AlpAslan Group Üst Bant
Bosychef Sol Sabit
Bosychef Sağ Sabit
Gaziantep
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Diyetisyen Eda Tiryakioğlu

Diyetisyen Eda Tiryakioğlu

Mail: dyttiryakiedaa@hotmail.com

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Koronavirüs hayatımıza girdiğinden beri sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemimizin güçlü tutmanın önemi daha da artmaktadır. Yapılan araştırmalar bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerin koronavirüse karşı mücadelede vücut direncinin yüksek olduğu ve hastalığı geçirme şiddetinin azaldığı görülmüştür. Dolayısıyla bağışıklık sistemimizin güçlü olması koronavirüse karşı koruyucu ve tedavi sürecini kolaylaştırdığı gerçeğini gösterir. Bağışıklık sistemi nedir, nasıl güçlendirilir sorularının cevaplarını sizler için derledim.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemidir.  Vücudumuza dışarıdan giren zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve hastalıklara karşı bizi korur. Fark etmesek de gün içinde bağışıklık sistemimiz durmadan çalışır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini arttırmak hastalıklara yakalanma riskini oldukça düşürür. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz?

Bağışıklık sistemi savunucusu; vitamin ve mineraller

Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin en etkili savunucularıdır, yeterli miktarda tüketimi ise sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlarımızdır. Ancak konu bağışıklık sistemi olduğunda bazı antioksidan vitamin ve mineraller biraz daha öne çıkar. 

Bunlar:

C vitamini; portakal, mandalina, greyfurt, zencefil, zerdeçal, ıspanak, yeşilbiber, brüksel lahanası…

E vitamini; badem, yer fıstığı, ay çekirdeği ve fındık...

B6 vitamini; muz, avokado, yumurta, tavuk, balık ve deniz ürünleri, ıspanak, karnabahar, havuç, tatlı patates, nohut, mercimek…

A vitamini; ıspanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, kırmızı biber, greyfurt, bezelye…

D vitamini, en iyi kaynağı güneş besin kaynakları ise; somon, yumurta ve süt…

Çinko kaynakları; kabak çekirdeği, kuru baklagiller, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık, deniz ürünleri…

Selenyum kaynakları; sarımsak, sardalya, ton balığı…

Demir kaynakları; Tavuk, hindi eti, kırmızı et, brokoli, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler…

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi

Güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinden bir diğeri ise yeterli ve dengeli ve beslenmektir. Bağışıklık sistemin güçlü olması alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata yani dengeli beslenmeye de bağlıdır. Yeterli protein tüketmezsek, vücudumuz  enfeksiyonlara karşı güçsüz kalır. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için tek besin ögelerine yönelmek yerine dengeli bir beslenme programı oluşturmak için biz diyetisyenlerden yardım alabilirsiniz.

Dost bakterilerimizden: Probiyotik 

Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan dost bakteriler diye adlandırdığımız probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle vücut direncinin kırıldığı kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren besinlerin tüketmek önemli.  Süt ve süt ürünlerinde veya diğer fermente yiyecek ve içeceklerde bulunur, aynı zamanda supleman (toz ve tablet) olarak kullanılır. Yoğurt, kefir, lahana turşusu, şalgam, elma sirkesi diyetlerinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz doğal probiyotik kaynaklarımızdandır.

Kaliteli ve düzenli uyku

Düzenli ve yeterli uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Günde 5 saatten az uyku olumsuz etki yapabilir. En az 6 saat, en fazla 8 saat uyku bağışıklık sistemimiz için gereklidir.

Su tüketiminin etkisi

Yeterli su tüketmek de bağışıklık sistemimizi koruyan faktörlerden biridir. 2-2,5 litre su her gün tüketmeye çalışın veya su bardağı (200ml) ile 10 su bardağı kadar gün içerisine yayarak tüketmeye çalışın. Su tüketmede sıkıntı yaşıyorsanız suyunuzun içerisine aroma vermek için limon, yeşil elma, maydanoz, kabuk tarçın ekleyebilirsiniz.

Son olarak: Bağışıklık sistemi kompleks bir yapıya sahiptir.

Yapılan birçok araştırmalarda bağışıklık sistemi; sağlıklı ve dengeli beslenme programı, egzersiz, yaş, psikolojik faktörler, bitkisel takviyeler ve diğer faktörlerin etkilediği sonucuna varılmıştır. Yani sadece bir tanesini doğru yapmak bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli olmaz.

 
 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar