
Deneyimli avukat Ali Tümbaş, memohaber'e taşıdığı köşesinde merak edilen sorulara cevap olmaya devam ediyor.
Boşanma sürecindeki çiftler ile alakalı ikamet edilen evde kimin kalabileceğini köşe yazısı ile anlatan Tümbaş, evde kimin kalacağı konusunda bir anlaşma yok ise, seçimin mahkeme tarafından yapılacağını ve normal sebepler ile açılan boşanma davalarında, tarafların anlaşması koşulu ile kira sözleşmesi eşlerden hangisinin ismine düzenlenmiş ise o kişinin kiralık evde kalmaya devam edeceğine karar vereceğini bildirdi.
Uyuşmazlık bulunuyorsa ise de, mahkemenin dava görülürken, hakimin vereceği karar ile dava süresince evde kalacak kişinin belirleneceğini anlatırken, bazı istisna durumlarda kira sözleşmesi bulunuyorsa bile o kişinin kesin kalabileceğinin garanti edilmediğini kaydetti.
Gaziantep Barosuna bağlı olarak meslek yaşamını sürdüren özellikle İş, Tüketici ve Ticaret Hukuku anlamında çalışmalar yapan Tümbaş, avukatlık mesleği yanı sıra aynı zamanda İş Hukuku, Tüketici Hukuku ve Ticaret Hukuku Konularında uzman arabulucu olarak da çalışmaktadır. Aile hukukunun mal rejimleri alanında bilirkişi eğitim sertifikasına sahip olan Tümbaş, bu hafta memohaber'de yazdığı köşe yazısında boşanma sürecinde ikamet edilen evin kimde kalacağı ile ilgili geniş bir yazı ele aldı.
TAPULU EVDE BOŞANMA SÜRECİNDE KİM KALIR ?
Avukat Ali Tümbaş, tapulu konutta boşanma sürecinde kalan kişi hakkında bilgiler ile ilgili bilgiler vererek, yazısında şu ifadelere yer verdi:
''Alınan evin tapusu 01.01.2002 yılından önce edinilmiş ise boşanma sürecinde, tapu üzerinde eşlerden hangisinin ismi yer alıyorsa, o kişi evde kalma hakkına sahiptir. Alınan evin tapusu 01.01.2002 tarihinden sonra düzenlenmiş ise her iki taraf da boşanma süreci tamamlanana kadar ayrı ayrı evde kalma hakkına sahiptir. Nitekim taraflar ayrı bir mal rejimi seçmedi ise bu tarihten sonra alınan ev için eşler ortak. Taraflar bir kişinin boşanma sürecinde evde kalması için anlaşmaya varma hakkına sahiptirler. Anlaşmaya varılıp, boşanma sürecinde evde kalan olarak belirlenecek kişi mahkemeye iletilirse, bilgisi iletilen kişi tapulu evde kalır.''
ANLAŞMA YOK, NE YAPACAĞIZ ?
Avukat Tümbaş, her yönü ile kaleme aldığı yazısının devamında ise, anlaşmama durumlarına da değindi. Ali Tümbaş, hiçbir şekilde taraflar arasında anlaşma sağlanmazsa boşanma sürecinde evde kalan kişinin belirlenmesi konusunda dava görülürken, hakimin vereceği karar ile dava süresince evde kalacak kişinin belirlendiğini anlattı.
Mahkemenin bu kararı verirken özellikle çocuklar varsa çocukların üstün menfaatine uygun olacak şekilde bir karar verdiğini de vurgulayan Tümbaş, örneklerle desteklediği yazısını şu şekilde devam ettirdi:
''Örneğin çocuk 1 yaşında bile değil, annesinin bakım ve şefkatine muhtaç durumda, kadın evden çıkarsa çocuk çok sıkıntı yaşayacaksa hakim dava sürecinde kadının evde kalmasına karar verecektir. Yine hakim bu kararı verirken somut olayın özelliklerine ve hakkaniyete uygun şekilde davranmak zorundadır.''
Öte yandan davanın devam ettiği süreçte ise evden çıkmayan eşe karşı tahliye davasının açılıp açılmayacağı yönün de en çok merak edilen soruya da cevap olan Tümbaş, eşe karşı açılan tahliye davası Türk Medeni Kanununun 683. maddesine dayalı olarak elatmanın önlenmesi davası olarak nitelendirildiğini söyledi. Dolayısı ile ilgili davanın genel mahkemelerde yani
Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gerektiğini de vurguladı.
Yorum Yazın