Toğrul: Çiftçiler büyük bir mağduriyet yaşıyorlar...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toğrul: Çiftçiler büyük bir mağduriyet yaşıyorlar...
Abone ol
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Araban ilçesindeki Tarım arazi yolları sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Önemli tarım ürünleriyle ve özellikle sarımsağıyla ön plana çıkan Gaziantep Araban ilçesi çiftçileri tarım arazilerinin yolları olmadığı için büyük bir mağduriyet yaşamaktalar. Araban Ovası'nda, yaz mevsimlerinde toz toprak olan, kış mevsimlerinde ise çamur deryasına dönen tarım arazilerine giden yollar çiftçiler açısından ciddi sorunlar yaratmaktadır. Özellikle üreticilerin tarlalarında üretim yapmak için tohum, gübre ve hasat dönemlerinde bu yollar büyük zorluklara neden olmaktadır.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul yaptığı yazılı açıklamada: 

Türkiye’de Gaziantep tarımda çok önemli bir yer tutmaktadır. Gaziantep’in ise özellikle Araban ilçesi deyim yerindeyse tam bir tarım ilçesidir. Üretimde, buğday, arpa, mercimek, nohut, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, fasulye gibi ürünlerle ön plana çıkmaktadır. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir. Tüm bu ürünlerin içerisinde en önemli yeri ise ünü ülke sınırlarını aşan meşhur Araban sarımsağı oluşturuyor. Türkiye’de üretilen sarımsağın yüzde 22’si Araban’da üretiliyor. Araban, sarımsak üretiminde Türkiye birincisidir. 2023 yılı için yaklaşık 25 bin dönüm sarımsak ekilmiş ve her yıl ortalama 40 bin rekolte sağlanıyor. Ve sarımsak büyük bir emekle sürekli bakım isteyen bir üründür. Üretim süreci yaklaşık olarak 9 ay sürmektedir. Ekim ayının sonunda ekilen sarımsak Haziran ayında toplanmaktadır. Araban ilçesi sarımsak üretimiyle hem ülke hem bölge hem de kentimiz Gaziantep’in ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Böylesi önemli tarım ürünleriyle ve özellikle sarımsağıyla ön plana çıkan Gaziantep Araban ilçesi çiftçileri tarım arazilerinin yolları olmadığı için büyük bir mağduriyet yaşamaktalar. Araban Ovası'nda, yaz mevsimlerinde toz toprak olan, kış mevsimlerinde ise çamur deryasına dönen tarım arazilerine giden yollar çiftçiler açısından ciddi sorunlar yaratmaktadır. Özellikle üreticilerin tarlalarında üretim yapmak için tohum, gübre ve hasat dönemlerinde bu yollar büyük zorluklara neden olmaktadır. Traktörler kış aylarında oluşan çamurdan kaynaklı sürekli yollarda kalıyor. Bu durumda yetiştirilen ürüne yeterince bakım yapılmamasına ve üretimde verimin düşmesine neden oluyor.

Araban ilçesinin iyi bir tarım ovası var. Ve bu ovada çiftçimiz ekiyor, biçiyor, işliyor. Ancak üretim yaparken ekim ve hasat dönemlerinde o araziye girilmesi gerekiyor. Buğday, arpa ve mercimek zamanı arazi yolu olmadığı için biçerler tarlalara giremiyor. Yada biçerin girdiği yerlere ise traktör ve kamyonlar giremediği için biçerler ürünü biçtikten sonra ciddi bir mesafe kat ederek ürünü römorklara boşaltmak zorunda kalıyorlar. Bu durumda maliyeti artırıyor. Yine tarım arazilerinde çıkan olası yangınlara yol olmadığı için itfaiye araçları müdahale edememektedir. Bu durum da büyük bir emek kaybına yol açmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Gaziantep’in Araban ilçesindeki arazi yollarının bakımı konusunda bakanlığınızın günümüze kadar bir adım atmamış olmasının nedeni nedir?
  2. Gaziantep’in Araban ilçesindeki arazi yollarının bakım, onarım ve kumlama çalışmaları konusunda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
  3. 206 bin dönüm ekilip biçilen alan kapasitesi bulunan Araban Ovası'nda üretilen ürünlerinin kalitesini ve rekolteyi daha da arttırmak için bakanlığınızın bir proje çalışması olacak mıdır?
  4. Araban ilçesindeki arazi yollarının bozuk olmasından kaynaklı çiftçinin yaşadığı sorunları ne gibi önlemler alarak çözeceksiniz?
  5. Gaziantep’in Araban ilçesindeki tarımsal üretimin atmasına katkı sağlamak için arazi yollarının yenilenme çalışmalarını ne zaman başlatmayı düşünüyorsunuz?

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yolcu otobüsündeki valizden 5 kilo skunk çıktıÖnceki Haber

Yolcu otobüsündeki valizden 5 kilo skunk...

Gaziantep FK'nın Yeni Başkanı Kim Olacak?Sonraki Haber

Gaziantep FK'nın Yeni Başkanı Kim Olacak...

Yorum Yazın

Prof. Dr. İrfan Koca: Bel fıtığı artık gençlerin de sorunu
Gaziantep'te Jandarmadan Kaçışa Geçit Yok: 2 Hükümlü Yakalandı
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi 20’nci kuruluş yılını coşkuyla kutladı
TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden patent ve araştırma performansında çifte başarı
Erdem Koleji’nden uluslararası gurur: Melek Ecem Güven’den önemli başarı
Gaziantep'te acı son: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu 
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'de 13. kez başkanlığa seçildi
Gaziantep'te yine kaza: Asfalt kana bulandı 
Güvenli Gıda Olmadan, Sağlıklı Beslenmek Mümkün Değil
Küçük kızını darbedip motosikletle sürükleyen baba tutuklandı
Uyuşturucu ve kaçakçılık olaylarında 7 şahıs tutuklandı
Gaziantep'te Feci Kaza! Ailenin En Küçüğü Hayata Tutunamadı
Gaziantep Bu Görüntüleri Konuşuyor: Baba Gözaltına Alındı
Gaziantep'te paraşüt kazası: Facia ucuz atlatıldı 
Şahinbey Ampute şampiyonluğunu ilan etti
Gaziantep’te Yaz Etkinlikleri Programı için başvurular başladı…
Ölümden döndü: Otobanda feci kaza 
Gaziantep Sağlık Camiası Yasta: Genç Hemşire Medet Balkan’dan Acı Haber Geldi
Gaziantep'te tepki çeken görüntü: Küçük kızını darbedip motosikletle sürükledi