Avan: Kamu çalışanları hak kaybına uğramamalıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avan: Kamu çalışanları hak kaybına uğramamalıdır
Abone ol
Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, banka maaş promosyon anlaşmalarının güncellenmesinin şart olduğunu belirterek, Kamu çalışanlarının hak kaybına uğramaması gerektiğini belirtti.

Türk Eğitim-Sen, kamu çalışanlarının banka promosyanları ile ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Hepimizin bildiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile üniversitelerimiz tarafından bankalar ile maaş promosyon anlaşmaları yapılıyor ve bu kapsamda alınan promosyon ücretleri memurlara ödeniyor. Promosyon anlaşmalarının süresi ise üç ile beş yıl arasında değişiyor. Ancak şu anda yaşanan sorun, 2022 yılı Temmuz ayı öncesinde promosyon sözleşmesi yapılan kamu çalışanlarının ciddi bir ekonomik kayıp ile karşı karşıya kalmasıdır. Ülkemiz ekonomisinde yaşanan olumsuzluklar o dönemlerde yapılan promosyon sözleşmelerini kadük hale getirmiştir. Temmuz 2022 öncesinde yapılan sözleşmelerle eğitim çalışanlarının eline geçen promosyon ödemeleri çok komik rakamlar haline geldi. Zira son bir yıllık sürede enflasyon oranında meydana gelen artışla birlikte memur maaşlarında da artış gerçekleşti. Öyle ki 2022 yılında memur maaşlarına yaklaşık yüzde 80 civarında artış yapıldı. Memur maaşlarına yapılan artışla birlikte bankalara gönderilen aylık nakit miktarı da aynı oranda arttı. Bu kez Temmuz 2022 öncesinde promosyon anlaşması imzalayan kurum çalışanları mağdur oldu. Sözleşmeler eski maaşlara göre yapılmıştı ve bu da çalışanların promosyon kaybına uğramasına yol açtı” dedi.

DÜŞÜK ÜCRETLERLE PROMOSYON ANLAŞMASI YAPILAN KAMU ÇALIŞANLARININ SUÇU NE
Düşük ücretlerle promosyon anlaşması yapılan kamu çalışanlarının suçunun olmadığını ifade edilen açıklamada, “2022 yılında bankalarla yapılan promosyon anlaşmalarında verilen ücretler hayli yüksek. Hatta son olarak promosyon ücretlerinin 41 bin 500 TL’ye kadar çıktığı kamuoyuna yansıdı. Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında, Temmuz 2022 öncesinde ödemesi yapılan promosyon ücretlerinin enflasyon oranı ve memur maaş artışları karşısında değer kaybetmesi, bu anlaşmaların ise uzun yıllar uygulanmaya devam edecek olması nedeniyle promosyon ücretlerinin güncellenmesi ve ekonomik gelişmelere göre artış yapılması gereklidir. Bu konuda bir kısım il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin promosyon ücretlerinin güncellenmesi yönünde girişimlerde bulunduklarına dair bilgiler elimize ulaşmaktadır. Bu önemli bir adım olmakla birlikte yeterli değildir. Emekli promosyon ücretlerinin 10 bin TL’ye yaklaştığı, bankaların emeklileri çekebilmek için promosyon konusunda adeta yarışa girdiği bu dönemde, kamu çalışanlarının promosyon miktarlarının güncellenmesi kararı kurum yöneticilerinin inisiyatifine bırakılmamalıdır” ifadeleri kullanıldı.
PROMOSYON ANLAŞMALARININ REVİZE EDİLMELİ
Eğitim çalışanları olarak, Bankalarla yapılan promosyon sözleşmelerinin, 3 ya da 4 yıllık bir süreyi kapsadığı için enflasyon artışı, buna bağlı olarak maaş artışları ya da döviz kurundaki hareketlenmeler ile birlikte güncelliğini yitirdiği inkar edilemez bir gerçekken, Soruyoruz: Bankaların çekici promosyon vaatleri ile müşterilerinin artmasına ve bununla doğru orantılı olarak kar oranlarının yükselmesine rağmen, kamu çalışanlarının bundan faydalanamaması, promosyon kaybı yaşaması ne kadar adildir. Bu bağlamda, MEB’e bağlı tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ve üniversitelerimizin bankalarla yaptıkları promosyon anlaşmalarının revize edilmesini, güncel ekonomik gelişmeler ışığında promosyon ücretlerinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından, promosyon sözleşmelerinin, öngörülemeyen ekonomik gelişmelere uygun olarak düzenlenmesi için hüküm getirilmesi de çok önemli bir adım olacaktır” ifadelerine yer verildi.

5 BİN 100 TL’LİK MAAŞ PROMOSYONUNUN HİÇBİR ANLAMI KALMADI
Alınan 5 bin 100 TL’lik maaş promosyonunun hiçbir anlamının kalmadığının altı çizilerek, “İlimizde ise Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğünün 2021 yılı Mayıs ayında Halk Bankasıyla yaklaşık 33 bin personel adına 4 yıllığına 48 aylık, kişi başına 5 bin 100 TL’lik maaş promosyonunun hiçbir anlamı kalmamıştır. Artık 3 yıllık promosyonlarda kişi başı promosyon 40 bin TL’yi bulmuştur. Eğitim çalışanları Gaziantep’te hiçbir bankaya mecbur ve mahkum değildir. Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğünün Halk Bankası A.Ş Şehitkamil Şubesi ile yapılan 4 yıllık maaş promosyon protokolünü derhal feshetmesini bekliyoruz. Bu konuda Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğünü açık ve kapalı tüm tehdit ve şantajlara karşı durmaya davet ediyoruz. Saygıdeğer eğitim çalışanlarının haklarının korunması ve iyileştirilmesi için atılacak adımları destekliyor ve takip ediyoruz. Süreç şeffaf bir şekilde yürütülmelidir. Yapılacak yeni promosyon anlaşmasında içinde bulunduğumuz 2022 Eylül ayı itibariyle 3 yıllığına kişi başı en az 40 bin TL hedeflenmelidir. Yapılacak yeni ihale ve açık arttırmada bankalar eğitim çalışanlarına yaraşır bir rekabet ortaya koymalıdır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında, “Unutulmamalıdır ki promosyon ücretlerinde, Emeğimiz, alın terimiz vardır.
Hakkımız vardır. Bu hakkın gasp edilmesine göz yummayacağımız bilinmelidir. Ne eksik, ne fazla. Tek beklentimiz, hakkımız olanı almak. Yine diğer bir konu da Eğitim Öğretime hazırlık ödeneğidir. 1995 yılından bu yana baktığımızda 2022 yılında içinde bulunduğumuz Eylül ayında ödenecek miktar bin 325 TL’dir. Bu ortalama öğretmen maaşının yüzde 14’ü gibi komik bir rakamdır. Bu miktar bir öğretmenin sadece bir aylık ulaşım gideridir. Bu miktarı asla kabul etmiyoruz. TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 80,21 olmuştur. Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği de günün koşullarına göre güncellenmelidir. Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği bir maaş tutarında olmalı ve tüm eğitim çalışanlarına ödenmelidir” denildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep'te odalarda seçim Hareketliliği başladıÖnceki Haber

Gaziantep'te odalarda seçim Hareketliliğ...

İMO'dan çözüm odaklı hizmet!Sonraki Haber

İMO'dan çözüm odaklı hizmet!

Yorum Yazın

4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı
Gaziantep’te iki araç kafa kafaya çarpıştı! 10 yaralı
Korkutan deprem! Gaziantep'te hissedildi...
3 Puanı 3 Golle Aldık! Gaziantep FK - Konyaspor: 3 - 1
Gaziantep’te 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi