İslahiye Ticaret Odası Başkanı ve iş adamı Selahattin Türkmen, www.memohaber.com’un “Kahve Molası”na konuk oldu. İslahiye’nin sevilen isimlerinden birisi olan Türkmen, hem İslahiye Ticaret Odası hem de iş adamı kimliğiyle yaptığı çalışmaları www.memohaber.com İnternet Haber Sitesi Yayın Koordinatörü Mehmet Taşçı’ya anlattı.
İlçede herkesin takdirini toplamış önemli isimlerinden birisi olan İslahiye Ticaret Odası Başkanlığının yanı sıra maden işletmeciliği, nakliye işleri ve enerji sektöründe faaliyetlerini sürdüren iş adamı Selahattin Türkmen, yoğun iş temposuna rağmen tüm sorularımızı içtenlikle yanıtladı.
İş dünyasında yıllardır yaptığı başarılı faaliyetlerini İslahiye Ticaret Odası’na da yansıtan Türkmen, kısa zamanda en iyi odalar arasında yer almayı da başardı. Başarı hikayesini Kahve Molası’nda anlatan Türkmen önemli değerlendirmelerde bulundu.
İşte İslahiye Ticaret Odası Başkanı ve iş adamı Selahattin Türkmen’in ağzından başarı hikayesi…
30 YILLIK HASRET SONA ERDİ
Yaklaşık 30 yıldır beklemekte olan Kılavuzlu Barajı Sulama Projesi, Milletvekilimiz Şamil Tayyar’ın özverili çalışmaları sonucunda hayata geçirildi. 505.419 dekarlık arazinin ekonomiye kazandırılması ile bölgedeki işsizlik sorunu, bölgede yetişen tarım ürünlerinin rekabet edebilir olması, tarım arazilerinin sulanması için tüketilen yıllık elektrik tüketiminin asgari oranda kullanılması ve bu tüketilen elektrik enerjisini tarım ürünlerinin işlenmesi için kurulmuş ve kurulacak tesisler tarafından kullanımına sunulması, tarıma dayalı çalışan sanayimizin sayısını arttıracaktır.
3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Yine Milletvekilimiz Şamil Tayyar’ın özverili çalışmaları sonucunda kullanıma hazır hale gelen İslahiye Organize Sanayi Bölgesi, 40 civarı fabrikanın kurulması ile yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacaktır. Kent merkezini sanayi şehri haline getirecek olan İslahiye Organize Sanayisi Bölgesi’nin tamamlanması bölge ekonomisinin canlanmasına büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca Dörtyol tüneli çalışmaları tamamlanması ile otoyolun limana bağlayacak olması da ilçemizin limana en yakın ilçe olacağından dolayı ekonomik olarak cazibe merkezi haline getirecektir. Böylelikle istihdam sağlanarak dışarıya göç vermenin önüne geçilmiş olacağız. Özellikle Gaziantep’e en çok göç verdiğimiz düşünülürse Gaziantep merkez nüfusunun dolaylı olarak artmasını engelleyerek kalabalık nüfus odaklı birçok sorunu da dolaylı olarak olumlu fayda sağlayacağını düşünüyorum.
SURİYELİ SIĞINMACILARA ÇÖZÜM
İlçemizin Suriye sınırına yakın olması nedeni ile ilçemizde çok sayıda Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır. Burada bulunan Suriyeliler ilçede gerek tarım gerekse farklı sektörlerde çalışmaktadır. Geçtiğimiz günlerde İlçe milli eğitim müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz bir çalışma ile ilçemizde çocuk yaşta çalıştırılan ve okula giden öğrencilerin meslek liselerine yönlendirilmesi hususunda neler yapılabileceğine dair istişarelerde bulunduk kısa zamanda sonuç alabileceğimiz somut faaliyetlerde bulunacağız.
EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ NİTELİKLİ ELEMAN SIKINTISI
İlçemizin, bölgemizin ve hatta ülkemizin en büyük sorunlarından biriside nitelikli eleman yetişmemesidir. Eğer bu şekilde devam ederse yaklaşık 10 yıla kadar özellikle kobilerimiz çalıştıracak usta bulamayacaklardır. Maalesef ülkemizde öğrencilerimizin yüzde 70’i normal liselere yüzde 30’u meslek liselerde okumaktadır. Bir an önce bunun önlemi alınmalı ve öğrenciler meslek liselere teşvik edilmeli bu konuda ilçemizde milli eğitim müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyonda yer alarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalıyoruz ve yine kısa zaman içerisinde somut adımlar atacağız.
ŞAMİL TAYYAR’A TEŞEKKÜR
Burada şunu da söylemeden geçemeyeceğim Marifet iltifata tâbidir sözünden yola çıkarak bölge milletvekilimiz Şamil Tayyar beye çok teşekkür ederim. Gerçekten bölgemize ve ilçemize yapmış olduğu hizmetleri saymakla bitiremeyiz. Şamil bey bölgemizden millet vekili seçildiğinden bu yana ilçemizde gözle görülür derecede artan hizmet ve bu hizmetlerin beraberinde getirmiş olduğu istihdam ekmek huzur ve istikrar inkâr edilemeyecek seviyededir. Sulama Göletleri, yeni cezaevi, çevreyolu, Doğalgaz, Organize Sanayi, Klavuzlu barajı ve aklıma gelmeyen birçok hizmet. Buradan sizin aracılığınız ile bir kez daha Şamil beye ilçe ekonomisine yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür eder başarılarının devamını dilerim.
REFERANDUM OLUMLU SONUÇLAR DOĞURACAK
Biliyorsunuz kısa bir süre önce ülkemizde bir referandum yapıldı. Bu referandum sonucunda ortaya çıkan sonuç ülkedeki birçok belirsizliği geride bırakarak vatandaşlarımızın ileriye bakmalarını ve ülkenin kalkınması için ellerinden geleni yapacağını ve bunun olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağına inancım tamdır.
GEÇİM KAYNAĞIMIZ TARIM VE HAYVANCILIK
İslahiye’nin geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Akdeniz ikliminin etkisi altında kalması nedeniyle çok yönlü tarla ziraatı, bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır. İlçemiz bulunduğu uygun iklim koşulları ve toprak şartları bakımından tarımsal geliri yüksek bir konumdadır. İlçemiz genelinde tarımsal üretim bitkisel ağırlıkta olup, hayvansal üretim yeterince gelişmemiştir. Tarım alanlarında yaygın olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, biber, zeytin, üzüm, mercimek, nohut antepfıstığı, nar, kuru soğan, karpuz, domates, şeker pancarı vb. ürünler yetiştirilmektedir Gaziantep’te pamuk ekim alanın en geniş olduğu yer İslâhiye’dir. Bunların yanı sıra Tahta Köprü Sulama Barajında aynalı sazan balığı mevcut olup, ilçemizde balıkçılık da yapılmaktadır.
İlçemizin tarımsal ürünlerine paralel olarak faal durumda sadece biberimizin işlenebildiği biber fabrikalarımız mevcuttur. Diğer ürünlerimiz ise ilçe dışında değerlendirilmektedir. Biber işleme tesislerinin de katkıları ile İslahiye’de yetişerek Kahramanmaraş’ta pazarlanan ve Kahramanmaraş biberi olarak ün salan kırmızıbiber artık İslahiye biberi olarak da ün salmaya başlamıştır.
ÜZÜMDE MARKALAŞMA YOLUNDAYIZ
Üzüm ilçemizde yetiştirilen ürünlerin başında yer alır. Kalitesi ve lezzetiyle markalaşma yolunda ilerleyen iki üründen biridir. Bu meyve ilçemiz için o kadar önemlidir ki ilçemizde bir beldeye adını vermiştir. İslahiye merkez olmak üzere, Karapınar köyü, Yeniköy, Kırıkçalı köyü, Aşağıbilenler, Yukarıbilenler köyü ve özellikle de Atınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt beldesinde yoğun olarak üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde yetiştiriciliği yapılan üzüm çeşitleri içerisinde sofralık üzüm çeşitleri ağırlıktadır. Bunun yanında şıralık, şaraplık, kurutmalık üzüm çeşitleri de mevcuttur. Başta Antep karası, hatun parmağı, çekirdeksiz perlet, sultani, kardinal, Yalova incisi, Trakya ilkeren, ata sarısı, uslu, pafı, dökülgen olmak üzere farklı üzüm çeşitleri yetiştirilmektedir. Bu çeşitler arasında hatun parmağı ve Antep karası tüm bağların yüzde 75’ini oluşturmaktadır.
İlçemizde yetiştirilen üzümün çoğu sofralık olarak, taze şekilde bir kısmı ise yöre halkı tarafından bastık, sucuk, pekmez gibi gıda ürünlerine dönüştürülerek tüketilir ve bir kısmı da Gaziantep Şarap Fabrikasına gönderilerek değerlendirilir. Sofralık üzüm ticareti ile uğraşan tüccarların bölge ürününü tanıtıcı logolar kullanması ile beraber bölge içerisinde üzüm pekmezi, üzüm sirkesi ve üzüm suyu üretim tesisleri kurulması hem tarım ürünlerinin değerlenmesini sağlayacak hem de bölgede istihdam yaratacaktır.
DÜNYACA ÜNLÜ İSLAHİYE BİBERİ
Kırmızıbiber, dünyada en yaygın tüketilen ve ticarette önemli yeri olan baharatlardan biridir. Türkiye’de önemli kırmızıbiber üreticisi ülkeler arasında yer almakta olup kırmızıbiber üretimi dünya ortalamasının üzerindedir. Türkiye’de Güneydoğu, Akdeniz ve Ege Bölgeleri başlıca kırmızıbiber tarımı yapılan bölgelerdir. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında yer alan verimli İslahiye Ovası’nda yetişen İslahiye biberinin ise ayrı bir yeri vardır. İslahiye’de yetiştirilen acı kırmızıbiber, besin değeriyle, göz alıcı koyu kırmızı rengiyle ve tadıyla eşsizdir.
EN İYİ ODALAR ARASINDAYIZ
İslahiye Ticaret Odası olarak, eğitimli personellerle üye memnuniyetini ve çalışan memnuniyetini ön planda tutarak oda faaliyetlerini yürütmekteyiz. Misyonumuz üyelerimize tam, doğru, zamanında hizmeti sunmayı ilke edinmektir. Vizyonumuz, hizmet vermekte olduğumuz üyelerimize; güveni ve saygınlığı temsil eden geleneğimizi sürdürerek, en iyi odalar arasında yer almaktır. Bu kapsamda faaliyetlerimizi yürütmekte olup son 2 yıl içerisinde KOSGEB ile iş birliği ile yaklaşık 380 kişiye uygulamalı girişimcilik kursları vererek yeni ve genç girişimcilerin iş kurmalarına ve istihdam sağlamalarına öncülük ettik. Ayrıca kurslarımızdan sonra yine KOSGEB ile iş birliği ile kursiyerlere danışmanlık desteği verdik. Üyelerimizi periyodik zamanlarla ziyaret ederek anketler yaptık ve onların sorunları ile ilgili lobicilik faaliyetlerinde bulunduk.
Ayrıca odamız bünyesinde birçok çalıştay yaparak ilçemiz ve bölgemiz ile ilgili özellikle istihdamı arttırıcı önlemler alınması hususunda çalışmalar yaptık. Yine üyelerimize yönelik birçok eğitimler ve seminerler düzenledik .Teşvikler ile ilgili uzman kişilerce bilgilendirme toplantıları yaptık. Yeri gelmişken şunu da söylemeden geçemeyeceğim devlet teşvik politikasının bir an önce refüze edilerek teşviklerin sektörel bazda verilmesi gerekmektedir. Böylece büyük illerin gölgesinde kalmış ilçelerinde önü açılmış olacaktır.
SELAHATTİN TÜRKMEN KİMDİR?
1972’de Gaziantep’in İslahiye ilçesinde doğdu. İlköğretimi İslahiye Devrişpaşa İlkokulu’nda, ortaöğretimi İslahiye İbn-i Sina Lisesi’nde tamamladı. 1995 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra islahiye ilçesinde bulunan Akaryakıt istasyonun başına geçerek iş hayatına atılmıştır. Daha sonra 1998 yılında Türkmen Akaryakıt Tesktil Ve Tarım Ürünleri İnşaat Nakliyat Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ni kurarak İlerleyen yıllardaki başarılı iş hayatının temellerini atmış oldu. 2010 yılında maden işletmeciliği ve nakliye işleri ile iştirak eden Selahattin Türkmen 2015 yılında günümüzün olmazsa olmazı enerji işine girdi ve ilçemiz sınırlarında kurmuş olduğu GES ile elektrik üretmeye ve satmaya başladı. Halen akaryakıt, maden işletmeciliği, nakliye ve Güneş Enerji Sistemleri işleri ile uğraşan Selahattin Türkmen şirketleri bünyesinde 100 ün üstünde işçi çalıştırarak istihdama büyük katkı sağlamaktadır. Türkmen Akaryakıt Ltd. Şti de Şirket Müdürü ve yöneticisi olarak başlamış olduğu iş hayatına devam etmektedir. 2010 – 2013 yılları arasında İslahiye Spor kulüp başkanlığı yapan Türkmen aynı zamanda Belediye Meclis üyeliği ve 2 dönemdir İslahiye Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığı Görevlerinde bulunmuştur. 31/12/2013 tarihinde seçildiği İslahiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına halen devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
İSLAHİYE TİCARET ODASI
1982 yılında kurulan İslahiye Ticaret Odası islahiye ve Nurdağı ilçelerine hizmet vermektedir. Kuruluşundan 2010 yılına kadar farklı yerlerde hizmet veren İslahiye Ticaret Odası 2010 yılında kendi hizmet binasını yaparak üyelerine daha kaliteli hizmet vermeye başlamıştır. Toplamda 530 aktif üyesi bulunan İslahiye Ticaret Odası 14 kişilik meclis üyesi 5 kişilik Yönetim Kurulu Üyesi ve 4 personelle hizmet vermektedir. İslahiye Ticaret Odası hizmet binasında 1 toplantı salonu 1 başkan odası, 4 ofis 1 mescit 1 mutfak 1arşiv ve sosyal tesisten oluşmaktadır. Sosyal tesislerimizde 48 yataklı butik otel 250 m2’lik lokanta ve 650 m2’lik çok amaçlı salon bulunmaktadır. İslahiye Ticaret Odası olarak TOBB akreditasyon sürecine katılmış olup üyelerimize Avrupa Standartlarında hizmet vermek üzere çalışmalarımız devam etmektedir.
İSLAHİYE’NİN TARİHÇESİ
İslahiye’nin adı 1866 tarihinde Osmanlı Devleti tarafından bu bölgeye gönderilen Derviş Paşa komutasındaki Fırka-i İslahiye olarak bilinen ordunun isminden gelir. 19.yüzyılda Avrupa’daki milliyetçilik hareketleri ile baş gösteren dalgalanmalar en çok değişik milletleri içinde barındıran Osmanlı gibi devletlerin üzerinde etkili olmuştur. Özellikle Sanayi İnkılabı’nın ortaya çıkmasıyla hız kazanan emperyalizm iktisadi yönden dünya dengelerini altüst etmiş, birçok alanda değişikliğe neden olmuştur. Bu yüzyılın başlarından itibaren sosyal çalkantılar had safhaya ulaşmıştı. 1800’lü yılların ikinci yarısında Çukurova ve Gavurdağı bölgelerindeki Türkmen ve Kürt beyliklerinde isyanlar meydana gelmişti. Bu isyan ve başıbozuklukların giderilmesi için ciddi tedbirler alınması şart olmuştu. Osmanlı İmparatorluğu, bu bölgede hem iskanı sağlamak hem de verimi artırmak amacıyla göçebe aşiretleri yerleşime tabi tutma çalışmalarına başlamış, bu amaçla Hassa, Reyhanlı ve İslahiye kasabalarını kurmuştur. Yerleşimi sağlamak, aşiretler arası çatışmayı gidermek, tarım ve ticareti geliştirmek amacıyla padişah tarafından Fırka – i İslahiye bu bölgeye gönderildi. İmar ve ıslah kaynaklı çalışmalar yapmak üzere gelen bu askeri birliğin yöreye adını verdiği rivayet edilmektedir. İslahiye küçük köy iken cumhuriyet idaresi ile köylükten kurtulmuş, yeni yapılan binalar, kışlalar, mektepler ile güzel bir kasaba halini almıştır. 19. yüzyıl İslahiye’sine ilişkin Şemseddin Sami şunları yazmaktadır. “Adana Vilayetinin Cebel – i Bereket Sancağına bağlı bir kazadır. Kaza merkezi kasabanın 1000 kadar nüfusu 1 camisi, 1 okulu, 6 hanı, 15 dükkanı vardır. Kaza 5 bucak, 56 köyden oluşur. Kaza ve köylerin nüfusu 17.509 dolaylarındadır. Bu nüfusun 200 kadarı Ermeni geri kalanı İslam’dır. İslahiye kasabası 1933 yılında ilçe durumuna getirildi.
Yorum Yazın