AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Diyetisyen Esra AKKUŞ

Diyetisyen Esra AKKUŞ

Mail: esra_akkus96@hotmail.com

Ramazan Bayramında Beslenme Önerileri

Günlük öğün sayısı ve beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayı sonrası sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için ihmal edilmemesi gereken altın kurallar nedir, nelere dikkat etmeliyiz? 

Ramazandaki uzun süreli açlık nedeniyle, metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak, daha hızlı kilo alınmaktadır. Ramazan ayının ardından aşırı yemek, bazı problemleri de beraberinde getiriyor Bayramda 2 -3 günde kilo alınmaz diye düşünenler, yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarlarının artması nedeni ile, bu 2-3 gün sonunda, tartıda bir sürpriz ile karşılaşmamak için Ramazan Bayramını toparlanma dönemi olarak değerlendirmeye çalışabilir, az ve sık yiyerek öncelikle metabolizmanın hızlandırılmasını sağlayabilirler.

Ara öğünler eklemek  metabolizmayı hızlandırır.

Ramazan ayında azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenme programına ara öğünler ekleyerek artırmak, yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesini sağlayacaktır. Ara öğünler; meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir,  diyet bisküvisi gibi besinlerden oluşmalıdır. Ayrıca az su tüketimi de; yorgunluk, böbrek hastalıkları, deride kuruma ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayından sonra da günlük su tüketiminin minimum 8-10 su bardağı, toplam sıvı tüketiminin de 12-15 su bardağı olmasına özen gösterilmelidir.

Bayramda genel beslenme kurallarına dikkat edilmelidir.

Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı tüketimi; kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir.  Metabolizma hızının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi şikayetleri de meydana getirebilmektedir. Bunu önlemek için genel beslenme kurallarına dikkat edilmelidir. Özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.

Ramazan Bayramı için beslenme önerileri şunlardır;

  1. Ramazan Bayramı’nda güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.
  2. Ara öğünlere özen gösterilmeli; yağsız süt, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ya da meyve/kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalıdır.
  3. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.
  4. Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmeli, Tatlı tüketilecekse, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tüketilmelidir. 
  5. Akşam yemeğinde çok yağlı besinler tercih edilmemeli, porsiyon ölçüleri normal olmalı ve akşam yemekleri erken saatlerde yenmelidir.
  6. Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz.
  7. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, kuru baklagiller ve  meyve tüketilmelidir.
  8. Tüm bireyler özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemeli, fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi ihmal etmemelidir.
  9. Bayramda şeker ve şekerli ürünleri aşırıya kaçmayacak miktarlarda almaya ve satın alırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
  10. Bayram ile birlikte yeniden tüketilmeye başlanılan alkol miktarında dikkatli olmak, karaciğer sağlığı için önemlidir.

Bayramlar, birlik ve beraberliğin en güzel şekilde yaşandığı günlerdir ancak bu bayram sosyal izolasyona dikkat etmemiz gereken  daha mutlu ve sağlıklı günlerde sevdiklerimizle bir arada olmayı ümit ettiğimiz  Bayramlara olsun…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar