Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, www.memohaber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı’nın sorularını yanıtladı. Yılmaz, 1 yıla yaklaşan hizmet süresini ve önümüzdeki döneme ilişkin projeleri hakkında sorulara içtenlikle yanıt verdi.
25 Aralık‘ta 10.000 emekliye 3 bin ila 5000 arasında destek verdiğini açıklayan Başkan Yılmaz, "Şu an halkın en büyük sorunu ekonomi. 4 metre arsası veya bir Hacı Murat arabası olana yasa gereği yardım yapamıyoruz. Halkımız yoksul ama yüzde 80'i mevzuata takılıyor. Sayıştay zimmet çıkarıyor, artık buna takılmayacağım. Zimmet çıkarsa da seve seve gider öderim" dedi.
Büyük projelere başlayacaklarını belirten Yılmaz, "İçerisinde 4 düğün salonu olan Şehitkamil Eğitim ve Kültür Sarayı yapacağız. Şubat ayında kreşlerimiz açılacak. Gençlerle ilgili Kent Box'lar kuruyoruz. Hacıbaba mahallesi bizim kırmızı çizgimiz, uyuşturucu ile anılmasını istemiyorum. Orayı bir kültür mahallesi yapacağız. Kadın kooperatifleri kuracağız, kadınların ürettiklerini Şekabel'de satmak istiyoruz. Bir yılın sonunda önemli projeleri açıklayacağız" diye konuştu.
Kentin en büyük sorununun Suriyeliler olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, "Suriyelilerin sorunu çözülmeden Antep düzelmez. Bu dönemde 10.000 halı tezgâhı Mısır’a gitti. Müvekkillerimin çoğu sanayici. Eskiden ayda 20-30 kişiyi yanlarında işe başlatırdık, şimdi 1 kişi bile alamıyorlar. Durum çok vahim" dedi.
"UZAYDAN GELMEDİM, SORUNLARI BİLİRİM"
Çok güzel bir seçim dönemi geçirdiklerini söyleyen Yılmaz, “Buraya uzaydan gelmedim, kentin bir evladıyım. Halkın sorunlarının ne olduğunu bilirim. Bugün sokaktaki insan ütopik projeyle falan hiç ilgilenmiyor. Yerin altından metroyu geçireceksin. Üstten köprüyü bağlayacaksın. Vatandaş bunlarla ilgilenmiyor. Vatandaşın tek istediği geçim derdine bir çözüm. Şu anda her gün 35 mahallede dağıtımlar yaparız. Bunlar güzel şeyler değil, bunlar gurur verici şeyler de değil. Yani ben bunları söylerken gerçekten üzülerek söylüyorum. Gurur duyarak ‘ben gıda dağıtıyorum, şunu yapıyorum, bunu yapıyorum’ demedim. Birileri memleketi 20-30 tane mahalleden ibaret zannediyor. Yok öyle bir şey. Gelin arka taraflara gidelim. Arka tarafların derdi sizin metronuz mu? Önceki gün orada yemek dağıttık. çok üzüldüm. O anı da videoya aldık. Bir daha çekmeyeceğiz. Çünkü dikkat çekmek zorundasınız. Çünkü bu sadece bizim problemimiz değil. Herkesin problemi, milletvekillerinin de problemi. Ama kimse el uzatmıyor. Bizden önceki yönetim bu konuda çok eksik kalmış” dedi.
"ZİMMET ÇIKARSA BEN ÖDERIM"
Kurban bayramında 2500 emekliye destek olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu yardımlar nasıl biliyor musunuz? Mevzuat var. (Adana Büyükşehir Belediye Başkanı) Zeydan Karalar'ın videosunu izlediniz mi? Orada bazı şeyler açıklıyor. Diyor ki hane halkında işte geliri asgari ücretin yarısından olacak, başka kimse olmayacak. İşte 10 bin 200 liranın altında olacak. Malı olmayacak. Adam 70 yaşında, miras malı 4 metre yeri kalmış. 4 bin 500 lira maaş alıyor. Bak 4 bin 500 lira bir yerden maaş alıyor. 4 metre de bir yeri var. Şu anki belediye mevzuatına göre yardım yapamıyorsun. Ekmeğe muhtaç ama 4 bin 500 lira maaşa bağladılar diye adama yardım edemiyorsun. Bu yardımları yapacağımızı söyleyince görevli arkadaşlarımız, zimmet çıkacağını” söyledi. Artık çıkarsa da çıksın. Zevkle gider zimmeti öderim. Başka bir çaremiz kalmadı.
"EN BÜYÜK DERDİM SOSYAL YARDIM"
Yılmaz, “İnanılmaz derecede en büyük derdim sosyal yardım. Tabi bunları yaparken de asfaltlama park bahçe, fen işleri ve diğer işlerimiz de yürüyecek. Dün gece Çıksorut’u gezdik, gıda dağıtımlarımızı bitirdik. Saat 9-10 gibi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüze gittik. Ekiplerimiz hala çalışıyordu. Geldiğimiz noktada mevzuat elimizi kolunu bağlamış durumda. Hiçbir şey yapamıyoruz. Ayakkabı vereceksin, veremiyorsun. Böyle bir anlayış olur mu?” diye tepki gösterdi.
YIKILAN BİNA YERINE EĞİTİM KÜLLİYESİ YAPACAK
Görevde geçirdiği sürede kenti çok daha iyi tanıdığını söyleyen Yılmaz, “Allah’ın izniyle 2025 yılında projelerimizi açıklayacağız. Şehitkamil Belediyesi'nin yıkılan yerine harika bir eğitim külliyesi projemiz var. Ocak ayı gibi ihalesi yapılıyor. Beni en çok heyecanlandıran, her düşündüğümde tüylerimi diken diken eden, gözlerimi dolduran bir proje. Şehrin arka sokaklarındaki çocukları başka bir dünyayla tanıştıracağız. Hem liseye giriş sınavlarına hazırlayacağız. Hem orada barındıracağız, doyuracağız, giydireceğiz, servislerine bindirip okullarına gönderip, evlerine bırakacağız. Çünkü bu çocukları sen eğer oradan bir şekilde çekmezsen, bu çocuklar uyuşturucuya bulaşıyor. Çocuklar keyif alacak, evlerine gitmek istemeyecek. Bunu düşününce bile heyecandan elim ayağım titriyor” dedi.
YENİ EVLENECEKLERE MÜJDE
İpekyolu üzerinde, AK Parti il binasının yanındaki arsanın kendilerine ait olduğunu söyleyen Yılmaz, “Arkadaşlarımız sürekli olarak o arsayı satmamızı önerdi. Satacağımız şeyler tabii ki var. Satmadan para kazanmak mümkün değil. Şu an bizim aylık 200 milyon lirayı geçen personel maliyetimiz var. İller Bankası’ndan gelen para ise ortalama 10-180 milyon lira civarında. Bu haliyle kaynak oluşturmak için taşınmazları satmak durumunda kalıyorsunuz. Belediyelerin zaten başka türlü gelir kapısı yok. Çok güzel bir Şehitkamil Kültür Sarayı yapacağız. Altında 4 tane düğün salonu olacak. Bir düğün salonunun maliyeti şu anda 60 ila 80 bin lira arasında. Bir çocuk evleneceği zaman kırık dökük eşyaları alsa dahi 500 bin liradan aşağı mağazadan çıkamıyor. Ben, orada gelinliğinden, damatlığından, düğün salonundan tutun da bütün her şeyin uygun fiyatlarla verilmesini sağlayacağım. Yani mesela bizim şu anki kreşlerimizin parasını biliyor musunuz? Diğer taraftan önümüzdeki Şubat ayında 2. Kreşimizi hizmete alacağız. Aylık sadece 3 bin lira karşılığında yok sayılmış mahallerdeki çocuklarımız için bunu yapıyoruz” diye konuştu.
"BABAMLA GEZERDİM, TÜM ŞEHRİ BİLİRİM"
Siyasete yaklaşık 7 yıl önce, babasının vefatından sonra girdiğini anımsatan Yılmaz, “Buradan önce benim bir süre de olsa ilçe başkanlığım var ama biz bu işin içinde doğduk. Ben bu memlekette uzun zamandan beri araba sürerim. Babamın şoförlüğünü yapardım. Mesela benim arkadaşlarım, benim çevrem, Cinderesi’ne beni götür desem bulamazlar. Düztepe’yi bilmezler. Ama benim hayatım oralarda geçti” diye konuştu.
"EN BÜYÜK SORUN SURİYELİLER"
Kentin en büyük sorununun Suriyeliler olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Suriyeli sorununu çözmeden Gaziantep düzelmez. Ne kiralar aşağı iner, ne memleketin enflasyonu düşer. Bunu artık görmek lazım. Bu işi devletimizin çözmesi lazım. Biz belediye olarak keşke bize bir görev verseler. Deseler ki “gidin Suriyelileri bulun, ulaşımını siz yapın”. Kapı kapı gezer, tespitini yaparız. Yani yeter ki devlet bize bu konuda bir görev versin. Ama Suriyeliler kendi memleketine dönmediği sürece bizler bu sıkıntıyı yaşarız. Suriyeliler artık Antep'te de kalmıyor. Antep pahalı diyor, burada kalmıyorlar. Hali vakti yerinde olan Suriyeliler Dubai'ye gitti” dedi.
"3 PARK YAPARAK İŞ BİTMEZ"
Kırsal mahallelerin başlıca probleminin merkez gibi ekonomik sorunlar olduğunu anlatan Yılmaz, “Burada çok çarpık yapılaşma olmuş. Biz bu memleketi bıraktığımızda 30 yıl önceydi. Otuz yıl bu memleket biz olmadan yönetilmiş. Kırsal tamamıyla ihmal edilmiş. Açıkça söylüyorum yüzüne dahi bakılmamış. Yani koca kırsal dediğiniz yere üç tane park yaparak siz orada hizmet yapamazsınız. Kentsel dönüşünü acilen yapacağız. Projelerimiz şu anda bitmek üzere. Biz yerinde kentsel dönüşüm yapacağız ama MRF'deki gibi insanların canını yakarak bu işi yapmak istemiyoruz. Başka bir projemiz var. Bunu inşallah lansmanda anlatacağız” diye konuştu.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE EĞİTİM DESTEĞİ
Yılmaz, ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine yönelik 7 bin TL’lik eğitim desteği verdiklerini söyledi. Seçim öncesi verdiği bir sözü daha tutmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen Yılmaz, “Bugün gençlerimizin geçtiği yollardan biz de geçtik. Çektiği sıkıntıları biz de çektik. Bundan dolayı ihtiyaç sahibi üniversiteli kardeşlerime 7 bin TL eğitim desteği verdik. Biliyorum, bu para hiçbir yaraya merhem olmayacak ama şimdilik elimizden bu kadar geliyor” dedi. Mevcut mevzuata göre sadece üniversite 1. sınıf ve hazırlık okuyan öğrencilere eğitim desteği verebildiklerini ifade eden Yılmaz, “İnşallah bahar döneminde de tüm ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimize destekte bulunacağız. Güle güle harcayın” diye konuştu.
KIRSALDA EĞİTİME DESTEK
İlçedeki yoksul mahallelerin iş veya adil hizmet almadığına dikkat çeken Yılmaz, “O kadar bir çarpık yapılaşma var ki her taraf ruhsatsız. Mesela Umut Mahallesi'ne diyelim park yapacağım, park yapacak alan bulamayacağım. Şimdi ekiplerimiz geziyor, biz orada satın alma yoluna gidiyoruz. Yani üç tane, dört tane bina eğer satın alırsak oraya bir park yapabileceğiz. Çünkü o insanlar parkı çok istiyor. Şu ana kadar 17 tane park yaptık. Parklar sadece bir çocuk eğlence merkezi olarak görmemeliyiz. Yaşlının, emeklinin gidip sohbet edeceği yer.. Yeşil alan bu memleketin en büyük sorunlarından birisi. Bunu düzelteceğiz. Her mahallede iki üç tane okuma salonu yapıyoruz. 2025’de bunları dikmeye başlayacağız. Bu projeyi çok önem veriyorum. Yani bizim için gerçekten çok önemli. Çocukların fiziki ortamını sağlamak zorundasınız” diye konuştu.
EMEKLİLERE DESTEK, GENÇLERE KENT BOX
Gaziantep’te 180 bin civarında emekli olduğunu, bunun 80 bininin Şehitkamil’de yaşadığını söyleyen Yılmaz, “Bu rakam çok büyük. 25 Aralık’ta Allah izin verirse 10.000 emekliye 3.000 ve 5.000 TL arasında destekte bulunacağız. 80 bine yakın emekli var. Bizim müracaat sayımız 36 bin. Bize emekli müracaatı 36 bin. Mevzuata uyan 1800 kişi var. O da zorlamayla. Yani onlarda mevzuata uymuyor. 430 kişi tam mevzuata uymuyor. Ama biz 10 bin kişiye elimizden geldiğince destekte bulunacağız. İkinci desteğimizi yapacağız. Gençlerle ilgili bu Kent Box'ları biz devreye koyuyoruz. Kent Box'lar çok önemli. Kent Box'lar sadece bir kafe, restoran gibi değil, bir kitap, bir bilgi dükkanı olacak. Kent Box'lar Starbucks'ın karşılığıdır. Yani onların Gaziantep'teki en büyük rakibi biz olacağız. Starbucks'ın bize bu konuda dava açacağı duyumunu aldım.
Mutlulukla o davayı karşılarım.150-200 liraya satılan aynı kalitedeki bir kahveyi Allah izin verirse 30-40 liraya vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Gazikent’ten tutunda, Çıksorut tarafında hep Kent-Box’ları çoğaltacağız. Gençler gidecek yer arıyor bulamayınca bazı şeyler artık ön plana çıkıyor. İkincisi de bu amatör sporların ben bu kadar heyecanlı olduğunu bilmezdim. Bu kadar insanın takip ettiğini de bilmezdim. Amatör sporları biraz daha canlandırıp, daha da güçlendireceğiz. Gaziantep Şehitkamil Belediyespor’umuz sadece bir futbol takımı değil. Şu anda 6 branşta faaliyet gösteriyor. Ama hemen hemen sporun her dalında şu anda hizmet veriyoruz. Emniyetle de görüştüm. Biz memlekette kamera sayısının artırılmasını istiyoruz. Hacı Baba 7-24 izlenecek” diye konuştu.
KADIN KOOPERATİFLERİ KURACAK
Kadınların sosyal ve ekonomik yaşamına yönelik olarak çalışmalar yaptıklarını anlatan Yılmaz, “Şekabel marketleri kuruyoruz. Kadın kooperatifleri kuracağız. Kadınların ürettiği her şeyi biz Şekabel'de satmak istiyoruz. Kadınlara istihdamı bir şekilde yaratmak zorundasın. Bunun en önemli şeyi kooperatiftir. Onun haricinde çalışan insanlara da şimdi şek kartlarımız çıkıyor. Bu Şek-Kartlarla biz ulaşımdan tutun da çalışan insana, çalışan kadın destekleyici hep yardımları, sosyal yardımları o kart şek kart vasıtasıyla biz vatandaşa ulaştıracağız” dedi.
"DİĞER BELEDİYELERLE İLİŞKİLERIMİZ İYİ"
Büyükşehir Belediyesi ve Mecliste AK Parti Grubuyla aralarındaki ilişkilere değinen Yılmaz, “Fatma Hanımın bilgisine güvenirim. Fatma Hanım'la aramızda hiçbir problem yok. Siyaseten bazen çıkışlarımız olabilir. Gerek Fatma Hanım'ın gerek bizim. Bu siyasetin doğasında var. Ama önemli olan şey şu, gerçekten koltukların geçici olduğunu Fatma Hanım da ben de biliyoruz. Dolayısıyla yarın bu koltuklardan kalktığımızda insanlar, yani birbirine bakacak yüzünün olması lazım. Biz bir defa ikimiz de bunun bilincindeyiz. Onlar daha kıdemli belediye başkanları.
Gerek Mehmet Tahmazoğlu başkan, gerek Fatma Başkan onlar kıdemli insanlar. Biz daha memleket 30 yıl sonra yeni gelmişiz, 8 ay olmuş. Bizim onlarla hiçbir çekişmemiz yok. Çok da güzel uyum içerisinde çalışıyoruz. bizim meclisimiz çok zevkli geçiyor, çok seviyeli geçiyor. Zaman zaman sert atışmalar oldu ama bizim gerçekten burada birbirimize düşmanlığımız yok. Çok iyi anlaşıyoruz yani. Fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok” diye konuştu.
"BEĞENEN KADAR BEĞENMEYEN DE OLACAK"
Siyasetin insanların gözü önünde, insanla ve sokakta yapıldığını belirten Yılmaz, “Sosyal medyayı da çok kullanıyorum. Halkın gözü önünde olan insanlarız. % 60'ın oyunu alamadık. Mutlaka bizi eleştirenler, bizi beğenmeyenler de olacak. Bunlar çok normal. İkinci dönemde Allah izin verir de biz yine bu işe talip olursak o %60'ın hedefinde oluruz. Beğenenler kadar beğenmeyenler, eleştirenler de olacak. Bunlar zaten işin doğasında var.
Biz ona bu bizi beğenmemiş, bu bize böyle yazmış falan diye hiç şey yapmıyoruz, gönül koymuyoruz. Benim tek istediğim şey şudur. Ben basına da şunu söylemiştim. Tabii ki eleştireceksiniz. Ben siyasetçi olarak tabii ki birini eleştireceğim. Ama bir insana hakaret etmek bu ayrı bir şey. Yani bu eleştiri değildir. Biz yıllardır Cumhurbaşkanı'nı eleştirdik ama bakın geçmişimi, benim bir tane bir yerde bir hakaret ya da küçük düşürücü bir söylemimi bulamazsınız. O kadar da bu konuda iddialıyım” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Yorum Yazın