Değerli okurlar bir eğitim ve öğretim sezonunu daha noktaladık. Öncelikle pandemi sonrası normale dönmek için en çok çaba gerektiren ve bir hayli zorlandığımız okullar için emek veren ve çocuklarımızın sağlığına zarar gelmesin diye uğraşan ve bir yandan da eğitimlerine katkı sağlayan her bir kişiye teşekkürü borç biliriz. Bu dünyadaki sağlıktan sonra en önemli şey eğitim. En güzel yerlere gelmesine çok ihtiyacımız var.
Tabi okul sezonu bitince özel okul öğretmenlerinin de çilesi başlar. Nitekim her an işsiz kalma ve sözleşmesinin yenilenmemesi tehdidiyle karşı karşıyadır. Güvencesi maalesef yok gibi. Bu insanlar herkesten de çok çalışmıştır. Farenjit yol arkadaşı, kafa yorgunluğu yastığı olmuştur. Koca bir seneyi sektörde okulu parlasın diye işi şansa bırakmayacaksınız diyen adamların baskılarıyla geçirmiştir. Bir yandan da asgari ücrete ya da az üstüne talim etmiştir maalesef. Okul sezonu kapanınca da hemen bir alternatifi bulunur ve haydi yolun açık olsun denilir. Bana kızmayın, kimseyi hedef haline getirmeden gerçekleri dile getiriyoruz, belki de en sert şartların olduğu ve karşılığını çoğunlukla alamayanların doldurduğu meslek grubudur özel okul öğretmenliği. Keşke dört başı mamur düzenlemeler yapılsa da bu çileler son bulsa. Gelelim meselemize.
Özel okullarda görev yapan öğretmenler “Özel Öğretim Kurumları Kanununu” kapsamında İş Kanununa tabi olarak çalışmaktadır. İşçilerin en tabi haklarından olan kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı konularında özel okul öğretmenlerinin bazen tereddüde düştüklerini görmekteyiz. Bu tereddüt, öğretmenlerin iş sözleşmelerinin her yıl yenilenmesinden yani belirli süreli olarak yapılmasından kaynaklanmaktadır. O halde bu konuyu netleştirelim.
Özel Okul Öğretmeninin Kıdem Tazminatı
Kıdem tazminatı için kanunda aranan şartları taşıdıktan sonra öğretmenler de dahil bütün işçilerin kıdem tazminatına hak kazanması gerekir. Burada öğretmenlerle ilgili en önemli husus, sözleşmenin yenilenmemesi halidir. Bu durumda da can alıcı soru, sözleşmeyi kimin yenilemediğidir.
Bilindiği üzere öğretmenler mevzuat gereği belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalışmak zorundadırlar. Yani okul ile öğretmen her sene sözleşme yenilerler.
İşte sözleşme yenileme zamanında okul, öğretmenle sözleşme yenilemeyeceğini sözlü ya da yazılı olarak beyan ediyorsa ya da hali hazırda bir başka öğretmenle sözleşme imzaladığı anlaşılıyorsa öğretmen kıdem tazminatına hak kazanmış demektir.
Ama öğretmen, sözleşme yenilemeye yanaşmıyorsa ya da bir başka okulla sözleşme imzalamışsa bu durumda kıdem tazminatı hakkını kaybetmiş demektir.
Özel Okul Öğretmeninin ihbar tazminatı
İhbar sürelerini ve dolayısıyla ihbar tazminatını düzenleyen İş Kanununun 17nci maddesi açık bir şekilde, ihbar süreleri için “belirsiz süreli” iş sözleşmesini ön şart olarak ortaya koymuştur. O halde belirli süreli iş sözleşmesinin imzalandığı bir durumda ihbar tazminatı kesinlikle söz konusu olmayacaktır.
Belirli süreli iş sözleşmesi imzalamak öğretmenler için bir zorunluluk olduğundan, özel okulda görev yapan bir öğretmenin ihbar tazminatı hiçbir şekilde söz konusu olmayacaktır.
Yorum Yazın