8. PENTEX Fuarı açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
8. PENTEX Fuarı açıldı
Abone ol
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, KOSGEB, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen PENTEX Fuarı, Vali Davut Gül, Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, Sermet Atay, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezi’nde açıldı.

-VALİ GÜL: “GAZİANTEP HER ŞEYİN EN GÜZELİNE LAYIK”

Fuarın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’in, birliği, kardeşliği ve iş yapma kültürüyle dışarıda da çok güzel bir imaja sahip olduğunu belirterek, “Gaziantep’teki birlik ve beraberlik dışarıdan da fark ediliyor. Bu da şehrimize başarıyı getiriyor. Gaziantep’te son iki ayda 2 milyar liralık bir yatırım hamlesi başladı. İnanıyorum ki bu daha da artacak. Gaziantep her şeyin en güzeline layık. Denizi olmadan 7 milyar dolar ihracat yapan, 12 milyar dolar dış ticaret hacmi olan bir şehir Gaziantep. Suriye’ye bile şu savaş ortamında 500 milyon dolar ihracat yapan bir şehir. Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmüyor. Bir gün Suriye’de barış hakim olacak. Oranın tamamı güvenli bölge olacak ve o zaman Gaziantep bir yıl içerisinde ihracatını dörde, beşe katlayacak. Gaziantep’in bu potansiyeli var. İnşallah bu fuarlar da buna katkı sağlayacak” dedi. 

-MİLLETVEKİLİ KOÇER: “FUARLARIMIZLA İFTİHAR EDİYORUZ”

Gaziantep’in ortak aklını oluşturan herkesin fuarda olmasından büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade eden Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de konuşmasında ortak akıl vurgusu yaptı.

Koçer, “Bu tablo ortak aklın bir göstergesi ve ortak akla değer katan herkese teşekkür ediyorum. Fuarlardan her zaman heyecan duymuşumdur. Gaziantep olarak 2000’li yılların başında fuarlar kenti olmak hedefiyle yola çıktığımızdan bugüne hamdolsun çok büyük mesafe kat ettik. Bugün geldiğimiz noktada, fuar merkezi olarak Türkiye’de ilk 5 il içerisinde, fuar sayısı ve açılan metrekare olarak da ilk 3-4’e girebilecek durumdayız ve bununla iftihar ediyoruz.  Birçok il bu noktada yola çıktıysa da başarılı olamadı ama Gaziantep her konuda olduğu gibi bu konuda da çok büyük başarı elde etti. Özellikle Gaziantep Sanayi Odası’na, Akort Fuarcılık’a,  fuarlarımıza destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Gaziantep sanayisi 2018 yılını ihracatta artıda kapattı. Gaziantep, yaklaşık 7 milyar dolar ihracatla 180 ülkeye ihracat yapan, hem komşu ülkelerle ihracatını geliştiren, hem AB ülkeleri ile ticaretini geliştiren ve Amerika’ya ihracatı artış gösteren, bunun yanı sıra da Afrika’yı pazarına ilave eden bir pozisyonda. Özellikle Suriye’ye de Gaziantep olarak tüm koşullara rağmen 500 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdik ki bunun da özellikle altını çizmek istiyorum. Açılan Karkamış Sınır Kapısı ile de ihracatın daha artacağını düşünüyorum. Eminim bunun penye sektörüne de önemli katkıları olacaktır” diye konuştu

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN:“GAZİANTEP BİRLİK VEBERABERLİĞİ İLE MODEL BİR ŞEHİR”

“Gaziantep bir ekonomi ve sanayi şehri, Gaziantep üniversiteler şehri olma yolunda hızlı bir şekilde ilerliyor” Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuşmasında, “Gaziantep bir gastronomi ve kültür şehri, ancak Gaziantep için en önemlisi ‘Gaziantep modeli’ dediğimiz kardeşliğin hakim olduğu bir şehir olmasıdır. O yüzden bugün bizi bu fuarda bir araya getiren de bu duygudur. Şartlar ne olursa olsun biz bir ve beraber olacağız. Fuarlar kenti olmanın ne demek olduğunu dünyayı tanıyan, fuarları gezen herkes bilir. Bu coğrafyada güçlü olmaktan başka çaremiz yok. Çok üretmemiz, çok satmamız lazım, ama bunu yaparken de yüksek teknolojiye geçip rekabet etme gücümüzü artırmamız şart. Çünkü kimse artık komşusuyla rekabet etmiyor, Çin’deki bir sektör Amerika’daki aynı sektörle rekabet ediyor. Küreselleşmenin en ağır boyutunu yaşıyoruz. Ülkeler kendi ekonomilerini korumak için ticaret savaşı veriyor” ifadelerini kullandı.

ÜNVERDİ, “KENTİMİZ, KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN DE KATKILARI İLE İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA İHRACAT RAKAMLARINI DAHA DA YUKARI TAŞIYACAK”

Sektörünün ilk ve tek fuarı olma özelliğini taşıyan, fuarın hayırlı olmasını dileyen GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de tekstil ve hazır giyim sektörlerinin, üretim ve oluşturduğu katma değer, ihracattaki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Geniş bir üretim yelpazesine sahip olan Gaziantep’te, penye ve tekstil sektörünün önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Ünverdi, “Hazır giyim ve konfeksiyon grubu, Gaziantep'in ihracat payında 9. sırada geliyor.  Diğer sektörlerimizde olduğu gibi hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de markalaşmaya ve katma değere yönelebilir; özellikle parsiyel olarak yurtdışına ürün gönderen bu sektöre has yurtdışı nakliye konusunu çözebilirsek, üretim ve ihracat rakamlarımızın daha da yukarı çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Gaziantep’in, 2018 yılını yaklaşık 7 milyar dolarlık rekor ihracatla kapattığını belirten Ünverdi şöyle devam etti:

“Kentimiz, konfeksiyon sektörünün de katkıları ile inşallah önümüzdeki yıllarda bu rakamları daha da yukarı taşıyacak. Tekstil ve hazır giyim sektörleri aynı zamanda genç nüfusa sahip ülkemizde, büyük bir istihdam kaynağı da oluşturuyor. Bu sektörlerde çalışanların çoğunun kadın olması bizleri ayrıca mutlu ediyor. Çünkü kadınların iş hayatında daha fazla yer almasının, hem kadın iş gücünü teşvik edeceğine, hem de hedeflerimize daha hızlı ulaşmamıza katkı sunacağına inanıyoruz.”

-“SEKTÖRLERİMİZE YÖNELİK NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ ”

Çoğu sektörde olduğu gibi konfeksiyon sektöründe de nitelikli eleman konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını ifade eden Ünverdi, “Geçmişte usta çırak ilişkisi hakimdi, çocuklarımız zanaat öğrenir, kötü alışkanlık edinmez, meslek sahibi olurlardı. Mesleki eğitime de gereken önemin verilememesi sebebiyle maalesef bir kuşağı kaybettik ve zanaatkar yetiştiremedik. Ancak GSO bünyesindeki mesleki eğitim merkezimiz ve benzeri uygulamalarla inşallah bunu da aşacağız. Çünkü biz merkezimizde hem teorik eğitim almış, hem de mesleği öğrenmiş gençler yetiştiriyoruz. Hatta bununla da yetinmiyoruz, kurmuş olduğumuz Mesleki Yeterlilik Sınavları Belgelendirme ve Danışmanlık A.Ş., Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olup; burada iplik eğirme operatörlüğü, ön iplik operatörlüğü, iplik bitim işleri operatörlüğü gibi meslek kollarında mesleki yeterlilik belgesi veriyoruz” şeklinde konuştu.

Dış pazarda Çin ile rekabet eder konumda olan sektörün girdi maliyetlerindeki yükselişle özellikle tekstil sanayicilerini etkilediğini kaydeden Ünverdi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Pazardaki fiyat baskısı da ihracatçının gücünü kırıyor. Türkiye’de hazır giyim ihracatı uzun zamandır 17 milyar dolar bandına sıkışmış durumda, maalesef bunu bir türlü aşamıyoruz. Fuarımız bu açıdan da büyük önem taşıyor. Büyük ve özel bir coğrafyaya ulaşan Pentex Fuarımızın bu manada çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Konfeksiyon sektörünün aslında stratejik olarak da kabul edilmesi gereken bir sektör olduğunu düşünüyoruz.  Çünkü bu sektöre hızlı yatırım yapılabiliyor, yatırım maliyetleri düşük olmasına karşın, çok yüksek oranda istihdam imkanı sağlıyor. Bu manada, sanayici ve üreticiler olarak doğru vizyon ve stratejiler geliştirmek için, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Sayın Hüseyin Öztürk ile almış olduğumuz işbirliği kararları çerçevesinde, penye, triko ve hazır giyim sektörlerinin geleceğine yön verecek adımlar atacağız. Bir sonraki fuarımızda dış alıcıların şehrimize gelmesi, defile organizasyonu, sektöre yönelik eğitim programları ve çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi noktasında birlikte çalışmalar yürüteceğiz.”

MHGF BAŞKANI HÜSEYİN ÖZTÜRK: “BU SEKTÖRE 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIĞINIZDA, 1 MİLYON İNSANI İSTİHDAM EDEBİLİYORSUNUZ”

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk ise sektörün önemine değindiği konuşmasında şunları dile getirdi: “Hazır giyim sektörü 8-10 yıldır maalesef 15-17 milyar dolar arasına sıkışıp kaldı. Bu sıkışıklığı kamuoyu ile beraber ortadan kaldırmamız lazım. Bunun için de yaşadığımız sorunları aşabilmemiz gerekiyor. Hazır giyim ülkemiz için çok önemli bir sektör. Bu sektör Türkiye’nin ilk ve geleneksel sektörüdür. İhracat odaklı, istihdam odaklı sektörlere biraz daha öncelik tanınması gerektiğini düşünüyorum. Bu sektöre 1 milyar dolar yatırım yaptığınızda 1 milyon insanı istihdam edebiliyorsunuz. Sanırım dünyada bu kadar yatırımla bu denli istihdam imkanı sağlayan başka bir sektör daha yoktur. Bu yüzden bu sektöre sahip çıkmalıyız. Bu manada Gaziantep de çok önemli bir şehir.  Sanayicilerin örnek aldığı, şehirlerin örnek aldığı bir şehir. Buraya her geldiğimde Tekstilkent’i muhakkak geziyorum ve buranın kurulmasında emeği geçenlere buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.”

AKORT FUARCILIK YÖNETİM KURULU ÜYESİ ORHAN AKKAYA: “HAZIR GİYİM VE TEKSTİL SEKTÖRÜ, ÜLKEMİZİN KALKINMASINDA VE BÜYÜMESİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR MİSYONA SAHİP”

PENTEX Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nın, sektöründe ilk ve tek fuar olma özelliğini taşımaya devam ettiğini aktaran Akort Fuarcılık Yönetim kurulu Üyesi Orhan Akkaya da, “Türkiye ihracatında itici güç olan ve ihracat katkısında otomotiv sektöründen sonra 2’inci sırada bulunan hazır giyim ve tekstil sektörü, ülkemizin kalkınmasında ve büyümesinde çok önemli bir misyona sahiptir. Bu bağlamda, yapılan sektörel fuarlar firmaların markalaşmasına ve yeni pazarlar bulmasına katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

-FUAR HAKKINDA

Penye ve tekstil sektöründeki yeni modellerin sergileneceği fuar, 26 Ocak tarihine kadar 10.00-18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Geçen yıl 120 firmanın 250 marka ile katıldığı fuarda bu yıl 120 firma 350 marka ile yer alıyor.

Fuarda penye ürünleri, konfeksiyon ürünleri, kumaş, kumaş ürünleri, dikiş makineleri, konfeksiyon yan sanayi ve aksesuarları (etiket, elyaf, lastik, kurdela, tela, vatka, düğme, çıt çıt, perçin, fermuar, pul, payet, boncuk, askı) etiketleme ve desen baskı sistemleri, katlama ve paketleme makineleri, temizleme makineleri, kalite kontrol ve metraj ölçüm makineleri, ütü makine ve presleri, depolama ve askı sistemleri gibi ürün grupları yer alıyor.

Başta Gaziantep’ten firmaların katıldığı fuarda, Adana, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin’den de firmalar yer alıyor. Dolaylı olarak ise Yunanistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nden firmalar ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunacak.

Fuara, yurtiçinden ziyaretçilerin yanı sıra yurt dışından da Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetleri, Bosna Hersek, Rusya, Ukrayna ve Fransa’dan 20 bin civarında profesyonel ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Simülasyon Sınavında ÖSYM kuralları uygulandıÖnceki Haber

Simülasyon Sınavında ÖSYM kuralları uygu...

İki ayrı olaya karıştığı iddiasıyla 13 kişiye gözaltı...Sonraki Haber

İki ayrı olaya karıştığı iddiasıyla 13 k...

Yorum Yazın

Gaziantep FK'da O futbolcunun bileti kesildi
Çelikaslan: 25 Aralık tarihimizin destansı sayfası 
Kazakistan'da 72 kişinin bulunduğu yolcu uçağı düştü
Gaziantep protokolünden 25 Aralık mesajı
Türkiye'de en çok çay Gaziantep'te tüketiliyor
 Prof. Dr. Şahiner: “Safra kesesi taşı hastalığında belirgin bir artış var”
SANKO
25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluş Günü
Gülsan
25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluş Günü Mesajı
Gaziantep'te zehir taciri yakalandı
Gaziantep'in Kurtuluş programında değişiklik 
Rektör Dağlı'dan Gaziantep’in Kurtuluşunun 103’üncü yıl dönümü Mesajı
NTO Başkanları Gaziantep'in Kurtuluşunun 103. Yılı Kutlamalarına Katıldı
Ünverdi: Şanlı Ecdadımızın Yolunda Yürümeye Devam Ediyoruz
 Şehit Kamil ve Özdemir bey minnetle anıldı
HKÜ, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi'ni yeniledi
Yargıtay'dan TAG Otoyolu faciası kararına onay
Şamil Tayyar’dan Asgari Ücret Tepkisi
Gaziantep spor camiasını şok eden vefat