AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Diyetisyen Esra AKKUŞ

Diyetisyen Esra AKKUŞ

Mail: esra_akkus96@hotmail.com

Beden memnuniyetsizliği ve sağlıksız diyet uygulamaları

Günümüzde, istenen beden yapısına ulaşabilmek adına, Çevresel etkenler ve sosyal kıyaslamalar, televizyonun ve medyanın büyük etkisiyle mükemmele ulaşmayı amaç edinen, kadınlarda kilo verme amacıyla sağlıksız diyetlere; erkeklerde ise kontrolsüz biçimde kas ve ağırlık artışına yönelim olmaktadır.
Sağlıksız kilo kontrol yöntemlerine yönelim, her yaş grubunda görülebilmesinin yanında, ergen ve gelişme çağındaki bireylerde oldukça çok rastlanmaktadır. Yetişkinlerde de, beden ile ilgili yanlış algılar söz konusu olmakta ve bununla beraber; yüksek beden kitle indeksi, düşük benlik saygısı, stresli duygular, depresyon gibi duygu durumlarının sağlıksız diyetlere yol açtığı da analizler sonucunda kanıtlanmıştır.
Bu davranışın altında, beden ile ilgili düşüncelerin oluşturduğu mutsuzluk yatmaktadır. Bu durum, “beden imajı” kavramını karşımıza çıkarmaktadır. Kişinin kendi fiziksel özellikleri hakkında barındırdığı olumlu ve olumsuz düşünceler, “beden memnuniyetsizliği “oluşturur. Sonuç  olarak da, düşük yağ içeren sağlıksız diyetlere eğilim artar.
• Tartılma sıklığı da bu durumu artıran faktörlerden olup Sağlıksız zayıflama yöntemlerine başvuran bireylerin davranışlarına yönelik bir çalışmada; tartılma sıklığının da yanlış yönelimlere yol açtığı bulunmuştur. 

 

Gün geçtikçe daha popüler olmaya başlayan düşük kalorili diyetler, özellikle ergenlik döneminde önemli ölçüde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Beden memnuniyetsizliği, sağlıksız kilo vermeye yol açarak, olumsuz fizyolojik etkiler oluşturmakla birlikte, bireyin psikolojisini de olumsuz etkilemektedir. Yapılan hatalı zayıflama uygulamaları da yeme bozukluğu hastalıklarına yakalanma oranını yükseltmektedir.
• Çok düşük kalorili diyetlere özel durumlar ve kronik bir hastalık olmadıkça yönelim olmamalıdır çünkü Uzun dönemde sağlıksız diyetler uygulandığında; diyet posası, tiamin, potasyum, folat, kalsiyum, magnezyum, demir, A, E ve B6 vitaminleri bakımından vücutta yetersizlik oluşmaktadır.
• Çalışmalar sonucunda da  uygulanan sağlıksız diyetlerin,bireylerde  daha fazla kilo alınmasına sebep olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, düzensiz yeme davranışını ve aşırı kilolu olma riskini ortaya çıkardığı da bulgular arasındadır.
Sağlıksız diyetler, iştah ve vücut arasındaki homeostatik düzeni bozar bu durumda Beden kitle indeksinde artışa ve depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açar.
vücut ağırlığındaki düşüş, kas ve yağ kaybını beraberinde getirmektedir. Sağlıksız diyetler, kas kütlesindeki kaybı arttırmaktadır. Ancak hedef, yağ kütlesini azaltmanın yanında, kas kütlesi kaybını da önlemek olmalıdır.
• Sonuç olarak , diyet kişiye özeldir ve uygulanacak beslenme düzeni, vücuttaki homeostatik dengeyi bozmayacak biçimde olmalı vücuda zarar vermemelidir. 

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar