Taşdoğan Tarım, yeni programlar ile adından söz ettiriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Taşdoğan Tarım, yeni programlar ile adından söz ettiriyor
Abone ol
Tarımsal üretimde Türkiye’nin lokomotif kentleri arasında bulunan Gaziantep, bitki bakım ve gübreleme konusunda önemli çalışmalara imza atıyor. Sürdürülebilir tarımın bir parçası olarak gübreleme teknikleri ve geliştirdikleri yeni programlarla adından söz ettiren Taşdoğan Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Muhittin Taşdoğan, toz, granül ve sıvı gübre üretiminde yaptıkları yenilikleri Memohaber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı'ya anlattı.

Taşdoğan Tarım’ın, sürdürülebilir bir tarımın parçası olmak ve sağlıklı nesiller için sağlıklı ürünler hedefiyle kurulduğunu aktaran Taşdoğan, bitki besleme, bitki koruma, tarım makinesi, tarımsal ambalaj ve bitkisel üretim olmak üzere birçok farklı alanda faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, modern tarıma önemli katkılar sunduklarını söyledi.
Bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanlığı ardından ise  milletvekili olan Doç Dr. Muhittin Taşdoğan, siyasete ara verip yine millete hizmet etme noktasında tarımsal üretimin yapıldığı işletme kurdu.

200 ÇEŞİT ÜRÜN GAMIYLA DÜNYA PAZARINDAYIZ

Taşdoğan Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Taşdoğan, memleketine ve ülke tarımına hizmet ettiğini söyledi. Tarımın geliştirilmesi  için doğru işler yapmaya, doğru adımlar atmaya ve çiftçilere destek olmaya yönelik çalışmalarının olduğunu dile getiren Muhittin Taşdoğan,''Milletimize, devletimize, vatanımıza hizmet etmeye devam ediyoruz. Her görev bir hizmettir. Milletvekilliği görevimizi tamamladık. Şimdi ise yine siyasette olduğu gibi farklı alanlarda hayatımıza devam ediyoruz. Haftada bir gün Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde derslerim var. Öğrencilerimle beraberim. Onun dışında kalan süre içerisinde de organize sanayi bölgesinde imalatane işlerimiz var. Özellikle tarım sektöründe sürdürülebilir tarım, Türkiye  ve dünya için çok öncelikli oldu. Pandemi sürecinde de tarımın ne kadar gerekli olduğu herkes tarafından anlaşıldı.  Sürdürülebilir tarım için doğru işler yapmaya, doğru adımlar atmaya, çiftçilerimize destek olmaya yönelik çalışmalarımız var. Biz bitki besleme ürünleri yapıyoruz. Tarla bitkileri ve ağaçlar dahil olmak üzere. Yaklaşık iki yüz yirmi ürün çeşitiyle Türkiye'nin her yerine ve dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat-ithalat , transit ticaret yaparak  sektörün içerisinde yer alıyoruz.  

Bitkiler,  bir toprakta yerleştirildiği yerde hareket edemiyor, kökleriyle kendisine verilen, kendisine sunulan Cenab-ı Allah'ın verdiği nimetlerle büyüyor, gelişiyor. Düşünün ki bir zeytin ağacı 300 yıllık. 300 yıl saldığı kökle , çevredeki bütün mineral , inorganik , organik maddeleri kullanıyor ve yenilenmesi gerekiyor. Dolayısıyla ihtiyacı olan maddelere ulaşamıyor. Bizim yaptığımız iş ise bu tür ağaçların veya bitkilerin toprağı zenginleştirme yoluyla bitkilere gerekli olan maddeleri sunarak daha verimli , sürdürülebilir, çevreci, daha organik ürünler yetişmesine katkı sağlamak. Yani bitki besleme ürünleri üretiyoruz.  Çiftçilerimiz buna gübreleme diyor. 

Özel gübreler ama daha çok bitki besleme ürünleri. Bitkinin kökünü , yaprağını koruyucu, meyvesini geliştirici. Eğer bir meyvenin gelişmesi isteniyorsa meyve geliştirici organik maddeleri ve inorganik maddeleri ağaca sunuyoruz ya da tarlada, tarla bitkisinde ürünün büyük , rayiasının güzel , hoş olmasını, renginin koyu olmasını sağlıyoruz.  Daha lezzetli olmasını sağlamak için , tarlanın cinsine ve ekilen ürüne göre hazırlanmış spesifik özel bitki besleme ürünleriyle daha doğrusu özel gübrelerle bitkilerimizi besliyoruz . Daha verimli olmasını sağlıyoruz. 

Bölgemizde fıstık ağacı çok fazla. Fistik ağacını örnek verecek olursam; doluluk oranını arttırma, boş fıstık oranını düşürme, dolu fıstık oranını yükseltme konusunda gerekli ürünleri bitkiye  verdiğimiz zaman bitki onu alıyor , işliyor ve bünyesinde çalıştırıyor . Mesela fıstıkta olduğu gibi doluluk oranını en az %20 arttırıyor. Onun dışında yapraktan , yaprak güçlerini, kök güçlerini arttırıcı bitkileri soğuğa, sıcağa karşı dayanıklı hale getirecek organik ve mineral maddeleri bitkiye sunuyoruz.  Eser elementleri çok az bulunan ve zaman içerisinde toprakta tükenmiş olduğu için, bitkilere dışarıdan veriyoruz. Onların şellatlı bir şekilde alabileceği şekilde  özel teknolojiyle üretilmiş yavaş salınımlı özel teknolojilerle üretilmiş ürünleri veriyoruz. Türkiyede , dünyada bu iş çok yapılıyor. Bizler  Türkiye'de önde gelen firmalardan biriyiz. Bütün bölgede, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde dağıtım işini de biz yapıyoruz.  Bayilerimiz aracıyla çiftçilerimizi ulaştırıyoruz. Geleceğe katkı sağlıyoruz. Biz de  ülkemizin gelişmesi için hem ihracat , ithalat ve ticaret anlamında hem de sürdürülebilir tarım anlamında  ülkemize destek veriyoruz. Çorbada tuzumuz olsun diye uğraşıyoruz. Sektörümüz bu yönde çok ilerleme kaydetti.  Artık yavaş yavaş  çiftçilerimiz de bilinçleniyorlar. Bilinçli  bir şekilde tarım yapan çiftçilerimiz de  her geçen gün bu tür ürünleri kullanıyor. Dünyanın tarımla ilgili önemli kuruluşları da bu tür ürünleri artık tavsiye ediyorlar. Çünkü topraktaki çoraklaşmayı engelliyor. Bitkilerin daha verimli olmasını sağlıyor. Bitkilerin , ağaçların daha uzun ömürlü olmasına katkıda bulunuyor. Böyle bir çalışmamız var''dedi.


GENİŞ VE YETKİN BİR EKİPLE ÇALIŞIYORUZ
Taşdoğan Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Taşdoğan, geniş bir ekip ve alanında uzman kişilerle çalıştıklarını kaydederek,''  Konya merkezde fabrika ve fabrika bünyesinde büyük bir laboratuvarımız var. Toprak analizleri yapıyoruz. Sürekli ürün geliştirmek için, çıkan ürünlerin analizlerinin yapıldığu laboratuvarlarımız var. Ortalama olarak hangi tür toprağa hangi ürünün verileceği, hangi tür bitkiye hangi ürünün verileceğiyle ilgili ciddi çalışmalarımız var. Sonrasında da  zaten hizmetimiz devam ediyor. Satış sonrası çalışanlarımız, mühendislerimiz, sahadalar. Mühendislerimiz çiftçi ziyaretleri, bayi ziyaretleriyle sürekli alandaki karşılığını takip ediyorlar''şeklinde konuştu.


ANTEP FISTIĞI İÇİN VERİMİ ARTTIRICI ÇALIŞMALARIMIZ VAR
Güneydoğu'nun yeşil altını olarak nitelendirilen Antep fıstığı ile ilgili verimi arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Taşdoğan,''Evet, verim arttırıcı çalışmalarımız var. Antep fıstığı ağacını biliyorsunuz. Belli bir süreden sonra ürün vermeye başlıyor. Ürünü hızlandırıcı, ürünün kalitesini , yağ oranını ,  verimliliğini arttırıcı her türlü  bitki besleme ürünümüz var. Fıstık ağacına  ne verirsek , toprakta ne bulursa onu alıyor ve ona yönelik işliyor.  Aldığımız fıstığın kokusundan tutun,  iriliğine kadar düzenlenebiliyor.  Bu anlamda  çok ciddi ürünlerimiz var.  Bunları kullanan ve çok memnun olan çiftçilerimiz var. Geri dönüşümleri oldukça yüksek, olumlu şekilde.  Fıstığın rekolitesini arttırdık. Az önce dediğim gibi boş içinin boş olma oranı yüksek. Maalesef toprak yorulduğu için. Biz toprağa doğru bitki verdiğimizde doluluk oranı çok artıyor.  Rahiyası, kokusu, büyüklüğü, tane büyüklüğü artmış durumda. Böyle çalışmalarımız var''ifadelerinde bulundu.


TÜRKİYE TARIMDA İYİ NOKTADA
Türkiye'nin tarımda iyi bir noktada olduğuna da değinen Taşdoğan, Türkiye'nin dört mevsimi yaşayan bir ülke olduğunu ve bu bağlamda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlatarak,''Şimdi tarımda Türkiye’nin dünya sıralamasını ürün bazlı olarak düşünmek lazım. Birçok ürün Türkiye'de yetişiyor. Çünkü Türkiye dört mevsimin yaşandığı bir ülke. Dolayısıyla tarımda Türkiye  söz sahibi  olmaya da verimliliği arttırarak devam edecek. Gelecekte de  mevsim değişiklikleri ve  yaşanılabilir coğrafya açısından  su meselelerinden dolayı Türkiye yine  tarımda ön planda olan bir ülke olmaya devam edecek. Gaziantep evet bir süre  tarımdan uzaklaşmıştı ama genelde Gaziantep bir tarım şehri. Özellikle Gaziantep'in güney ve güneydoğusunda fıstık ve zeytin tarımı çok önemli yer tutmakta. Yine Gaziantep'in  Batı ve Kuzeybatı kesiminde her türlü tarla bitkisi yetişmekte. Amik Ovası Gaziantep sınırlarından başlamakta. Türkiye'nin çok büyük, önemli, bereketli ovalarından biri. Yine o bölgede sulu tarım çok fazla yapılmakta.

Şehrimizin kuzey tarafında  yani Araban ve Yavuzeli tarafında fıstık, zeytin, karpuz, sebze, sarımsak’ta ,  Nizip tarafında ise nane gibi önemli ürünlerle Gaziantep zaten Türkiye'de ön planda. Nane üretiminde Türkiye'nin birinci şehriyiz. Bu anlamda Gaziantep aslında bir tarım kenti. Her ne kadar çok güzel ve  gelişmiş bir sanayisiyle  hep akıllarda olsa da.  Gaziantep tarımıyla da önemli bir şehir. Tarıma olan ilgi ve destek Gaziantep'te de her geçen gün artıyor''ifadelerine yer verdi.


DÜNYA TARIMINI TAKİP EDİYORUZ
Dünya tarımını yakından takip ettiklerini kaydeden Taşdoğan,''Hem uluslararası yaptığımız ticaretlerle  hem de gelişmeleri  bilimsel sempozyumlarla, toplantılarla takip ediyoruz. Mesela bizim ürünlerimizle ilgili İslam İşbirliği Teşkilatı en son toplantısında  tavsiye edilen ürünler arasına koydu. Dünyada tarımla ilgili  organik tarım ve helal gıdayla ilgili ciddi tartışmalar ve gelişmeler ön planda. Bu yönden dünya hızlı bir şekilde tarıma ilgi gösteriyor.  Konferanslarda, uluslararası toplantılarda, uluslararası kuruluşların gündeminde olması ön planda olduğunu gösteriyor''diye konuştu.

ORGANİK GÜBRE ÜRETİYORUZ
Organik ve organomineral gübre üretimi gerçekleştirdikelrini anlatan Taşdoğan,'' Organik ve organomineral gübre üretiyoruz. Zaten toprakta olan zaman içerisinde bitkilerin kullanarak azalttığı maddeleri veriyoruz. Organik maddeler bunlar. Bunları organik sahalardan çıkarıyoruz. Birçoğu yurt dışından, maden sahalarından geliyor. Karışım haline getiriliyor ve o şekilde veriyoruz. Dolayısıyla doğaya bir zararı yok. Hatta organik üretim yapmak güncel bir konu. Dünya organik üretime çok ilgi gösteriyor. Organik üretim yapmak için bizim bitki besleme ürünlerinin kullanması gerekiyor. Mineral gübre ya da kimyasal gübreler etkilerini artık yavaş yavaş azaltması gerekiyor. Çünkü tarlalarda çoraklaşma yapıyor, verimlilik üzerine ciddi etkileri yok. Dolayısıyla onlar azalırken bu sektör hızla büyüyecek ve biz de büyüyen bu sektörün içerisinde olmayı hedefliyoruz. 

Ürünlerimizi sahada denedik. Demonstrasyon dediğimiz çalışmaları yaptık. Özellikle tarla bitkileri , marul , nane , yer fıstığı, patates üzerine çeşitli arazilerde denemeleri yaptık. Köylülerimiz bizzat denediler. Memnun kaldılar ve çok olumlu dönüşler oldu. Yine bahçe bitkilerinde, ağaçlarda denedik ve çok olumlu dönüşler aldık. Bunun için de her durumda dönüşü ,isteği ve talebi arttırıyoruz. 

Bitkiler biliyorsunuz ki her yıl  kış geldiği zaman  uyuyan. Baharla beraber de uyanan canlılardır. Bu süreç içerisinde  bitkilerin suyla beraber bunu almaya hazır olduğu dönemlerde köylülerimiz bu mevsimleri çok iyi bilirler. Her bitkinin kendine göre bir besleme zamanı vardır. Gelişmesinin ve kök salmasının başladığı zamanlarda beslemek gerekiyor. Her bitkiye göre değişiyor. Yani bizim Gaziantep'te  dört mevsimde de  ayrı ayrı ürünler yetiştiği için ayrı ayrı besleme programlarımız oluyor''ifadelerini kullandı.

ANTEP FISTIĞINDA Bİ HAYLİ DEMİR KULLANMAK GEREKİYOR
Antep Fıstığının uzun süredir yaşayan ağaçlar olduğuna dikkat çeken ve demir kullanmak gerektiğini vurgulayan Taşdoğan Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Taşdoğan,''Gaziantep'te uzun süredir  yaşayan fıstık ağaçları bitkideki , topraktaki birçok mineral maddeyi alırlar. Özellikle demir eksikliği köylülerimizin, çiftçilerimizin  kan ilacı dediği demir şellatlı demir olmasına dikkat etmeleri gerekiyor. Her demiride bitki alıp kullanamıyor. Dolayısıyla en çok dikkat etmeleri gereken husus tarlalar yorulduğu , organik maddeler azaldığı için organik ve organik maddenin içerisinde mineral maddeler özellikle de demir eksikliği  nedeniyle Antep fıstığında bir hayli fazla  kullanmak gerekiyor''diye konuştu.


 

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 9
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SANKO Okulları Öğrencisi Kutay Sakmak Satrançta CM Master Unvanı AldıÖnceki Haber

SANKO Okulları Öğrencisi Kutay Sakmak Sa...

Mehmet Ali Yıldırım'ın Sednaya Hapishanesi'nden çıkış görüntüleri ortaya çıktıSonraki Haber

Mehmet Ali Yıldırım'ın Sednaya Hapishane...

Haber Yorumları

  • Etem Sevik26-12-2024 15:30

    Etem SevikKonuk Söz Sanatçısı ve Yazar “İnsan tarihi, yönetici insanlarca her dönemde ilerleme konforu ile inşa ediliyor.”Dünya dönüyor. Her devirde olduğu gibi insan tarihi ilerliyor.Güneşin buğusunu ve gecenin karanlığını; Geleceğin aynasını silerek temizleyen ve parlatan yönetici insan, her devirde merakı ve hayalleri ile yeni tarihini yazıyor.

  • Hakan26-12-2024 14:22

    Sizin gibi Tarımı bilen bir firmayla çalışmaktan mutluyuz.

Yorum Yazın

İstanbul Valisi Davut Gül, halı fuarını ziyaret etti
Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Hasan Kılıç, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
NTB’de KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
Nizip’te Uyuşturucuya Geçit Yok: 13 Şüpheli Yakalandı
Nizip'te Halk Sağlığı İçin Geniş Kapsamlı Denetim Gerçekleştirildi
Gaziantep FK'da iki futbolcunun sözleşmesi uzatıldı
Akdeniz Üpak’la Tarım Piyasaları Yeni Bir Döneme Giriyor
Gaziantep'te milyonluk sahtecilik
2024 Networking Ödülü’ne Halit Acar Layık Görüldü
Traktör kazası yaşlı çifti hayattan kopardı
Fuarcılıkta Devrim Gibi Başarı!
Kubba'dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Başkan Fedaioğlundan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı 
Bozgeyik: Fuarın başarısında Gaziantep başrol oynuyor
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
Başkan Kurt'tan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Belediye Başkanı Doğan, 'Gazeteciler Günü'nü kutladı
Çiçeği burnunda yöneticiden taraftara jest
Gaziantep'te meydan savaşı
Gaziantep protokolünden 10 Ocak mesajı