Sezaryen Sonrası Göbek Sarkması Nasıl Gider?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sezaryen Sonrası Göbek Sarkması Nasıl Gider?
Abone ol
Sezaryen doğum yapan kadınların en sık karşılaştığı sorunlardan biri de göbek bölgesinde yaşanan sarkmalar, selülitler ve çatlaklardır. Aynı problemler normal doğum sonrasında da olabilmektedir.

Bilhassa ikiz doğum yapmak, birden fazla doğum yapmak, ilerleyen yaş ve genetik faktörler de bir araya geldiğinde doğum sonrasında sarkma yaşanmaması elde değildir. Sarkma problemleriyle diyet, egzersiz, yüzeysel uygulamalarla mücadele edilebilir lakin hiç biri kesi ve estetik çözümü gideremez. Bizlerde kadınların korkulu rüyası olan, sezaryen sonrası göbek sarkması nasıl gider sorusunu Sayın Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN’a yönelttik. İşte uzmanından aldığımız o yanıtlar…

Göbek Sarkması için Abdominoplasti Ameliyatı

İster sezaryen doğum olsun isterse de normal doğum hiç fark etmez. Hemen hemen her kadının ortak problemi olan göbek sarkmalarıyla mücadele edebilecek ve tek kalıcı çözüm ameliyattır. Bunun için Abdominoplasti yani karın germe ameliyatı yapılmaktadır. Gebelik sürecinde alınan kilolar, fazla yağlar, iç organların karın duvarını itmesi, anne karnında gelişen bebekle karın duvarının baskılanması gibi çeşitli nedenlerle karın kasları gerilmekte, elastikiyetini kaybetmekte ve zayıflamaktadır. Ne kadar çok doğum yapılırsa sarkma ve diğer ek problemler de o kadar fazla yoğunlaşacaktır. Bu durumda gerçekleştirilen karın germe operasyonlarıyla sarkma, selülit, çatlak gibi sorunlarınız giderilmektedir. Lakin unutulmaması gereken bir husus vardır; karın germe operasyonlarından sonra tekrar gebelik süreci geçirecekseniz bu operasyon önerilmemektedir. 

Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karın germe ameliyatları kendi arasında tam karın germe ameliyatı ve mini karın germe ameliyatı olarak ikiye ayrılmaktadır. Tam karın germe cerrahisinin çalışma alanı tüm karın bölgesini kapsarken, mini karın germe operasyonu sadece belirli bir karın alanını çerçevelemektedir. Total abdominoplasti cerrahisi en az 3 saat, en fazla 4 saat sürmekle birlikte mini abdominoplasti cerrahisi en az 1 sata en fazla 1,5 saat zamanda tamamlanabilmektedir. Hangi karın germe operasyonuna gerek duyduğunuza cerrahınızla birlikte karar verebilirsiniz. Mini abdominoplasti yönteminde hastanın iyileşme süresi çok daha kısadır. Ancak mini karın germe ameliyatının uygulanabilmesi için gevşemiş deri miktarı ve oranının daha yüzeysel ve daha az bölgeyi kapsaması gereklidir. 

Karın germe ameliyatı genel anestezi altında yürütülen cerrahi adımlardan biridir. Karın bölgesinin tam dezenfeksiyonu sağlandıktan sonra bikini bölgesine bir adet kesik atılmaktadır. İşlemler bu kesikten ilerleme sağlanarak gerçekleştirilmektedir. Eğer tam karın germe operasyonu yapılacaksa bir kesik daha gereklidir. O da göbek deliğinin yakın çevresinde konumlandırılacaktır. Mini abdominoplasti cerrahisinde atılan kesik, tam karın germe operasyonunda atılan kesikten daha kısadır. Uzman cerrah kesiklerden göğüs altı bölgesine kadar tüm kaslar ayrıştırılır. Zarar gören, zayıflamış kaslar onarılır geriye kalanlar da daha dayanıklı hale getirilerek dikilir. 

Kas ayrıştırma, onarma ve dikme adımının ardından germe aşamasına geçilir. Deri fazlalığının ortaya çıkması ve karın bölgesinin estetik bir görünüme ulaşması için karın derisi gerilir. Ardından gerdirilen deri yerine dikilmektedir. Kalan fazlalık deriler ise kesilerek çıkartılır. Dikme işlemi ve pansuman yapılma adımlarından sonra bölgede toplanacak sıvı ve kanın dışarı akması için drenler yerleştirilir. Drenler birkaç gün içerisinde yerinden çıkartılır.

Göbek deliğinin yakın çevresine atılan kesikten de ilerleme yapılarak kaslar ayrıştırılır, sağlamlaştırılır ve dikilir. Deri fazlalığını almak ve karnın tam estetik görüntüye ulaşmasını sağlamak için bu kez de göbek deliğinin oradan germe işlemleri uygulanır. Germe adımından sonra ortaya çıkan deri fazlalığı kesilerek vücut dışına alınır. Germe sırasında göbek deliği konumundan ayrılacak ve yer değiştirecektir. Bu nedenle göbek deliği eski konumuna alınır. Operasyon tamamlandıktan sonra hastanede en az 1 en fazla 3 gün yatmanız gerekebilmektedir. İlk günler; şişlik, ödem, morluk, ağrı gibi olumsuzluklar daha yoğun olacağı için bu süreci hastanede geçirmeniz yerinde olacaktır. İlk 3 günün ardından ağrılarınız oldukça hafif olacaktır ve normal ağrı kesiciler yeterlidir. 

Sezeryan Sonrası Göbek Sarkması Nasıl Gider? Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları

Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN sözlerine son vermeden önce sezaryen sonrası en sık sorulan soruların cevaplarını da sundu:

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi'nden bir ilk dahaÖnceki Haber

GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi'nden bir...

Gaziantep'te 288 kişiye Covid-19 cezası...Sonraki Haber

Gaziantep'te 288 kişiye Covid-19 cezası....

Yorum Yazın

Gaziantep protokolünden 29 Ekim mesajı
Yılmaz’dan Nostaljik Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Gaziantep - Kilis yolunda kaza: 5 yaralı
Yeniden Refah Partisinde İslahiye ve Nizip’te işlem tamam
4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı