de büyük bir keyif alıyorum.
ANA KAVŞAKLARDA TEK YÖNE GEÇİLİYOR
MEMOHABER: Gaziantep’in en büyük sorunlarından birisi trafik sorunu, bu sorunun çözümü için ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Şimdi biz ulaşım mastır planı yapılırken bir de acil eylem planı yaptık. Acil eylem planında ulaşım mastır planının ters düşmeyen planlamalarımızı yaptık. Bunlardan en önemli şey şehrin merkezindeki yığılmanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesiydi. Çevre yolunun daha iyi kullanılması ve D-400’ün daha iyi planlanmasıydı. Bu yüzden dört kavşağı bitirdik. Şu anda biz çevreden merkeze geliyoruz. 5 kavşağı da planladık. Bedri İnce Tahtacı, Asım Güzelbey, Şehir Gösteren, Karataş Kavşağı bitti. Arkasından şu an D-400 üzerinden mezarlık, Kayaönü, Yeşilvadi, Özdemir Bey Caddesi ve 10 Nolu caddeyi de planladık. Buradan merkeze gelirken, ulaşım mastır planının çıktılarına göre aldığımız bir karar daha var. Geçen mecliste bütün muhatapları çağırdık. Merkezde ne yapacağımızı anlatayım. Merkezde tek yönlere geçiyoruz, sola dönüşleri yasaklıyoruz. Bu aldığımız kararları uygulayabilmemiz için uygulama projesinde kaldırımların genişletilmesi veya daralması veya çift yönden tek yöne geçince yolun daraltılması ve kullanılmasıyla ilgili bir fen işlerimizin yapması gerekenler var. Geçen hafta güzergâhları arkadaşlarımızla dolaştık, talimatları verdik. Bunlar yaklaşık yol güzergâhındaki düzenlemeler çünkü kapanacak yerler var, açılacak yerler var. Bunların planlanması nerden baksanız 1 ay sürecek ve biz Mart’ın ortasından sonra şehir merkezinde tek yönlere geçmeye başlayacağız. Ordu Caddesi’nde tek yöne geçiyoruz, fakat ona geçebilmemiz için jandarmanın arkasındaki yaptığımız yolu bitirmemiz gerekiyor. O yol da mart ayında bitecek. O yolu açtığımızda ana kavşaktan jandarmadan Şahinbey Belediyesi’ne kadar giden yolu açtığımızda, Ordu Caddesi’nde tek yöne geçiyoruz. Kalyon, Çetinkaya, İmam Usta, 25 Aralık bu bütün ana kavşaklarda 4 faz çalışıyor, 2 faza düşüyoruz, sola dönüşleri yasaklıyoruz. Bu tedbirleri aldığımız zaman bizim etki analizlerine ulaşım trafik mühendisleri hesapladı. Yüzde 60 kuyruklanma azalıyor. Yani biz Mart ayında buna başlarsak, Nisan ayında merkezde bu kuyruklanmaların azaldığının görüldüğü ve merkezdeki rahatlamanın devam edeceğini görüyoruz.
GÖREV SÜREM BİTMEDEN METRO ALTYAPISINI OLUŞTURACAĞIZ
Ama ulaşım mastır planında benim arkadaşlardan istediğim, bu şehrin 2040’ındaki planlamasında metroyu nerede yapmamız lazım. Çünkü metroda paranız dahi olsa Devlet Demir Yollarının ve Kalkınma Bakanlığı’nın bu projeyi onaylaması lazım. Çünkü çok pahalı bir yatırım onun için de o hatta geçen saniyedeki yolcu kapasitesini tutturmanız gerekiyor. Eğer o yolcu kapasitesine ulaşamıyorsanız paranız dahi olsa Ankara izin vermiyor. Şimdi bize gelen ilk bilgi doğumevi kavşağı ve mavi hattında bu yolcu kapasitesine ulaşılıyor. Dolayısıyla biz o hatta ulaşım mastır planı tamamı önümüzdeki ay bitiyor o hatta metro planlanmasıyla ilgili teknik altyapı da bize gelecek ve inşallah benim dönemim bitmeden bir metro altyapısına da girmiş olacağız.
ULAŞIMDA YENİ DÖNEM GELİYOR
MEMOHABER: Ulaşım konusunda otobüsler yetersiz kalıyor, yeni otobüs takviyesi olacak mı? Bu konuda çalışmalar var mı?
Çok hızlı büyüyünce ulaşımla ilgili yeni yapılanmaya girdik. Ulaşım A.Ş.’yi kurduk. Ulaşım Daire Başkanlığı bir planlama yapıyor ama bu işin uygulamasını şirket mantığıyla aynen İstanbul’daki gibi bir şirket mantığıyla yönetiyoruz. Burada en büyük sorun kendi içinde çok çarpık bir yapı var. Bizden önce başlayan sarı minibüslerin halk otobüsleriyle aralarında yaşanan hukuki sorun sürekli birbirlerini mahkemeye vermesi ve bunun sonunda yaşanan bir süreç var. Biz de bunların hepsine diyoruz ki, gelin bir merkezi sistem kuralım, hepsini bir çatı altında toplayalım. Bu hatları kendi içinde yeniden organize edelim. Öncelikle kendi hattımızı güçlendirmemiz gerekiyordu ve 30 yeni otobüsü de bunun için aldık.
DOĞALGAZA GEÇMEYEN APARTMANLARA CEZA GELECEK
MEMOHABER: Gaziantep’in en önemli sorunlarından birisi de hava kirliliği, bu konudaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Şimdi ben geldiğimde hava yalnızca bir yerden ölçülüyordu. Biz önce 30 yerde ölçümler yaptırdık ve çıktılarını aldık. Hangi mahallede hava kirliliğimiz nedir diye baktık. 30 mahallede sınırda olduğumuzu gördük. hem göç alan bölgelerde hem çevrede hem de imarlı bölgede hava kirliliği olan kısımları çalıştık. Hemen sayın valimizin yanına gittik ve çevre kurulunu topladık. Valimizin başkanlığında Çevre İl Müdürlüğü ve bizim Çevre Daire Başkanlığı ilgili birimlerle oturduk, çalışma yaptık. Bunun sonunda bir karar aldık. Bu kararın sonunda şu anda yeni ruhsat almaya gelenlerin mutlaka doğal gaza geçme zorunluluğu getirdik. Hava kirliliği yüksek olan yerlerde kömürden doğal gaza geçmeleriyle ilgili planlamaları yaptık. Önümüzdeki günlerde de ben hava kirliliği yüksek olan mahallenin hem yöneticilerini hem de görevlilerini çağıracağım. Burada yapılması gerekenler, alınması gereken tedbirlerle ilgili önce bir bilgilendirme yapılacak. Sonra uygulamaya geçilecek ve zaman dolduğunda cezalar başlayacak. Cezaya ihtiyaç kalmadan çevre sağlığı, insan sağlığı, toplum sağlığı açısından bunların ne için yapılması gerektiğini hem yöneticilerimizle hem de apartman görevlilerine anlatacağız.
GAZİANTEP’E YAKIŞIR KONGRE MERKEZİ
MEMOHABER: Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi projesi ne aşamada, ihalesi yapıldı mı?
İki gün önce toplantımızı yaptık son projemize karar verdik. İçinde 2500 kişilik büyük ana salon, aynı anda 2000 kişiye yemek verilecek büyük fuaye salonları, 7 tane farklı büyüklükte salonların olduğu, fuarların yapılacağı, fuaye salonları, sergi salonlarının olduğu, çok güzel bir tasarımı tamamladık. Proje tasarımımız bitti. Proje ihalemiz yapılıyor ve Allah’ım izin verirse Haziran ayında yapım ihalesini geçiyoruz. Allah izin verirse 2018’de bu büyük kongre merkezinin altyapısı ve fiziki çalışmasını tamamlamış olacağız. Aynı zamanda kongre turizminde hak ettiğimiz bölgesel yere gelmek için de bir vakıf kurduk. Bir ajans kurduk. İstanbul’daki model gibi bütün dünyada bu kongre alt yapısını yapacak ajans üzerinden de binamız yapılırken, bu işin pazarlamasını da vakıf üzerinden yapacağız. Bunun çalışmalarını da tamamladık.
İSTASYON’DAKİ DÜĞÜN SALONLARI BOŞALTILACAK
MEMOHABER: İstasyon Meydanı için büyük bir park projeniz var ancak burada faaliyet gösteren düğün salonları hala vatandaşa düğün tarihi veriyor. Bu konuda gelinen son durum nedir?
Buradaki düğün salonları Devlet Demir Yolları’nın kiracısıdır. Büyükşehir Belediyesi ile bir alakası yok. Ama Devlet Demir Yolları Bölge Müdürü ile direk çalışıyoruz. Onların da bize söylediği şudur. ‘Biz hukuken her türlü kararı aldık, kararları gönderdik, artık yeni sezonda orada düğün yapamayacaklar’ dediler. Ben de zabıtaya talimat verdim. ‘O hukuki altyapıyı elinize alın ve gidin o düğün salonları sahiplerini bu konuda yapamayacaklarını anlatın’ dedim. Zabıtamız üzerinde çalışıyor. Burada yapacağımız projenin ihalesi yapıldı. Mart’ın sonunda o alan tamamen halkımıza kazandırılıyor. Burada 4 hattan Gaziray gidiyor. 17 istasyon var. Küçük sanayi ve organize hattında ama boş kalan yerler 60 dönüm. Boş kalan yer yeşil alana çevriliyor. Özellikle Hacibaba’dan Karşıyaka’dan ve o bölgelerin yeşil alan ihtiyacından dolayı bu yattı tamamen yeşil alana çevirdik. Çocuk oyun gruplarından tutun, ailece gelip eğlenilebilecekleri sosyal tesislere kadar bir tasarım yaptık. Şu an bu 60 dönümlük yerin yapım ihalesi de bitti. Müteahhit çalışmaya başladı.
ASKERİYE LOJMANLARI YIKILIYOR, PANORAMA MÜZESİ 1,5 YIL SONRA
MEMOHABER: Kahramanlık müzesiyle ilgili son aşama nedir?
10 kişilik Bir tarih kurulu oluşturduk, bunlar önce Anıtkabir’i 1453’ü ve Sivastapol’u incelediler. Onlar bize nasıl olması gerektiğiyle ilgili ve 25 Aralık kurtuluş mücadelemizdeki yaşananları yağlı boyayla yapacak çalışmaları çıkardılar. Bizde bir ressam ile anlaştık. Ressam şu anda o şeyleri panaromik olarak çizmeye başladı. Mimarlar Odası ile de tasarımı çalıştık. Askeriyeyle de oradaki askeri lojmanları yıkıyoruz. 50 lojman yapacağız. Onların askeri bölgesine onları taşıyoruz ve kültür yolu girişi kalenin yanında panorama müzesi bir buçuk yıl sonra bitmiş olacak.
MERKEZDE DAHA ÇOK OTOPARKA İHTİYAÇ VAR
MEMOHABER: Karagöz ve Suburcu Caddesinin trafiğe kapanma durumu var mı? Burasıyla ilgili esnafla anket yapılacaktı, bu anket yapıldı mı?
Ulaşım mastır planındaki bize gelen öneri ‘toplu taşıma devam etsin, özel taşıma kesinlikle oradan geçmesin’ diyor. Prensipte çok uygulanabilir gibi gelse bile benim fikrim, yeterince otopark yapamazsak park edip dolaşmasını sağlamamız için daha fazla otoparka ihtiyacımız var. Bunu bizim yapmamız için önce bedestenin altındaki otoparkı bitirmemiz lazım. Ayrıca caminin yanında eski il özel idaresi binasını yıktık. Orayı da otopark yapıyoruz. Eski adliyenin yukarısında Ömeriye Camisi’nin orada otopark yapıyoruz.
KARATAŞ KAVŞAĞI’NDA ZARAR 4 MİLYON LİRA
MEMOHABER: Karataş Köprülü Kavşak yapımı neden uzadı, buradaki sorun nedir ve ne zaman bitecek?
Doğru gecikti, orada tabi hesapların dışında istemediğimiz bir şey oluştu. Küçük kuş gözleri bulduk, arkasından arkadaşlar gelip bana dediler ki, ‘kuş gözlerinin altında derin mağaralar var.’ Bu işin uzmanlarını çağırdık. ‘beton enjeksiyon yapmanız lazım’ dediler. Onun üzerine bizim yaklaşık iki buçuk ayımızı o iş yedi. Yaklaşık 4 milyon lira mali olarak artış geldi. İki buçuk ayda gecikmemiz oldu ama betonlar döküldü. Bu ay bitiyor ve açıyoruz.
MEMOHABER: Önceden fizibilite çalışması yapılmadığı yönünde eleştiriler yapıldı? Fizibilite çalışmasında bu mağaralar gözükmedi mi?
Tabi ki yapıldı ama mağaralar gözükmedi, bir şeye rastlanmadı. Bize gelen statik raporunda hiç bir şey yoktu açıldığında küçük kuş gözlerinin altından mağaraların olabileceği söylenince bizde şimdi onu görüp tedbir almazsak daha büyük tehlike ortaya çıkar.
STADYUMUN YERİNE HALKIMIZ NE DERSE ONU YAPACAĞIZ
MEMOHABER: Kamil Ocak Stadyumu’nun yeri konusunda birçok şey yazıldı ve söylendi. Sizin burasıyla ilgili düşünceleriniz nedir?
Biz oraya bir meydan tasarımı yapacağız. Ben dedim ki, ‘Cami olur mu? olmaz mı? yerine daha çok bu meydanı nasıl yaşatacağız. En iyi meydan tasarımcılarıyla çalışalım bize çözüm getirsinler’ dedik. Eğer Valiliği de yıkarsak 300 dönümlük yeni alan açılıyor. O kadar büyük bir alanın içerisinde ne yapılması gerektiğini bize bu işin uzmanları getirecek. Benim amacım bir şehir meydanı olsun ve yaşasın. Şimdi yurt dışına gidiyorsunuz ciddi bir şekilde kent meydanları var yaşatıyorlar. Çocuklar da oraya geliyor, turistler de oraya geliyor, aileler de oraya geliyor ve her kent meydanında birer kilise var. Kimse ‘neden buraya kilise yapıyorsun’ diye eleştirmiyor. Dolayısıyla biz kent meydanını nasıl yaşatacaksak bize o çalışmayı bu işi yapanlar getirecekler. Biz de halkımızla paylaşacağız. Halkımız ne derse onu yapacağız.
GAZİANTEP HER METROPOL KADAR GÜVENLİ BİR ŞEHİRDİR
MEMOHABER: TÜİK’in yaşanılabilir kentler araştırmasında Gaziantep son sıralarda yer aldı. Sizce Gaziantep şu anda güvenlikli bir şehir mi? Böyle düşünmeyen insanlara tavsiyeniz ne olur?
Gaziantep her metropol kadar güvenli bir şehirdir. Şuan Londra, New York, Paris ne kadar güvenliyse, Gaziantep’te o kadar güvenli şehir. Dolayısıyla bugün terör ile mücadele dünyanın mücadelesidir. Bu bölgeleri terör bölgesi diye gösterip fedakarlık yapan insanların her yönden rahatsız etmelerinin hiç bir anlamı yoktur. Zaten Valimiz, Emniyet Müdürümüz, İstihbarat Teşkilatımız her türlü tedbiri alıyor. Bizde elimizden geleni yapıyoruz. Koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. Burada tabi şehrin güvenliği üzerinden sürekli bir tartışma yapılınca şehrin sanayisi, turizmi etkileniyor. Şehre gelen turlar iptal oluyor. Sürekli bir negatif haberin bu şehre hiç bir faydası yok. Bu yüzden biz şehri pozitif gündemle nasıl uluslararası boyuta taşırız bunun gayreti içerisindeyiz. Bu hassas dönemden en az zarar ile nasıl çıkarız bunun gayretiz içerisindeyiz. TÜİK başkanı ve ekibini çağırdım. Bu araştırmada 60 tane madde var, bu 60 madde de rakamlarla ilgili eksiklerde var. Mesela müze sayısına göre bakmış, Devlet müzelerini yazmış, belediyenin 12 müzesi yok. Veya orman alanında yüzde 12 göstermiş, Orman Bakanlığı bunun yüzde 12 değil yüzde 16 olduğunu söylüyor. Dolayısıyla güncellenmesi gereken rakamlar var. Şimdi ben Valimle konuştuk orada hava kirliliği, gürültü kirliliği belediyeyle ilgili olanlar var. Belediyenin hizmetlerinden Türkiye ortalaması üzerinde memnuniyet var. Temizliğinden çevre düzenlemesinden çöpünden ama işte alınması gereken tedbirler var bir de rakamlar güncel değil. Biz önce Valimizle beraber işin muhataplarıyla oturacağız. Ben TÜİK başkanına dedim ki, bizim arkadaşlarla bir acil eylem planı yapın hangi rakamlar doğru, değil biz gidelim önce TÜİK ile bunu konuşalım. TÜİK’de diyor ki, bana bunu Bakanlıklar gönderiyor. O bakanlıklara o zaman doğru rakamı göndermelerini sağlatacağız. Seneye inşallah doğru rakamlar üzerine ciddi bir iyileşme bekliyoruz.
DÜNYA BU ŞEHRİN FEDAKARLIĞINI GÖRMELİ
MEMOHABER: Gaziantep Suriyeli öğrencilerin okullaşmasıyla ilgili Nobel Barış Ödülü’ne aday oldu. Gaziantep Nobel’e neden aday bir değerlendirme yapar mısınız?
Nobel dediğimiz şey ne bir alanda fark yaratmamız. İnsanlığın bundan sonraki yaşamında iyi bir şey yapmamız. Nobel alanlara baktığımız zaman, neden Aziz hoca Nobel aldı, meslektaşlarının içerisinde fark yarattı, bir buluş yaptı. Bu buluş insanlığın derdine derman olacak bir Nobel komitesi çalıştı ve karar verdi. Şimdi Kilis gelen mülteci sayısını ağırlamakta başvurdu ve biz bunun doğru olduğunu Kilis’in bu konuda ki kategorisinin haklı olduğunu ve yanlarında olduğumuzu belirtiyoruz. Bizim kategorimiz farklı, biz diyoruz ki, burada 107 bin çocuk var bir yılda biz bu 107 bin çocuktan 70 binini okullaştırdık. Daha da önemlisi bu sene okula gitmesi gereken çocukların yüzde 98’si okula başladı. Bu çocuk eğer Suriye’de bir okula gitseydi, bu oran yüzde 85’di. Okulları tam günden yarım güne aldık. Gece çalışmalarına izin verdik hafta sonu kullanmalarına izin verdik. Aileler adapte oldu entegre oldu. Türkçe öğrenimi arttı. Dolayısıyla biz burada sürekli şikayet eden, kovan, istemeyen bir anlayıştan daha çok bunun yönetilebilir olduğunu, insani bir durum belirttiğini ve bu bakışla da herkes in kazanabileceğini gösteren bir çalışma yaptık. Bununda diğer şehir ve ülkelere göre fark yaratığını bu farktan dolayı da Nobel’i hak ettiğimizi iddia ediyoruz. Bunu Nobel için, bize ödül versinler diye de yapmadık ama bunun üzerinden de dünyanın bu şehrin yaptığı fedakarlığı görmek istiyoruz.
MÜZELERİMİZİN DAHA HIZLI YAYGINLAŞMASI GEREK
MEMOHABER: Turizmle ilgili ne gibi çalışmalarınız var?
Kültür turizmi denilen yükselen bir değer var bizim denizimiz yok. Güneşimiz var ama kumumuz ve denizimiz yok. Bu şehre neden gelsin gelince nereyi gezsin nerede yesin. Bu cevabı bütün dünyaya vermek istiyoruz. Bu şehre neden gelsin 5 antik kenti var dolayısıyla antik kentlerin hızlı bir şekilde restorasyonu gerekiyor. Müzelerimizin daha hızlı yaygınlaşması gerekiyor. Arkeoloji bizim en önemli başlığımız ikincisi de gastronomi. Neden buraya gelsin? Nerede bu lezzetleri tatsın? Onun için biz belediye olarak giriyoruz özel sektör olarak girenleri teşvik ediyoruz. Usta yetiştiriyoruz bir dernek kurduk. Dernek üzerinden gastronomi şehri olmanın yükü ve sorumluluğu üzerinde hijyen eğitiminden tuvalet temizliğine sunumdan sunum tekniklerine kadar bu işi yapan kişileri eğitime alıyoruz. Türkiye’nin en iyi şeflerini buraya getiriyoruz. Gurme ve kültür turizminde iddiamızı devam ettiriyoruz. Mozaik yolu diye bir çalışma var sayın Demet Sabancı’nın eşi oldu. Van derneğinin oraya aktif katılıyoruz. Filmlerimizi hazırlattık, müziğimizi yaptık, İngilizceye çevirdik.
Yorum Yazın