Yemek Yeme Atakları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yemek Yeme Atakları
Abone ol
Diyetisyen Eda Tiryakioğlu, 'Yemek Yeme Atakları' hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bazı günler belirli yiyecekleri yemek için karşı konulmaz bir istek duyuyorsanız, yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz. Bu yeme isteğinin altında yatan nedenleri iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu gibi durumlarda en önemli nokta ise kendinizi tanımanız. Yoğun yaşam tarzı, iş stresi gibi bazı faktörlerin bu yeme ataklarınızı tetikliyor olma ihtimali çok yüksek. İşte tam da burada duygusal yeme davranışı devreye giriyor. Bu nedenle kendi tetikleyicilerinizin farkına vararak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Yeme atakları veya kilo alıp verme döngüsünde kendinizi suçlamak yerine vücudunuzu dinlemeyi deneyin. Kendinize uygun bir beslenme planının hem duygusal hem de fiziksel sağlığınız için anahtar nokta olduğunu unutmayın. Böyle durumlarda çok kısıtlı diyetler uygulamak sadece metabolizmanızın dengesini bozacaktır.

 

Stres yönetimi

Stresli olduğunuz zamanlarda kendinizi belirli yiyecekleri düşünürken veya bunlara tüketirken bulduğunuz oluyordur. Şu ana kadar yapılmış pek çok çalışma, stres ve artan yiyecek isteğini ilişkilendiriyor. Örneğin bir araştırmada, kronik stresin gıda isteklerini önemli ölçüde ve doğrudan etkilediği belirtilirken, vücutta iştah kontrolüyle ilgili hormon seviyelerini olumsuz yönde etkilediği gözlemlenmiş. Stresten uzak durmak ve stresi yönetmek yeme ataklarının önüne geçmek için ilk adımınız olsun.

 

Düşük kalorili beslenmek

Yeterli kalori ve besin öğesi almadığınızda vücudunuz size yemek yemeniz için sinyal verir, bu bazı yiyecekler için güçlü isteklere neden olabilir. Kalori alımı ile besin isteği arasındaki ilişki karmaşık olsa da, bazı araştırmalar kalori kısıtlamasının uzun vadede yeme ataklarını tetikleyeceğini belirtiyor. Aynı zamanda aç kaldığınızda kan şekerinizin düşeceğini ve bu dengesizliklerin de yeme ataklarını tetikleyebileceğini unutmayın. Bu konuda yapılan bir diğer araştırmada, daha esnek bir beslenme planı olan bireylerin katı yeme davranışları olanlardan daha fazla kilo verdiği bulunmuş.

 

Yeterli ve dengeli beslenmek

Beslenme planınızda karbonhidrat protein yağ dengesi tokluk hissi için önemlidir. Örneğin, protein içeriği düşük bir diyet bu anlamda sizi olumsuz etkileyebilir. Protein içeriği yüksek diyetlerin, beyinde ödül mekanizması ve besin isteğiyle ilişkili alanların aktivasyonunu azaltarak kalori ve şeker içeriği yüksek gece atıştırmalıkları tüketimini ve yeme isteğini azalttığına dair araştırmalar var.

 

Yeterli uyku

Diyet kalitesi, kötü uyku ve daha sık yemek yeme isteğinin ilişkilendirildiği pek çok çalışma da bulunuyor. Örneğin, bir araştırmada, uyku eksikliğinin, beynimizin belirli bölgelerini etkilediği ve bunun da kalorisi yüksek gıdalara olan isteği önemli ölçüde artırabileceği belirtiliyor. Kronik uyku yoksunluğunun diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi sağlık koşullarıyla da bağlantılı olduğunu unutmayın. Uyku problemleriyle ilişkili yiyecek isteklerini gidermek ve genel sağlığı geliştirmek için yetişkinler için günde en az 6-8 saat uyku önerilmekte.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Op. Dr. Ali Cem Oktay NCR Hospital’ daÖnceki Haber

Op. Dr. Ali Cem Oktay NCR Hospital’ da

Yılmazkaya: THK'nın içi bilinçli bir şekilde boşaltılmaktadır!Sonraki Haber

Yılmazkaya: THK'nın içi bilinçli bir şek...

Yorum Yazın

Gaziantep protokolünden 29 Ekim mesajı
Yılmaz’dan Nostaljik Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Gaziantep - Kilis yolunda kaza: 5 yaralı
Yeniden Refah Partisinde İslahiye ve Nizip’te işlem tamam
4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı