Bayram geldi, hoş geldi…
Bu sene geçen ramazan ayında olduğu gibi bayramı da evlerimizde geçireceğiz. Geleneksel aile buluşmaları, büyük sofralar, uzun süren sohbetler, tatiller yerine evlerimizde bayram maneviyatını hissetmeye çalışacağız. Umarım alışık olduğumuz bayram telaşlarına çok yakın zamanda sağlık ile yeniden kavuşuruz.
Danışanlarım bilirler bayramlarda çok katı beslenme kuralları koymam, aksine bayram boyunca diyet uygulamayız. Ama danışanlarıma mutlaka ufak önerilerde bulunurum. Sizlere de bu yazımda bayramın tadını çıkarabileceğiniz aynı zamanda kilo kontrolü yapabileceğiniz öneriler bırakıyorum.
Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, bayram ile eskiye dönmeye başlıyor. Peki, bu süreçte dikkat etmemiz gerekenler neler?
Ramazan sonrası vücudunuza aniden yüklenmeyin!
Bayramın gelmesi, uzun süren açlık psikolojisinden çıkarak özgürlük hissiyle daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissettirebilir. Ama bu dönemde kontrollü olmakta fayda var. Ramazan süresince sınırlı beslenmek, öğün sayısının azalması, özellikle koronavirüs sebebiyle evde geçirdiğimiz tam kapanma günlerine denk gelen ramazanda egzersize de pek imkân olamaması metabolizmanın az da olsa yavaşlamasına neden olmuş olabilir. Ramazan boyunca azalan öğün ve küçülen porsiyonları birden artırmak mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir.
“Zaten 1 ay boyunca çok az yedim, 3-4 günlük bayramdan hiçbir şey olmaz” düşüncesi hepinizde var biliyorum. Ama bende sizlere normal beslenme düzenine daha sağlıklı bir geçişinizi sağlamak özellikle de tartıda bir sürprizle karşılaşmamanız için yumuşak bir geçiş yapmanız konusunda uyarıyorum.
Düzenli öğün yapmayı ihmal etmeyin!
Bayramda yemeyin, diyete devam edin demeyeceğim elbette. Bu süreçte kilo vermek gerçekçi bir hedef olmayacaktır, kilonuzu ve sağlığınızı korusanız da yeter. Bunun için de düzenli öğün yapmak, miktara dikkat ederek yemek ve dengelemek çok önemli. Sindirim sisteminizi çok yormamak için ağır yemekler yerine hafif yemekleri tercih etmeye özen gösterin.
Yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemlerini kullanın, kızartma yöntemini tercih etmeyin. Yemeklerin yağ ve tuz oranını azaltıp baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Her gün sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Öğünlerinizin içeriğini ekstra kalorili besinlerden oluşturmamaya özen gösterin. Elbette bayramın tadını çıkaracağız. Bunu yaparken ama porsiyon kontrolü yapmayı unutmayacağız.
Tatlı tüketimine dikkat!
Bayram sofralarında genellikle en çok kaçamaklar da tatlılardan yana oluyor. Bayram denilince ilk akla gelen tatlılar ise şerbetli tatlılar. Şerbetli tatlılar genellikle kalorisi yüksek, besin değeri düşüktür ve vücuda ihtiyacından fazla kalori verirler. Bayram boyu hareketsiz kalma da bu tabloya eklenince vücut bu fazladan gelen bu kaloriyi yakamaz ve yağ olarak depolamaya başlar.
Bu söylediklerimi okuduğunuzda üzülenleriniz olacak biliyorum ama şerbetli hamur tatlıları yenmeden önce iki kez düşünmeniz gereken tatlılar arasında yerini alıyor. Ev baklavası hayali kuruyorsanız haksız da sayılmazsınız ancak her gün baklava yemek yerine sütlü tatlı ve meyveli seçimlerle denge yaratmak en doğrusu olur. Eğer kendi baklavanızı kendiniz evde yapmak isterseniz, çok daha düşük kalorili ve sağlıklı halini şeker oranı daha düşük tatlıyı denemeniz için sizlere Fit baklava tarifi bıraktım.
Kalorili içecek tüketimine dikkat!
Biliyorsunuz ki asitli içecekler, meyve suları, soğuk çaylar daha doğrusu hazır olan tüm içecekler ekstra şeker içermektedir. Bunları tüketmek yerine evde kendiniz daha sağlıklı içecekler yapabilirsiniz. Evde kendi soğuk çayınızı veya meyve suyunuzu veya şekersiz limonatanızı yapabilirsiniz. Şeker ekleyecek bile olsanız kendi kontrolünüz altında miktarına dikkat ederek ekleyip sağlıklı içecekler yapmanızı öneririm.
Yorum Yazın