Bugün sizlere Dost Bakteriler: Probiyotik ‘den bahsetmek istiyorum. Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayarak bağırsağın doğal dengesini sağlayan, vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, bağışıklığı güçlendiren bakterilerdir. Probiyotiklerin etkileri sadece bağırsaklar değildir, sağlıklı bir birey olmak içinde tüketilmelidir. Probiyotik destekli beslenme alışkanlığı her yaş grubu için önemlidir ve birçok hastalığa karşıda koruyucu etkisinin olduğunu unutmayalım.
Peki bu dost bakterilerimizi yani probiyotikler hangi besinlerde bulunur, diyorsanız takviye ürün olarak eczanelerde, bazı market ürünleri
Probiyotiklerin doğal kaynakları; şalgam, turşu suyu, kefir, yoğurt, nar ekşisi, sirke ve bozada bulunur.
Düzenli Probiyotik Tüketilirse:
1-Diyabet Riskini Azaltır
Probiyotikler diyabet için önem taşıyor. Yapılan çalışmalar bağırsaktaki faydalı bakterileri artırarak diyabet gelişme riskinin azaltılabileceğini söylüyor. Henüz daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulsa da düzenli probiyotik alımı bağırsaktaki bağışıklık sistemini destekleyen hücrelerin sayısının artmasına yardımcı oluyor ve insülin duyarlılığını artırıyor.
2-Alerjik Semptomları Azaltabiliyor
Araştırmalar henüz daha çok veriye ihtiyaç olsa da, bağışıklığı arttırma ve bağırsaklardaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olmaları sayesinde alerjik semptomların azaltılmasında yardımcı olabileceğini söylüyor.
3- Kabızlık şikayetine karşı koruyucu
Yapılan pek çok çalışmada yararlı probiyotik bakterilerin konstipasyon yani kabızlığın tedavi edilmesinde ve semptomların giderilmesinde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.
4- Kolon kanserinden korur
Araştırmalar, probiyotik bakteriler kansere neden olan mutajenik etkileri önleyerek kanser riskini azaltabildiğini söylemektedir.
5- Duygusal durum bozukluğunu olumlu etkiliyor
Psikiyatri Araştırma dergisinde yayınlanan çalışmaya göre probiyotikler sosyal anksiyetenin azaltılmasına da yardım ediyor. Yurtdışında bir kolejde 700’den fazla katılımcıyla yapılan
araştırmanın sonunda probiyotikten zengin fermente ürün tüketenlerin sosyal anksiyete ve diğer duygu durumu bozukluğu olasılıklarının daha düşük olduğu bulundu.
Son olarak sizlerle evinizde uygulayabileceğiniz doğal ve pratik probiyotikli yoğurt tarifi paylaşacağım
Malzemeler:
1 litre ılık light süt
2 yemek kaşığı mayalık yoğurt
1 şase toz probiyotik
Yapılışı: 1 litre sütü ılıtıyoruz, ılıma seviyesi elimizi yakmayacak kadar ama ısısını hissedecek kadar olmalı. Daha sonrasında 3 yemek kaşığı yoğurdun içerisine ılık sütten yavaş yavaş ekleyip karıştırıyoruz. İçerisine bir paket toz probiyotik ekliyoruz, karışımı yavaş yavaş ılık sütümüze ekleyip bir yandan da sütü karıştırıyoruz. Sonra ağzını sıkıca kapatıp bez ile sarıp sıcak ortamda 5-6 saat bekletiyoruz. Mayalanan yoğurdumuzu dolaba koyuyoruz, 1 gün sonra tüketmeye başlayabilirsiniz.
Yorum Yazın