GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, GASKİ açısından 2016 yılında çok önemli bir sorun yaşamadıklarını söyledi. Sönmezler 2016 yılının genel değerlendirmesini de yaptı.
GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, GASKİ açısından 2016 yılında çok önemli bir sorun yaşamadıklarını söyledi. Sönmezler 2016 yılının genel değerlendirmesini de yaptı.
Öncelikle Gaziantep için 2016 yılı içmesuyu temininde cumhuriyet tarihin en zorlu yılı olduğunu ifade eden Sönmezler, Gaziantep’in içmesuyu temininde ana kaynak olan Kartalkaya’da doluluk oranın en düşük seviyelerine ulaştığını kaydetti. Barajda suyun seviyesini sabit tutabilmek için 80 km mesafeden (Göksu havzasından) Gölbaşı, Azaplı ve İnekli Göllerine su basılarak Kartalkaya barajının bu yolla beslenmesi sağladıklarını dile getiren Sönmezler, Gaziantep’i içmesuyu konusunda rahatlattıklarını söyledi.
Gaziantep 2016 yılında 310 kg/m2 kadar bir yağış aldığını belirten Sönmezler, bu değerin 572 kg/m2 olduğunu ve uzun yıllar ortalamanın çok altında kaldığını vurgulladı. Bu rakamların değerlendirildiğinde çok büyük bir kuraklık yaşandığını ifade eden Sönmezler, “Şükürler olsun 2016 yılında Gaziantep’te hiçbir şekilde su kesintisi yapmadık, TS 266 ve insani tüketim esaslarına uygun kaliteli suyumuzu 24 saat şebekemizden verik” dedi.
Şehre günde 350 bin metre küp su verildiklerini, bu miktarın yaz aylarında 400 bin metre küpe çıktığını açıklayan Hüseyin Sönmezler, Suriyeli göçmenlerin de dikkate alındığında yılda 140 milyon metre küp suya ihtiyacı duyulduğunu belirtti.
BİR YILDA BİN METRE YENİ HAT DÖŞENDİ
2016 yılında 420 milyon TL tutarında bir bütçeyle Gazianteplilere hizmet ettiklerini hatırlatan Sönmezler, 2016 yılında şehir genelinde 604 km içmesuyu hattı, 374 km kanalizasyon hattı, 34 km yağmursuyu hattı döşendiğini kaydetti. Sönmezler, bunun yanı sıra 26 adet içmesuyu deposu, 22 adet fosseptik inşaatı, 267 adet içmesuyu kuyusu açıldığını belirtti. 2016 yılında su temini için enerjiye ödenen para ise 104.000.000 TL olduğunu anımsatan Sönmezler, “Bu miktar bütçemizin yüzde 25’ine denk geliyor. Mevcut terfili sistemlerimizin sürdürülebilir bir sistem olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla 2016’nın yılın son günü yani 30 Aralık 2016 tarihinde yapılan Göksu havzasına dayalı Düzbağ İçmesuyu İnşaatı Gaziantep’in gelecek yılları için hayati önem taşımakta. Bu proje 898 milyon TL tutarındaki sözleşme bedeliyle Gaziantep’te bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük proje olacak” şeklinde konuştu.
Yeni gelişen mahallelerin altyapı sorunun çözümü için proje ve kaynak temini çalışmalarını tamamladıklarını da vurgulayan GASKİ Genel Müdürü Sönmezler, bu kapsamda Beylerbeyi-Beykent kanalizasyon inşaatında 27.619.177 TL ihale bedeliyle çalışmalara başlandığını söyledi. Yine aynı bölgenin içmesuyu inşaatında da 47.753.000 TL sözleşme bedeliyle çalışmalara başlandığını duyurdu.
TÜM İLÇELERE AYNI STANDARTTA HİZMET VERİLİYOR
Gaziantep’e bağlı tüm ilçelerde ve köylerden dönüşen mahallelerde altyapı çalışmalarının devam ettiğini, şehrin her noktasına Büyükşehir Belediyesi’nin standardı ile hizmet verildiğini belirten Sönmezler, ilçe ve köylere yatırımların 2017 yılında da devam edeceğini dile getirdi. Nurdağı’nda 11.426.688 TL sözleşme bedelli içmesuyu inşaatının tamamlandığını, İslahiye’de ise 53.995.660 TL ihale bedelli içmesuyu ve kanalizasyon inşaatında çalışmalar devam ettiğini belirten Sönmezler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2016 yılı içersinde Nurdağı ve Araban atıksu arıtma tesisleri tamamlanarak hizmete açılmış, Sacır deresinin kirlilikten kurtulması açısından da çok önem taşıyan 2. etap merkez atıksu arıtma tesisi ihalesi de 2 Şubat 2016 tarihinde yapılacak. 1 milyon eşdeğer nüfusa hitap edecek ileri biyolojik arıtma tesisi İller Bankası aracılığı ile JİCA’dan alınan krediyle yapılacak. Kanalizasyon ve atıksu arıtma sektöründe proje çalışmaları tamamlanmış olup, 2019 yılı itibariyle şehir genelindeki tüm kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisleri tamamlanacak.” Sözmezler, 2016 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik önemli yatırımlarının da olduğunu, güneş enerjisinden faydalanmak için 100.000 metre küplük depo alanına 1 MW kurulu güce sahip GES inşaatında çalışmaların sürdürğünü ifade etti.
Hüseyin Sönmezler, 2017 yılında da sürdürülebilir çevre ve kesintisiz içmesuyu temini için çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüreceğini, bu hizmetler için 850 milyon TL bütçe ayırdıklarını ifade etti.
Yorum Yazın