Topuk dikeni giderek yaygınlaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Topuk dikeni giderek yaygınlaşıyor
Abone ol
Modern yaşam tarzı ve hareketsizlik, ayak sağlığını tehdit eden sorunların başında gelen topuk dikeni vakalarının artmasına neden oluyor.

Uzmanlar, özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilolu bireyler ve uygun olmayan ayakkabı kullanan kişilerde bu rahatsızlığın ciddi oranda arttığına dikkat çekiyor.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özer Erzurumluoğlu, topuk dikeni hakkında şu bilgileri verdi:
"Topuk dikeni, ayak tabanındaki bağ dokusunun topuk kemiğine yapıştığı noktada kalsiyum birikmesi sonucu oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Genellikle sabahları, ilk adımda hissedilen keskin bir ağrı ile kendini gösterir. Bu durum, çoğunlukla ‘plantarfasiit’ adı verilen, bağ dokusunun iltihaplanmasıyla ilişkili bir tablodur. Kişi, sabah ilk adımlarında topuğunda bıçak saplanır gibi bir ağrı hisseder."
Kimler risk altında
Dr. Erzurumluoğlu, topuk dikenine yol açabilecek risk faktörlerini şöyle sıraladı:
Uzun süre ayakta çalışan meslek grupları (öğretmenler, hemşireler, garsonlar), aşırı kilo (obezite), düz taban ya da yüksek kavisli ayak yapısı, desteksiz, uygun olmayan ayakkabı kullanımı, 40 yaş ve üzeri bireyler.
Topuk dikeni nasıl tedavisi
Dr. Erzurumluoğlu, topuk dikeni tedavisinde öncelikle cerrahi olmayan yöntemlerin tercih edildiğini belirterek, bu yöntemleri şöyle sıraladı: Dinlenme, soğuk uygulama, fizik tedavi ve egzersiz programları, ortopedik tabanlık kullanımı, gerekli durumlarda kortizon enjeksiyonları dikkat çekiyor. Uzun süren ve dirençli vakalarda, şok dalga tedavisi (ESWT) ya da nadiren cerrahi müdahale gerekebiliyor."
Dr. Erzurumluoğlu, topuk dikeninin büyük ölçüde önlenebilir bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, "Ayağa uygun ortopedik ayakkabılar tercih etmek, ideal kiloda kalmak ve düzenli esneme egzersizleri yapmak topuk dikeni riskini azaltır. Özellikle ilk belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak, hastalığın ilerlemesini önleyebilir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SANKO Üniversitesi’nde Romatoloji Sempozyumu düzenlendiÖnceki Haber

SANKO Üniversitesi’nde Romatoloji Sempoz...

Gaziantep’te silah kaçakçılığı operasyonu: 2 tutuklamaSonraki Haber

Gaziantep’te silah kaçakçılığı operasyon...

Yorum Yazın

Prof. Dr. İrfan Koca: Bel fıtığı artık gençlerin de sorunu
Gaziantep'te Jandarmadan Kaçışa Geçit Yok: 2 Hükümlü Yakalandı
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi 20’nci kuruluş yılını coşkuyla kutladı
TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden patent ve araştırma performansında çifte başarı
Erdem Koleji’nden uluslararası gurur: Melek Ecem Güven’den önemli başarı
Gaziantep'te acı son: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu 
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'de 13. kez başkanlığa seçildi
Gaziantep'te yine kaza: Asfalt kana bulandı 
Güvenli Gıda Olmadan, Sağlıklı Beslenmek Mümkün Değil
Küçük kızını darbedip motosikletle sürükleyen baba tutuklandı
Uyuşturucu ve kaçakçılık olaylarında 7 şahıs tutuklandı
Gaziantep'te Feci Kaza! Ailenin En Küçüğü Hayata Tutunamadı
Gaziantep Bu Görüntüleri Konuşuyor: Baba Gözaltına Alındı
Gaziantep'te paraşüt kazası: Facia ucuz atlatıldı 
Şahinbey Ampute şampiyonluğunu ilan etti
Gaziantep’te Yaz Etkinlikleri Programı için başvurular başladı…
Ölümden döndü: Otobanda feci kaza 
Gaziantep Sağlık Camiası Yasta: Genç Hemşire Medet Balkan’dan Acı Haber Geldi
Gaziantep'te tepki çeken görüntü: Küçük kızını darbedip motosikletle sürükledi