Sağlık uygulama tebliğine neşter vuruldu!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sağlık uygulama tebliğine neşter vuruldu!
Abone ol
Sosyal güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde beklenen değişikliği yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu önceki yıllarda "pansuman" yaparak geçiştirdiği yaraya bu sefer neşter vurdu.

Sağlık çalışanlarının ve sağlık sektörü ile iş yapan medikal firmaların uzun zamandır dile getirdiği ve yakındığı konu olan sağlık uygulama tebliğinde yıllardır kaydadeğer değişiklik yapılmaması böylelikle sağlık personelinin ek ödeme (döner sermaye) yönetmeliğinin çıktığı yıllarda aldığı ek ödemeyi almak bir tarafa yanından bile geçmediği,  hatta özellikle pandemi döneminde alınan ek ödemelerin sıfırlandığından mağdur oldukları görüldü.. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ETKİSİ

Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile hastanelerde yapılan işlemlere ortalama %40 civarı zam yapıldı. Bu zam oranı hastane gelirine direkt yansıyacak ve örneğin 10 milyon TL olan hastane geliri 14 milyon TL ye çıkacak. Böylelikle dağıtılacak ek ödeme oranı %40 civarında artacak ve son yıllarda ek ödeme alamayan sağlık çalışanı ek ödeme alabilecek. 

BEYİN GÖÇÜNÜ ENGELLEYECEK Mİ? 

Pandemi nedeniyle hastanelere başvuran hasta sayısının azalması böylelikle hastane gelirinin azalması ve aylık gelirlerinin büyük bir bölümünü ek ödemenin oluşturduğu hekimlerin performans puanı alamaması nedeniyle ek ödemeleri iyice azalarak bitme noktasına gelmişti. Ülkemizdeki düşük maaşa oranla çok iyi maaş veren özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bir ülkeye çalışmak üzere giden hekimlerin sayısı binleri bulmuştu. Bu değişiklik ile birlikte hastane Gelirinin yükselmesine paralel olarak hekim ek ödemeleri de iyileşecek. Böylelikle beyin göçünün de azalacağı tahmin ediliyor. 

MEDİKAL FİRMALAR NASIL ETKİLENECEK? 

Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile hastanelere hastalar için kullandığı medikal malzemeler için ödenen ücretlere %75 oranında zam yaptı. Sağlıkta kullanılan medikal malzemelerin birçoğu ithal ürün olduğundan, artan döviz fiyatları medikal firmaları iş yapmaz hale getirmişti. Çünkü hastanelerin o malzeme için ödeyecekleri fiyatlar değişmezken, hastanelere verilecek ürünlerin fiyatları her geçen gün artış göstermişti. Tıbbi malzeme fiyatlarında yapılan artış medikal firmalar için "cansuyu" niteliğinde olduğu gözlemlenmektedir. 

VATANDAŞA DA OLUMLU YANSIYACAK

Bu artış ile özel hastaneler yaptığı işlemin maliyetini karşılamadığından vatandaştan yüksek miktarda fark alıyordu. Yapılan zam ile özel hastaneler sosyal güvenlik Kurumundan yapılan işlem için aldığı ücretin daha fazlasını alacağından, vatandaştan aldığı fark ücretinde indirime gideceği öngörülüyor. 

OLUMLU KARŞILANDI

www.memohaber.com haber merkezinin yaptığı araştırma ve değerlendirme ile Sosyal Güvenlik Kurumunun Sağlık uygulama tebliğinde yaptığı değişiklikler sağlık camiasında olumlu karşılandığı, iyice köşeye sıkışan sektörün önünü açacağı şeklinde yorumladığı görüldü. 

Sağlık Uygulama Tebliğinde aşağıdaki artışlar oldu;

  • Paket işlemler %45
  • Muayene %35
  • Diğer İşlemler %40
  •  Diyaliz % 50
  • Malzemeler %75

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Unutkanlığı 17 bin liraya mal oldu!Önceki Haber

Unutkanlığı 17 bin liraya mal oldu!

Kaplan: Çiftçimiz üretim yapmakta zorluk çekiyorSonraki Haber

Kaplan: Çiftçimiz üretim yapmakta zorluk...

Yorum Yazın

4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı
Gaziantep’te iki araç kafa kafaya çarpıştı! 10 yaralı
Korkutan deprem! Gaziantep'te hissedildi...
3 Puanı 3 Golle Aldık! Gaziantep FK - Konyaspor: 3 - 1
Gaziantep’te 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi