Son dönemlerdeki fiyat istikrarsızlığı antepfıstığını da etkiledi. Antepfıstığı fiyatlarının yüksekliğinden şikayet eden baklava üreticileri fıstık fiyatlarını protesto etmek için fıstıklı baklava üretimine bir süre ara vereceklerini açıkladı. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, "Bir süre fıstıklı ürünlere ara verelim, üretmeyelim. Ürünlerimizi cevizli, fındıklı yapalım. Halkımızı da yanımıza alarak bu girişimimizi tüm esnafımıza iletelim. Halkımız boş baklavaya değil, bol fıstıklı ve cevizli baklavalara layıktır" dedi. Ancak Gaziantep’te bu işle meşgul olan baklavacılar ise bu açıklamaların yersiz olduğunu fıstıksız baklavanın olamayacağının altını çizdiler. 2017 yılında da fıstık rekoltesinin düşük çıkmasının ardından 2018 yılının ilk çeyreğinde de bu konu gündeme gelmişti. Hatta dönemin Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından fıstığın merkezi olan Gaziantep’te fıstık yerine fındık kullanın sözleri büyük tepki toplamıştı. “Fıstıksız baklava olmaz” baklavanın lezzetini fıstık vermektedir. Fıstık üreticileri sezon öncesi yapılan bu açıklamaları yersiz olduğu belirtiler. Çünkü sezona iki ay kalasıya bu açıklamalarla üreticilerden ucuz fıstık almak için yapılan bir adım olarak görülmektedir. Bir kilogram baklavanın içerisinde ortalama 100 ile 120 gram arasında fıstık kullanılmaktadır.
Artan Maliyetlerden Herkese Zorluyor
Baklava üretici antepfıstığı fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi iken antepfıstığı üretici ise akaryakıt başta olmak üzere gübre ve ilaç fiyatlarının pahalılığında şikayetçi, geçen yıl 7 lira bandında olan motorin fiyatları şu anda 25 lira seviyesinde bulunuyor. Akaryakıt fiyatının 3,5 kat arttığı, gübre ve ilaç fiyatlarının 4 kat arttığı bir durumda antepfıstığı üreticisi de şikayetçi durumda bulunuyor. Yüksek enflasyon, yüksek kur, yüksek faiz kıskacında olan tüm sektörler adeta köşeye sıkışmış durumda bulunuyor. Geçen yıl 2 ton fıstık fiyatıyla sıfır traktör alınırken bu yıl ise 3 ile 4 tona bu traktör satın alınabiliniyor.
Fakirin Ekmeği de Gidiyor
Fırıncı esnafları artan maliyetler neticesinde zor durumda kaldıkları için 200 gram olan somun ekmeği 2,5 liradan 3 liraya, 170 gram olan pide (tırnaklı) ekmeği ise 2,25 liradan 2,75 liraya çıkardıklarını açıkladılar. Fakirin bir elinde ekmeği vardı, oda artık zorlamaya başlıyor. Çok değil 2021 yılının başında en düşük emekli maaşı bin 500 liraydı ve ekmek fiyatları 1 liraydı. Bugün ise en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya çıkmış durumda olmasına rağmen ekmek fiyatları ise 3 liraya çıktı. 2021 yılında maaşıyla bin 500 ekmek alabilen emekliler bugün aldıkları maaşlarıyla 833 adet ekmek alabilmektedir. 2021 yılında 2 bin 825 lira olan asgari ücretle 2 bin 825 adet ekmek alınırken 2022 yılında 4 bin 250 lira olan asgari ücretle bin 416 ekmek alınabiliniyor. Asgari ücretlinin ekmeği bile bir yılda yarı yarıya düşmüş durumda, işte bu aradaki farkla alım gücünün ne kadar düştüğünü görmekteyiz.
Yorum Yazın