Antep fıstığında alım fiyatı belirlenmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Antep fıstığında alım fiyatı belirlenmeli
Abone ol
CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, fıstık üreticilerinin kronikleşen sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Kaplan, “Sulama başta olmak üzere; fiyatlardaki istikrarsızlık, devlet destekli tarımsal sigorta primlerinin yüksek olması, taban fiyatlarını belirleyecek bir birlik ya da kooperatifin olmaması, ekonomik kriz ve sürekli artan zamlar altında fıstık üreticilerimiz zor durumda” dedi.

ANTEP FISTIĞINDA ALIM FİYATI BELİRLENMELİ    

Kaplan, “Türkiye genelinde yıllık ortalama 300 bin ton Antep fıstığı üretimi yapılmaktadır.  Seçim bölgem Gaziantep’teki tarım alanlarının yaklaşık 3/1 fıstık üretimi yapmaktadır. Yıllık ortalama 100 bin ton Antep fıstığı üretimi yapan çiftçilerimiz, taban fiyatı belirlenmediğinden verdikleri emeğin karşılığını alamamaktadır.  Taban fiyatı belirlenmediği için belirli dönemlerde Antep fıstığı fiyatlarında düşüşler ve aşırı yükselişler yaşanmaktadır. Hal böyle olunca küçük üretici değil, aracı komisyoncu kazanıyor. Çiftçilerimiz mazot, yem, gübre fiyatlarından topraklarını ekemeyecek duruma gelmişken, üretimine devam eden çiftçilerimiz büyük sıkıntı yaşıyor” dedi.

BİRLİK KURULMASI ELZEM HALE GELMİŞTİR

Milletvekili Kaplan “Antep fıstığı üretimi yapmak isteyen çiftçilerimiz yaklaşık 15 yıl bir bahçeye emek veriyor. Sonrasında büyük bir emekle yetiştirmiş oldukları Antep fıstığını pazarlamakta zorluk yaşıyor. Birlik ya da kooperatif yok. Antep fıstığı satışı maalesef birkaç spekülatörlerin inisiyatifine terk edilmiş durumda. Aracılar ve stokçular fiyat artışı anlamında piyasayı günlük manipüle edebiliyor. Dar gelirli çiftçilerimiz, hasat zamanı ürününün tarlada kalmaması için ya kredi çekiyor ya da elindeki avucundakini satıp borçlanıyor. Stokçu çiftçiden çok düşük rakamlarla aldığı fıstığı bekletip, fıstık fiyatları arttığı zaman satıyor. Çiftçinin elinden düşük fiyatla alınan fıstık, stokçu tarafından fahiş rakamlarla piyasaya sürülüyor. Çiftçi elindeki parayla bankanın faizini ancak karşılarken, stokçular eliyle piyasada fıstık yüksek fiyata tüketiciye ulaşıyor. Aracılar ve stokçular hiçbir emek sarf etmeden üreticilerden çok fazla kazanç sağlamış oluyor. Yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi için vakit geçirmeden TMO Antep fıstığı taban fiyatını açıklamalı ve ürün alımı yapmalıdır.  En kısa sürede birlik ya da kooperatif kurulması elzem hale gelmiştir.” dedi.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yolun sonu görünüyor! Vaktiniz tükeniyorÖnceki Haber

Yolun sonu görünüyor! Vaktiniz tükeniyor

Zamlar kaçak akaryakıtı artırdıSonraki Haber

Zamlar kaçak akaryakıtı artırdı

Yorum Yazın

GSO Mayıs ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
Şehitkamil'de 15 bin kişilik dev konser
Başkan Tahmazoğlu vatandaşlarla bir araya geldi
Ünal Akdoğan'a büyük ilgi: Oylama başladı 
GİBTÜ 'de Sağlıkta Dijital Dönüşüm Festivali
HÜDA PAR Milletvekili Demir Şanlıurfalı aşiret temsilcilerini Meclis’te ağırladı
Kesinleşmiş 40 yıl cezayla aranan şahıs saklandığı bağ evinde yakalandı
Şahinbey Milli Eğitimden Nezâket ve Empati filmi 
Vali Kemal Çeber açıkladı: 3 Mayıs afetinde ödemeler başladı 
MHP Gaziantep KAÇEP’te Mezine Sırakaya Dönemi: Tecrübe ve Vizyon Bir Arada
Şahinbey’de çok özel etkinlik
Gaziantep'te 13 Mayıs Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantep'te kavşaklarda dilencilik ve satıcılık yapan şahıslara operasyon: 14 gözaltı
Jandarmadan dev operasyon
Fedaioğlu’ndan Karakuş’a tokat gibi cevap
Eski AK Parti İl Başkanı  Çetin’den Sait Kılıç’a ziyaret
Mehmet Türkmen beraat etti
TOBB Fen Lisesi zirveye çıkıyor
Quick Sigorta 9 yaşında 
Gaziantep'te Otomobilin Çarptığı Motosiklet Sürücüsü Yaralandı