Gaziantep'te "Bilinçli Tüketici, Bilinçli Tüketim" konferansı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaziantep'te "Bilinçli Tüketici, Bilinçli Tüketim" konferansı
Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yakup Güzel, Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Bilinçli Tüketim, Tüketici Hakları Ve Tüketimin Milli Ekonomideki Yeri” Konferansına katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yakup Güzel, Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Bilinçli Tüketim, Tüketici Hakları Ve Tüketimin Milli Ekonomideki Yeri” Konferansına katıldı.

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Sahnesinde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Gaziantep İl Ticaret Müdürü Bilal Yazıcı, ''Müdürlük olarak bünyesinde bulunan 9 ilçe ve il hakem heyetinde toplam 72 kişiyle hizmet vermekteyiz. Amacımız tüketicilerin yaşadığı sorunlarda haklarını arayabileceği ve devletimizin sağladığı imkânları vatandaşlara anlatmak'' dedi. 

2017 YILINDA 15 BİN ŞİKÂYET BAŞVURUSU

2017 yılında Gaziantep'te 15 bin tüketicinin şikâyette bulunduğunu belirterek, bunun karşılığının 7 milyon lira olduğunu kaydetti. ''Yani 7 milyon liralık hizmet ya da ürün hakkında sorun yaşanmış. Bunun yüzde 89'u tüketici lehine sonuçlandı'' diyen Yazıcı şöyle konuştu; ''Üniversite öğrencileri de kapıdan satışlar ya da mesafeli satışlar yöntemiyle ürünler alıyor. Sözleşme imzalıyor. Bugün bu etkinliğin üniversitede yapılmasının amacı da bu. Çünkü aldığımız başvurularda böyle bir sorun gözledik. Hakları ve sorumluluklarını anlatmak için buradayız.''

RESİMLERİN YÜZDE 10'U GAZİANTEP'TEN

Türkiye genelinde yapılan 'Bilinçli Tüketim ve tüketici Hakları' konulu resim yarışmasında Gaziantep'ten dereceye giren öğrencilerin ödüllerini de vereceklerini söyleyen Bilal Yazıcı, ''Bakanlığımız Türkiye genelinde ortaokullar arası resim yarışması düzenledi. İlimizde de ilk 3'e giren öğrencilerimize ödüllerini vereceğiz. 27 okulumuzdan 158 resimle katıldık yarışmaya ve Türkiye'deki resimlerin yüzde 10'u Gaziantep'ten gitti'' diye konuştu. 

HER ALINAN ÜRÜN TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KAPSAMINDA OLMAYABİLİR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yakup Güzel de konuşmacı olarak katıldığı konferansta tüketici hakları ve hak arama yollarını anlattı. Her tüketici ve satıcı uyuşmazlığının tüketici hakem heyetinin kapsamına girmediğinin altını çizen Güzel, ''Ticari mesleki olmayan amaçlarla bir hizmet ya da ürün almak gerekir. Yani eve alınan televizyon tüketici kapsamına girerken işyerine alınan televizyon tüketici kapsamına girmez. Genel hükümlere göre hak aramak gerekir. Bu noktada Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulmaz'' dedi. 

'AYIPLI MAL' NE DEMEK?

Geçen yılki şikâyetlerin en fazla 'Ayıplı mal ve hizmetler' noktasında geldiğini vurgulayan Güzel, şöyle konuştu; ''Ayıp deyince sadece kırık, bozuk, eksik anlaşılmasın. Üründe herhangi bir sorun olmayabilir. Ancak ambalajda yazılan özelliklere sahip değilse ayıplı maldır. Yani aldığınız bir bakliyatın paketinde 1 kilogram yazarken, ürün gerçekte 900 gram ise bu bir ayıplı maldır. Bakliyatta herhangi bir sıkıntı olmasa bile. Ya da reklam ve ilanda belirtilen bir özelliğin olmaması da ayıplı mal demektir. Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirsiniz.''

CEP TELEFONU SORUNLARINDA 'DİKKAT'

'Ayıplı mal' üzerinden örnek verirken en sık karşılaşılan sorunun cep telefonu olmasından dolayı cep telefonu örneğini veren Güzel, ''Tüketiciyi servise yönlendirirler. Tamir hakkı kullandırmak için. Hâlbuki tamir hakkı kullanmak zorunda değilsiniz. 4 seçimlik hakkı var tüketicinin. Malın yenisiyle değiştirebilir. Tamir hakkını kullanabilir. Ayıp oran bedel indirimi ve sözleşmeden dönme hakkı gibi hakları vardır tüketicinin. Uygulamada hemen tamire yönlendirirler. Gerekçe olarak arızanın tespiti ön plana alınır. Aklınızda bulunsun sadece 'Arıza tespiti' isteyin. Eğer gerçekten arıza varsa tercih haklarınızdan hangisini kullanmak istiyorsanız onu kullanırsınız. Firmalar bunu yerine getirmezse Tüketici Hakem Heyetlerine bir dilekçe ile ücretsiz başvurulabilir'' ifadelerine yer verdi. 

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konferans sonunda Türkiye genelinde yapılan 5, 6, 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Bilinçli Tüketim ve Tüketici Hakları' konulu resim yarışmasında Gaziantep'te ilk 3'e giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmada Vali Lütfullah Bilgin Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Enes Bulut birincilik ödülünü alırken, Gaziantep Kolaj Vakfı Okulları 5'inci sınıf öğrencisi Azra Güneysu ikicilik ve yine Vali Lütfullah Bilgin Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Sudenaz Aksın üçüncülük ödülünü aldı.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep'te eşzamanlı siber operasyonu! 26 gözaltıÖnceki Haber

Gaziantep'te eşzamanlı siber operasyonu...

SANKO Okullarında “KARİYER GÜNLERİ”Sonraki Haber

SANKO Okullarında “KARİYER GÜNLERİ”

Yorum Yazın

Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı
Gaziantep’te iki araç kafa kafaya çarpıştı! 10 yaralı
Korkutan deprem! Gaziantep'te hissedildi...
3 Puanı 3 Golle Aldık! Gaziantep FK - Konyaspor: 3 - 1
Gaziantep’te 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi
ASİD Genel Başkanı Dr. Yıldırım'dan Cumhuriyet Bayramı mesajı