Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeler Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Cahit Nakıboğlu Kahve Molası’nın konuğu oldu. Yoğun iş temposuna www.memohaber.com’da kahve içerek mola veren Cahit Nakıboğlu, www.memohaber.com İnternet Haber Sitesi Yayın Koordinatörü Mehmet Taşçı ve Haber Direktörü Nihat Düzgün’ün sorularını yanıtladı.
Nakıboğlu ile Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşu, yapısı, projeleri ve çalışmalarının yanı sıra Gaziantep ve Türkiye genelinde yaşanan sosyal, ekonomik gelişmeleri değerlendirdik.
İşte Nakıboğlu ile yaptığımız röportajın soru ve cevapları:
Memohaber: Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi hakkında kısa bir değerlendirme yapar mısınız?
1969 yılında Türkiye’de ilk defa oluşturulan organize sanayi bölgelerinden biri olarak kurulan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, 5 Bölgesi ve 43 milyon 200 bin metrekarelik alanı ile Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesidir. Kuruluşunun üzerinden çok uzun bir süre geçmemesine rağmen o günlerden bugünlere geldik. Gaziantep limanı olan bir şehir değil. Sanayinin S’sini bilmezdi fakat imkansızlıklar bizi sanayici etti. Şimdi hepimizin çocukları yurtdışında ve başka şehirlerde okulunu okuyor ama yeniden şehrimize dönüp işinin başınageçiyor. Bu çok önemli. İkinci, üçüncü kuşağımız çok hızlı geliyor. Gaziantep sanayisinin geleceği çok parlak. Bu da bizi sevindiren bir durumdur.
Memohaber: Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleştirilen yeni yatırımlar hakkında bilgi verebilir misiniz?
2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat yapmayı, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı, dünyanın bütün ülkelerine ihracat gerçekleştirmeyi, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olmayı, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratmayı hedefimiz devam ediyor. Hedeflerimiz doğrultusunda Gaziantep 5. OSB’nin komple dağıtımını 2014’te bitirdik. Tüm alt yapı çalışmalarını tamamladık. Şimdi 5. Bölgede 80’in üzerinde fabrika faal durumda. 120’nin üzerinde firmanın da inşaatı devam ediyor.
Memohaber: 2015 yılı itibariyle Gaziantep OSB’lerinde kaç firma faaliyet gösteriyor.
Organize Sanayi Bölgemizde şu anda 1000’in üzerinde firmamız bulunmaktadır. 5. Bölgemizin de yüzde yüz faaliyete geçmesiyle bu sayı 1.450 olacaktır.
Memohaber: Gaziantep OSB’deki işletmelerin enerji tüketimi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Aylık 400 milyon kilovat saat elektrik tüketimimiz, 35 milyon metreküp doğalgaz tüketimimiz bulunmaktadır. Sadece GAOSB olarak elektirik tüketimimiz 43 ilin toplamına eşdeğerdir.
Memohaber: Gaziantep OSB’lerinde kaç kişi istihdam ediliyor?
Gaziantep’teki çok sayıda yeni yatırım olması sanayicilerimiz konulan hedeflere ne kadar inandığını göstermektedir. Şu anda 130 bin olan çalışan sayımız 5. Bölgemizin de tam anlamıyla hizmete açılmasıyla 150 bini bulacaktır. Buradan da göreceğiniz gibi kabuğuna sığınmayan bir Organize Sanayimiz var.
Memohaber: OSB’lerdeki işletmelerin üretimi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 5. Bölgenin faaliyete geçmesiyle birlikte Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi konumuna geldi. Kentimizde; kimyevi maddeler ve mamullerinden demir-çeliğe, metal-makineden plastik ürünlerine, kimyadan halıya, tekstilden makarnaya kadar birçok sektörde yüzlerce çeşit ürün üretilerek, ihracatı yapılıyor. Sanayi ürünlerimiz, Gaziantep ihracatında yüzde 95,1 pay alıyor.
Memohaber: Gaziantep OSB’nin sektöründe dünyanın önemli firmalarına ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?
2003 yılında başlattığımız ‘MarkaŞehir Gaziantep’ projemiz sayesinde bugün Türkiye’de en fazla marka patent başvurusu yapan altıncı şehir konumundayız. Her bir marka, şehrimize ayrı bir katma değer, zenginlik kattı. Birçok şehir, Gaziantep'i örnek alarak, markalaşma projelerini hayata geçirmeye başladı.
Gaziantep, Türkiye'nin iki kat hızlı büyüyen bir şehirdir. Son 10 yılda ihracatını yüzde 500'den fazla artırdı. Dört bir tarafı sanayi bölgeleriyle çevrili, her bir işletmesi ayrı bir başarı hikâyesiyle dolu. Geniş bir sanayi vizyonumuz var. Ar-Ge'yi, inovasyonu, akıllı sanayi ve markalaşmayı, kendisine hedef seçmiş bir şehiriz. Bütün bunlar, Gaziantep'i 2023 vizyonuna taşıyacak. Gaziantep olarak 2023 yılında kendimize, 30 milyar dolar ihracat yapma, 350 bin kişi yeni istihdam sağlama, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olma, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratma, üniversite-sanayi işbirliğinde ülkemize model olma, hedeflerini koyduk. Her zaman ilkleri başaran Gaziantep'in; değişime açık girişimci ruhu, sürekli gelişme gösteren sanayi potansiyeli, sektörel zenginliği ve markalaşma çalışmalarıyla, 2023 hedeflerini yakalayacağına yürekten inanıyoruz.
Memohaber: Gaziantepli firmalar ürünlerini pazarlama konusunda ne tür sorunlarla karşılaşıyor. Son dönemde pazar sıkıntısı yaşanıyor mu?
Dünya piyasalarındaki zorlu süreci en az hasarla atlatabilmek için ihracatçılara verilecek destekler önemli. Hükümetimizden, bu yeni dönemde sanayi ve ihracat odaklı bir reform sürecini hızla hayata geçirmesini bekliyoruz. İhracatçılarımızın dünya pazarlarında rakipleriyle aynı koşullarda yarışabilmesi için gerekli devlet destekleri artırılmalıdır. Hedef pazarlara yönelik özel desteklerin yolu açılmalı, finans olanakları genişletilmelidir.
Memohaber: Uzun yıllar tartışılan Nizip Çayı’na karışan kimyasal atık konusunda bir şeyler söylemek ister misiniz? OSB’nin Arıtma Tesisi ve halihazırda bölgede sürdürülen ıslah çalışmasını yeterli buluyor musunuz?
GAOSB olarak su arıtmadan doğalgaza, kimyasal atıktan ağaçlandırma ve peyzaja kadar çevresel faktörleri ve dengeleri korumaya özen gösteriyoruz. Şu an fiili durum da 55 bin m3 günlük arıtma gerçekleştiriyoruz. Arıtma tesisimizden deşarj edilen arıtılmış sanayi suları yönetmeliklerce şart koşulan bütün standart değerleri sağlıyor. Deşarj standartlarında su bırakmamıza rağmen Adaklı-Salkım güzergahında yaklaşık 11 km’lik dere yatağına 1600 mm çapında koruge boru döşedik. Sosyal sorumluluk projesi olarak ilgili köylerdeki insanların şikayetleri üzerine, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin projelendirdiği ve yapımını üstlendiği 10 milyon TL’lik finansmanın da OSB’miz tarafından karşılandığı bu çalışma sayesinde bölgedeki atık su, dere yatağından baypas edilmiştir. Bu proje ile atık sular çaya karışmıyor. Pınarlardan çıkan sular çaya akmaktadır.
Memohaber: Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi önümüzdeki dönemde ne tür sorunlar yaşatabilir?
Savaş uçağının düşürülmeden önceki süreçte Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin dostane bir şekilde devam ediyordu. İki ülke arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişi olsa da, Türkiye’nin sınır güvenliğinden taviz vermesi hiç bir zaman mümkün olmayacaktır. Türk ürünlerine ambargo koyup, iş adamlarına baskı uygulamakla bir yere varılmaz. Bu olayın kısa süreceği kanaatindeyim. Çünkü bu ambargo, Türkiye’ye olduğu gibi Rusya’ya da fayda sağlamayacaktır. Ayrıca bu olayın ihracatımızı büyük ölçüde etkileyeceğini de düşünmüyorum.
Memohaber: Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek’in Başbakan Yardımcısı olmasının Gaziantep sanayisi ve ekonomisine ne tür katkıları olacaktır? Beklentileriniz ne yönde?
Eski maliye bakanımız olan Mehmet Şimşek’in yeni kabinde Başbakan Yardımcısı olmasından gurur duyduk. Ayrıca Mehmet Şimşek'in Başbakan Yardımcısı olması şehrimiz için bir avantajdır. Gaziantep iş dünyası adına hem de ülkemiz adına güzel bir gelişme oldu. Şimşek'in ülkemiz için güzel işlere imza atacağına inancımız sonsuzdur.
Memohaber: Yeni kurulan hükümetten ne gibi beklentileriniz var. Acil eylem planında yer almasını istediğiniz bir konu var mı?
Büyümeye ivme katacak bir reform süreci başlatılarak, büyüme rakamının yüzde 7-8'lere çıkarılması gerekli. Ayrıca üretim ortamının iyileştirilmesine, teşvik mevzuatının yeniden gözden geçirilmesine, adil bir vergi reformu yapılmalıdır. Ekonomimiz uzun vadeli planlanıp yüksek katma değerli ürünlere yönelen bir sanayi politikası ve buna entegre bir dış ticaret politikası tesis edilmelidir. Böylece artan rekabet gücümüzle dünya ekonomisinde üst lige çıkabiliriz.
Yorum Yazın