Gaziantep tarımsal büyüme potansiyeline sahip

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaziantep tarımsal büyüme potansiyeline sahip
Abone ol
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Sermet Atay Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda tarihi bir konuşmaya imza atarak Gaziantep’in sorunlarını ve Gaziantep için yapılanları tek tek anlattı. Pandemi sürecinden ihracat rakamlarına, yeni havalimanından Antep Fıstığı’ndaki son durum kadar kapsamlı bir konuşma gerçekleştiren Milletvekili Sermet Atay, Gaziantep’in Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu’nun toplam ihracatı içindeki payını aldığını dile getirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkan Vekili Sermet Atay Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bir konuşma yaparak Gaziantep’e yapılan yatırımları anlattı ve katkı sunanlara teşekkür etti. Türkiye’nin cari fazla verme adına yürüttüğü çalışmada Gaziantep’in üzerine düşeni yaptığı belirten Milletvekili Sermet atay, Fırat Nehri’nden Gaziantep’in kullanma suyu protokolünün imzalandığını da açıklarken Gaziantep Havalimanı yeni terminal binasının açılışı ile birlikte yeni noktalara direkt uçuş noktalarını artırılması talebini de yineledi.

PANDEMİ SÜRECİNDE ÜRETİME ARA VERMEDİK

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Milletvekili Sermet Atay sözlerine şöyle başladı: “Sayın başkan, değerli milletvekilleri genel kurulu saygıyla selamlıyorum. Bütün dünyayı yaklaşık 3 yıldır etkisi altına alan, küresel anlamda ticareti ve üretimi ciddi şekilde akamete uğratan, pandemi sürecinde, ekonomik ve sosyal düzen çok değişmiştir. Kapanma ve karantina süreçleri özellikle üretim üzerinde etkili olmakla beraber, üretilen mamullerin pazara ulaşımı da ciddi anlamda yavaşlamıştır. Bu süreçte dünya genelinde ekonomiler küçülme eğilimine girmiştir. Ülkemiz üretime ara vermemiş, her şartta üretime devam etmiştir.”

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİK

Atay şöyle devam etti: “Dünyanın dev ekonomileri küçülürken ülkemiz krizi fırsata çevirmeyi başarmış, üretimi ve buna bağlı olarak ihracatı ile ekonomik büyümeler kaydetmiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı verilere bakıldığında; ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 32,9 artarak 225,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu verilere göre ülkemizin ihracat oranı, ithalatın yüzde 84’ünü karşılayacak seviyelere gelmiş ve dış ticaret fazlası verme hedefine yaklaşılmıştır. Gaziantep sanayisi, bu rakamlarda lokomotif bir rol üstlenmiştir.  10 milyar 92 milyon 165 bin dolar ihracat gerçekleştiren gazi şehrimiz, bölgesinin de amiral gemisi konumundadır. 11 milyar 717 milyon dolarlık, Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplam ihracatının içerisindeki, Gaziantep payı düşünüldüğünde söylediklerimizin anlaşılması daha da kolaylaşacaktır. Tarımsal sanayi ve hububat ürünleri sektörümüzde, bir önceki yıla göre yüzde 30,8 artışla 2 milyar 467 milyon 515 bin dolar, Halıda yüzde 22,9 artışla, 2 milyar 273 milyon 971 bin dolar, Tekstil ve hammaddelerinde yüzde 36,7 artışla, 1milyar 855 milyon 357 bin dolar, kimyevi maddeler ve mamullerinde yüzde 23,5 artışla, 1 milyar 163 milyon 118 bin dolar, Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörümüzde yüzde 9,9 artışla, 409 milyon 124 bin dolar ihracat şehrimizde gerçekleştirilmiştir.”

İHRACAT İTHALAT KARŞISINDA BAŞARI SAĞLADI

2021 yılında Gaziantep’ten ilk defa ihracat yapan firma sayısının 116 olduğunu açıklayan Atay şu ifadelere yer verdi: “2021 yılında Gaziantep’ten ilk defa ihracat yapan firma sayısı 116’ya yükselmiş olup, bu durum gelecek yıllar için ihracatın arttırılma hedeflerine, emin adımlarla ilerlediğimizin ispatı niteliğindedir. Alan olarak Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip şehrimiz, 6 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 240 bin kişiye iş imkanı sunmaktadır. Gaziantep, terörün gölgesinden uzak, yarınlarımız için üreten, doğu ve güneydoğu illerinden aldığı göç ile beraber, yabancı sığınmacılara da kardeşçe yaşam şartları çerçevesinde, güçlü istihdam imkanları sunan bir cazibe merkezidir. Ülke genelinde en çok ihracat yapan iller sıralamasında 5. Sıraya yerleşen gazi şehrimiz, ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 137’lik bir başarı elde ederek, ülkemizin dış ticaret fazlası verme hedefine, ciddi katkılar sunmaya devam etmektedir. Sanayi yatırımları devletimizce ciddi anlamda teşvik edilmekte, gereken adımlar bürokratik engellere takılmadan atılmaktadır.”

KULLANMA SUYU CAN SUYU OLACAK

Fırat Nehri’nden Gaziantep’e kullanma suyu hattı protokolünün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Milletvekili Atay, “1969 yılında temelleri atılan ve 43 milyon metrekareyi aşan alanı ile Türkiye’deki en büyük organize sanayi bölgesi olan, Gaziantep organize Sanayi Bölgesi’nin genişleme alanı ve Fırat Nehri’nden kullanma suyu hattı yapım işi protokolü, sanayi bakanlığımızca imzalanmıştır. Konuya ilgisi ve desteğinden dolayı sanayi bakanımız sayın Mustafa Varank’a teşekkür ederiz” dedi.

ATAY’DAN HAVALİMANI VURGUSU

Gaziantep Havalimanı’ndan direkt uçuş noktalarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Atay, “Gaziantep havalimanı yeni terminal binası açılışını, sayın cumhurbaşkanımız ile birlikte geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Gelişen ihracat ve ilimiz ekonomisinde ciddi katkısı bulunan Gaziantepli üreticilerimizin, yoğun ticaret yaptığı Irak’ın Erbil kentine, Gaziantep’ten direk uçuş sağlaması ile ilgili gerekliliği, daha önce belirtmiştik. Bu direk uçuş imkanı sağlanmış olup, diğer direk uçuş noktalarının arttırılması ve mevcut direk uçuş noktalarına sefer sayılarının arttırılması talebimizi yineliyoruz.”

BİLİNÇSİZ MALİYETELR AZALTILMALI

Gaziantep’in tarımsal üretimde büyüme potansiyeline sahip bir il olduğuna dikkat çeken Milletvekili Atay, “Gaziantep sanayi üretiminde olduğu gibi tarımsal üretimde de büyüme potansiyeline sahip bir bölgedir. Bölgemizde, tarımsal üretimin en büyük problemi kuraklıktır. Öyle ki şu ana kadar metrekare başına düşen yağış miktarı 100 litrenin altındadır. Bu durum özellikle hububat ekimini vurmakta, gün geçtikçe hububat ekiminin azalmasına ve yerini dikili tarıma bırakmaktadır. Kaldı ki dikili tarım da hububat kadar olmasa bile kuraklık dolayısı ile düşük rekoltelerle seyretmektedir. Dünyanın en büyük su kaynaklarından olan Fırat nehri, ilimiz sınırlarından geçse de bu su kaynağından yeterince faydalanamadığımız bir gerçektir. İklimi yılda iki, hatta üç ürün almaya uygun olan barak ovası, sulama probleminden dolayı bu potansiyelini kullanamamaktadır. “Fırat akar Antep bakar” deyişi bu durumu özetlemektedir. Barak ovası sulama projesi hızlandırılmalı, gerekli yatırımlar yapılarak, bu potansiyel ekonomiye kazandırılmalıdır. Antep Fıstığı üreticileri, kooperatif benzeri bir birlik çatısı altında organize edilmelidir. Üretimi yapan çiftçimizin hem kazancının yükseltilmesi hem de üretim eğitimleri verilerek bilinçsiz yapılan maliyetlerin azaltılması elzemdir. Bu minvalde bir organizasyon zeytin ve zeytin yağı üreticileri için de yapılmalı, bu organizasyon tarım ve orman bakanlığı ile ticaret bakanlığının iş birliği ile geliştirilmelidir. Bu yönde atılacak adımlar tarım ürünleri ihracatımızı da güçlendirecek hem dış ticaretimize hem de çiftçimize yeni ufuklar açacaktır” ifadelerine yer verdi.

ATAY’DAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKÜR

Milletvekili Atay, TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmayı şöyle sonlandırdı: “Memleketimizin kalkınması, sanayi ve üretimdeki bu güzel gelişmelere bağlıdır. Her türlü olumsuzluğa rağmen üreterek ve ihraç ederek ülkemize kazandıran, bu ihracat rakamlarında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. 3 ocak 2007 tarihinde aramızdan ayrılan, gazi şehrimizin yetiştirdiği, kıymetli siyasetçi ve devlet adamı, eski bakanlarımızdan Mustafa Rüştü Taşar’ı rahmetle anıyor; Genel kurulu saygıyla selamlıyorum.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Terasta mahsur kalan ineği itfaiye vinçle kurtardıÖnceki Haber

Terasta mahsur kalan ineği itfaiye vinç...

 Change oto operasyonu: 5 araç ele geçirildiSonraki Haber

Change oto operasyonu: 5 araç ele geçir...

Yorum Yazın