Dünya Plastik Ambalaj Sektörünün yükselen markası Köksan Holding

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünya Plastik Ambalaj Sektörünün yükselen markası Köksan Holding
Abone ol
Gaziantep’in Almacı Pazarı’nda esnaflıktan gelerek bugün gerek Türkiye’de gerekse dünya ticaretinde söz sahibi olan Köksan Holding’in başarı hikayeleri yatırımcıları kendine hayran bırakıyor.

Üretim kapasitesi ve çeşitliliği ile dünyanın sayılı firmaları arasına ismini yazdırmayı başaran Köksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kökoğlu, sektörde oluşturduğu güvenilir marka anlayışı ile holding çıtasını daha yukarılara taşımayı hedefliyor.

KÖKSAN AŞ’NİN HIZLA BÜYÜYEN KİLOMETRE TAŞLARI

1968-Köksan AŞ’nin kuruluşu.1985-Teneke kutu ve metal ambalaj üretimi (Gaziantep), 1997-Pet şişe ve kavanoz imalatı (İstanbul), 2004-Pet preform imalatı (Gaziantep), 2008-Tüm operasyonların modernize edilmiş yeni tesisinde toplanması (Gaziantep), 2011- Petresin üretimi için fizibilitenin tamamlanması ve yatırım kararının alınması, 2013-Pet levha üretimine başlanması, 2013-Pet resin tesislerinin üretime başlaması

KÖKSAN’IN BAŞARISI ARAŞTIRMA SONUÇLARIYLA KANITLANDI

Köksan İSO 500 2018 araştırmasında, bir önceki yıla göre 14 sıra birden ilerleyerek Türkiye’de 83.sırada yer alırken, Köksan bu veriler ışığında Türkiye’nin en büyük 83.  şirketi konumuna yükselmiş olup hedef önümüzdeki 5 yıl içinde yapılacak yeni yatırımlar ile ilk 50 firma arasına girmeyi hedeflemektedir. Yine ilk 1000 ihracatçı sıralamasında da bakıldığında Köksan ilk 98 içerisinde yer alarak sektörel liderliğini koruyor.

KÖKSAN HOLDİNGİN MERAK EDİLEN TÜM YATIRIM HAMLELERİ MEMO NEWS DERGİSİNDE

Yatırımlarıyla gerek Türkiye gerekse dünya ticaretini önemli ölçüde etkileyen Köksan AŞ’nin ticari öz geçmişini Köksan Holding İHRACAT DİREKTÖRÜ Serhat Tümer, Memo News Dergisine değerlendirdi. Köksan Holding’in merak edilen A’dan Z’ye tüm yatırımlarının ve girişimcilik ruhunun değerlendirildiği röportajımızda Memo News okurlarını keyifli dakikalar bekliyor.

44 YILLIK BİR TİCARİ GEÇMİŞE SAHİBİZ

Köksan Holding’in ticaret hayatına atılışını ve sektörel yatırımlarını değerlendiren Tümer, “Yaklaşık 44 yıllık ticari geçmişi bulunan; su, gazlı içecek, bitkisel sıvı yağ, ve meyve suyu sektörüne yönelik pet ambalaj üretimi yapan firmamız, 1992 yılında kuruldu. 1997 yılında pet şişe ve kavanoz üretimine başlayan Köksan, 2004 yılından bu yana pet preform üretmektedir. Bugün itibariyle Gaziantep‘te kurulu Pet Preform tesisleriyle sektöründeki en büyük kurulu kapasitelerinden biri. Ana üretim gamında, pet preform, pet kavanoz, pet şişe ve kapak olan firmamız üretim portföyüne pet levhayı ve Pet rezin (hammadde) dahil etmiştir” dedi.

BEŞ ANA ÜRETİM GAMIMIZ MEVCUT

Köksan AŞ olarak üretimini yaptıkları ürün gamlarından bahseden Tümer, “Ürettiğimiz ürünler arasında başta pet preform, pet levha, pet kapaklar, pet kavanoz, pet rezin (hammadde) üretimi yer alıyor. BEŞ ana üretim grubumuz bulunmaktadır. Köksan alanında lider bir kuruluş olup, sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da lider bir kuruluş haline gelmiştir. Tek çatı altında dünyadaki en büyük preform üretim tesisine sahip bir markadır Köksan” ifadelerine yer verdi.

DÜNYADA 85 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Dünyada 85  ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyerek Köksan’ın dünyanın bir ucundan diğer ucuna ürün ihracatında bulunduğunu dile getiren Tümer, “Şu anda dünyada 85 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyanın bir ucundan bir ucunayız diyebiliriz. Meşrubat ve gazlı içecek üreten firmaların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sektörde yenilikleri getiren AR-GE çalışmalarını sürekli düzenli olarak üreten bir firmayız. Bizim sektörde çok kaliteli makinelere sahip olmak gerekiyor. Bunun yanında çok deneyimli personellerinizin olması gerekiyor. Alanımızda yalnızca iki makine markası ile çalışıyoruz. Ayrıca sürekli yatırım devam ettiği için makine parkurumuzun yaşı da çok düşük bu bize ciddi bir kaliteli ürün ve hizmet sunma imkanı tanıyor.  Üretim sürekli yapılıyor ancak üretim sonrası hizmet bizim sektörümüzde çok daha önemli. Teknik ekibimiz sürekli hazır halde bekler ve gerekli durumda dünyanın her yerine ulaşabilirler. Amerika’daki bir müşteri bize bir hata bildirsin biz 48 saat içinde o müşterinin fabrikasında oluruz. Bu şekilde sektörde daha fazla pay sahibi olduğumuza inanıyoruz” dedi.

KÖKSAN’DA TEMEL KRİTER HİJYEN

Üretim ürünlerinin gıda ile iç içe olmasından dolayı sterilizasyona büyük önem verdiklerini söyleyen Tümer, “Üretim tesislerimizde şartlandırılmış hava var. Diğer ismiyle sterilize edilmiş hava var. makinelerimiz o koşullarda çalışabiliyor. Yine ürünler de ancak o koşullarda üretilebiliyor. Üretim alanlarımıza giriş çıkış kontrollüdür. Giriş ve çıkışlarda sterilizasyon uyguluyoruz. Yine üzerimize giyilen kıyafetler, boneler tek kullanımlıktır. Hijyen Köksan için temel kriterdir. Çünkü işimiz gıda ambalajı. Kendi içimizde çalışan iş denetim uzmanlarımız vardır. Ekibimiz bağımsız olarak şirketlerimizi sürekli denetliyor. Büyük firmalar biz tedarikçi olduğumuz için bizleri gelip hem sağlık açısından hem üretim açısından denetliyorlar. Bu yüzden üretim koşullarında hataya yer yok” açıklamalarında bulundu.

TÜRKİYE’NİN VE BÖLGE ÜLKELERİN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ

Köksan’ın bulunduğu konum ve üretim tesisleri ile üretim kapasitelerinden bahseden Tümer, “Köksan, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesindeki ve Gaziantep Genel Antrepoları dahil toplamda300 bin metrekare alan üzerine faaliyetlerini sürdürmektedir. Sakarya / Hendek preform tesisimiz açık-kapalı olarak toplamda 25 bin metrekare üzerine kuruludur. Firmamız, 5 kıtada, 85 ülkeye ihracat yapmaktadır. Yıllık 455 bin tonun üzerinde üretim gerçekleştiren firmamız, 2013 yılı son çeyreğinde ,devreye aldığı 255 bin ton/yıl kapasitesi ile Türkiye dahil bölgesinin en büyük kurulu kapasitesine sahip Pet Resin tesisi ile hem Türkiye’nin hem de bölgenin ihtiyacını karşılamaktadır” şeklinde konuştu.

GÜNLÜK 700 TON PETREZİN ÜRETİYORUZ

Günlük 700 ton petrezin üretimimiz var. Petrezin üretimine girmeden önce Türkiye’de bir ticaret açığı vardı. Üretim talebi karşılamıyordu. Köksan olarak HAMMADDE ÜRETİM TESİSİMİZ DEVREYE GİRİNCE Türkiye’deki petrezin açığını kapattık. Türkiye’deki petrezin talebinin yüzde yüzünü üretiyoruz ve  fazlasını da yurtdışına ihraç ediyoruz. Türkiye bu konuda dışa bağımlı durumdan ihracat yapan duruma geldi,  kısmet olursa ikinci hat için çalışıyoruz” dedi.

KÖKSAN GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA TAM DUYARLILIĞA SAHİP

Türkiye’de başlatılan geri dönüşüm atağından bahsederek Köksan’ın geri dönüşüm konusunda işletme hayatının tamamında duyarlılık gösterdiğini belirten Tümer, “Son dönemde Türkiye’de geri dönüşüm atağını hep birlikte izliyoruz. Bizim sektörümüzde geri dönüşüm çok hız kazandı. Plastik sektöründe geri dönüşüm yeni bir durum değil aslında. Bizim gibi plastik üreticisi ürettiği ürünün belli bir kısmını tekrardan çevreden toplatmak zorunda. Artık Köksan’ın üretim tarafında talebe göre hammaddesinin yüzdesel oranına göre geri dönüştürülmüş hammadde olacak. 2019 yılı içerisinde inşallah bu rünümüzü de piyasanın hizmetine sunacağız, hem çevreye olan sorumluluklarımızı yerine getirecek hemde sektörün bu talebini de en üst seviye de karşılayacağımızı düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.

SEKTÖRÜN KALBİ FUARLARDA ATIYOR

Yurt içi ve yurtdışında katıldıkları fuarları değerlendirerek fuarların sektöre katkılarını açıklayan Tümer, “Yurtdışında bizim çok önem verdiğimiz birkaç fuar var. Bunlardan iki tanesi zaten Almanya’da. Sürekli bu fuarlara katılıyoruz. Bunun yanında Afrika Bölgesindeki, Ortadoğu’daki fuarlara katılıyoruz. Yine yurt içinde her yıl iki fuar gerçekleştiriliyor ve bu fuarlara katılıyoruz. Fuarlar bizim için çok önemli. Firmalar tüm yeniliklerini fuarlarda lanse ediyorlar. Bu yenilikte yer almak için fuarlarda yer almak gerekiyor” açıklamalarına yer verdi.

İTHALATÇI ÜLKE OLMAKTAN İHRACATÇI ÜLKE OLMA POZİSYONUNA GEÇTİK

Türkiye’yi PET hammadde ithalatçılığından PET Hammadde ihracatçılığına ulaştırıldığını söyleyen Tümer, “Günlük, 450 tonu bulan pet rezin hammadde tüketim kapasitesi ile birlikte yıllık 160 bin ton civarında ki pet hammadde ihtiyacının karşılanması ve içinde bulunduğu sektörün ve pazarın ihtiyaçlarının karşılanması adına fizibilitesine 2011 yılında başladığı günlük 700 tonluk yıllık 255 bin ton kapasiteli PET rezin hammadde üretim kapasitesi ile birlikte ülkemizin PET hammadde de dışa bağımlılığının önünü keserek ve orta vadede tamamlamayı planladığı 250 bin tonluk kapasite artırımı ile birlikte ülkemizi PET hammadde ithalatçısı konumundan, PET hammadde ihracatçısı konumuna getirmenin haklı gururunu da yaşamaktayız. Bu bağlama gerek ulusal gerekse de yurtdışı yatırımcıların bu bağlamda Türkiye’nin ne kadar cazip bir ülke olduğunu göstermek adınada öncülerinden olmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Toplamda 350 milyon Euroluk yatırım bütçesi ile birlikte firmamızı önümüzde ki yıllarda sadece sektöründeki öncülüğünü ve iş dalındaki lider konumunu pekiştirmekle kalmayacak bu alanda ülkesinin anahtar ve öncü bir sanayi kuruluşunun yönetmenin ve sahibi olmanın da haklı gururunu taşımaktayız” ifadelerinde bulundu.

KÖKSAN HENDEK YATIRIMI İLE LİDERLİĞİNİ PEKİŞTİRMİŞTİR

2014 yılında faaliyete geçirdikleri Hendek yatırımı ile birlikte hammadde kullanım kapasitesini yüzde 30 oranında arttırdığını söyleyen Tümer, “2014 yılında faaliyete geçen Hendek yatırım ile beraber toplam hammadde kullanım kapasitesi yüzde 30 oranlarında artarak yıllık 160 bin tonluk hammadde işleme kapasitesi ile bu bağlamda liderliğini pekiştirmiştir ve yeni yatırımlara durmaksızın devam etmektedir.

1968 yılında bugünkü Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Asım Kökoğlu tarafından, gıda ürünlerinin üretimi ve paketlenerek satış ve pazarlamasının yapılması amacıyla kurulmuş KÖKSAN, o tarihte ambalaj işinde her zaman olacağının sinyallerini de vermiştir. İlerleyen yıllarda faaliyetlerini çeşitlendirerek farklı sektörlerde de atılım ve yatırımlarına devam etmiştir. Ancak hiçbir zaman ambalaj sektöründen ayrılmamıştır. Bu süreç içinde başarılarından dolayı birçok kez ödüllendirilmiştir” dedi

ÜRETİM TEKNOLOJİMİZLE ÇEVREYE DUYARLIYIZ

Köksan’ın çevre konusunda duyarlı bir firma olduğunu ve AR-GE faaliyetleriyle bu duyarlılığı her geçen gün arttırmaya çalıştıklarını belirten Tümer, “Kullandığımız üretim teknolojilerinde Çevre duyarlılığına yönelik AR-GE faaliyetlerine büyük önem veren firmamız; çevreye duyarlı PET hammadde üretimi ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir. Köksan AŞ olarak, çevreye ve paydaşlarımıza olan sorumluluklarımızın bilinci ile faaliyetlerimizi sürdürmeyi ve sektörümüzdeki yenilikçi ruhumuz ile liderliğimizin devamını hedefliyoruz. Bu hedefe bizi disiplinli çalışma, azim, inanç ve yeniliklere açık olmanın götüreceğine inancımız tamdır” ifadelerine yer verdi.

AYRIŞTIRMAYA EVLERİMİZDEN BAŞLAMAMIZ GEREKİYOR

Türkiye’de yeniden depozitolu üretime geçileceğinin haberini aldıklarını söyleyerek plastik konusunda duyarlılığın evlerdeki atıklardan başlaması gerektiğinin altını çizen Tümer, “Türkiye’de eskiden her şey depozitolu ambalajdı. Yeni bir duyum aldık ve Türkiye yeniden depozitolu ambalajlara geçecek. Bu çok mantıklı bir uygulama. Türkiye’de ne yazık ki kaynağında (evde) ayrıştırma yoktur. Plastik ayrıştırmasına aslında evde başlamamız gerekiyor. Ancak halen o duyarlılığa ulaşamadık. Ancak son dönemlerde belediyeler çöp ayrıştırmasına gitmeye başladı. Şu bir gerçek plastik şişe hiçbir zaman hayatımızdan çıkamayacak ve kullanım alanı etkinliği artarak devam edecektir” diye konuştu.

Serhat Tümer, Türkiye'nin tekrar depozitli ambalaj kullanmasının mantıklı bir karar ocağını söyledi. 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakbak'tan Gaziantep Çocuk Hastanesi’ne ziyaretÖnceki Haber

Bakbak'tan Gaziantep Çocuk Hastanesi’ne...

Nizip Ceza ve İnfaz Kurumu kapatıldıSonraki Haber

Nizip Ceza ve İnfaz Kurumu kapatıldı

Yorum Yazın

Gaziantep protokolünden 29 Ekim mesajı
Yılmaz’dan Nostaljik Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Gaziantep - Kilis yolunda kaza: 5 yaralı
Yeniden Refah Partisinde İslahiye ve Nizip’te işlem tamam
4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı