SANKO Üniversitesi’nde “Sanat ve Sağlık Bilimi” Konulu Söyleşi Programı Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SANKO Üniversitesi’nde “Sanat ve Sağlık Bilimi” Konulu Söyleşi Programı Düzenlendi
Abone ol
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen “Sanat ve Sağlık Bilimi” konulu söyleşi programına konuk olan Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Akın, “Toplumun gelişiminde bilim ve sanat aynı anda geliştirilmesi gereken iki alandır ve tek başına eksik kalır” dedi.

 Ressam Prof. Dr. Akın, Sanatın sadece estetik bir ifade değil, toplumsal yapıyı şekillendiren ve dönüştüren bir güç olduğunu belirterek edebiyat, müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro, sinema vb. sanat dallarının insanda hayranlık ve coşku uyandırdığını söyledi.

Bilim ve sanat benzerliklerini; “Her ikisi de yeni ve özgün olanla ilgilenir, yaratıcılık, olgulara, nesnelere farklı yönden bakmayı gerektirir. Birisi gerçeği diğeri güzeli arar” şeklinde sıralayan Prof. Dr. Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Sağlık bilimi sanatla pek çok noktada bir araya gelmektedir. Tedaviye destek ve bakım, semptomların iyileştirilmesi, sağlığın geliştirilmesi gibi pek çok alanda sanat kullanılmaktadır.  Nöroestetik araştırmacılar sanatın sağlık üzerine olumlu etkisini estetik haz ve beyinde ödülle ilgili alanların sanat eseri izleyenlerde aktive olması ile açıklamıştır.

Estetik deneyimin kendini ödüllendirici doğası izleyicinin olasılıkla iyilik halini geliştirerek duygusal durumunu olumlu yönde etkilemektedir.  Son yıllarda pek çok çalışma sanatın yaşlılar, adolesanlar, gebeler, kanser hastaları gibi pek çok grupta sağlığı ve fiziksel ve ruhsal iyiliği geliştiren bir araç olduğunu göstermektedir.”

Sanatın, sağlık biliminde diğer bir kullanım alanının da öğrencilerin eğitimi olduğunu anımsatan Prof. Dr. Akın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öğretim yöntemi olarak sanat tüm dünyada kabul gören bir uygulamadır. Özellikle tıp ve hemşirelik öğrencilerinin eğitimine olumlu yönde katkı sunmaktadır. Bir sanat eserini öğretim aracı olarak kullanmak öğrencilerin gözlem becerileri, empatileri düzeyleri, sözsüz iletişimleri ve kişiler arası ilişkilerinde artış sağlamada geleneksel öğretim programına göre daha etkilidir.

Programa; SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, SBF Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram, SBF Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Ovayolu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Şehitkamil Belediye Meclis toplantısı yapıldıÖnceki Haber

 Şehitkamil Belediye Meclis toplantısı y...

Uzman Diyetisyen Güleçoğlu: Şekerli içecekler Ramazanda erken acıkmaya neden olurSonraki Haber

Uzman Diyetisyen Güleçoğlu: Şekerli içec...

Yorum Yazın

Prof. Dr. İrfan Koca: Bel fıtığı artık gençlerin de sorunu
Gaziantep'te Jandarmadan Kaçışa Geçit Yok: 2 Hükümlü Yakalandı
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi 20’nci kuruluş yılını coşkuyla kutladı
TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden patent ve araştırma performansında çifte başarı
Erdem Koleji’nden uluslararası gurur: Melek Ecem Güven’den önemli başarı
Gaziantep'te acı son: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu 
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'de 13. kez başkanlığa seçildi
Gaziantep'te yine kaza: Asfalt kana bulandı 
Güvenli Gıda Olmadan, Sağlıklı Beslenmek Mümkün Değil
Küçük kızını darbedip motosikletle sürükleyen baba tutuklandı
Uyuşturucu ve kaçakçılık olaylarında 7 şahıs tutuklandı
Gaziantep'te Feci Kaza! Ailenin En Küçüğü Hayata Tutunamadı
Gaziantep Bu Görüntüleri Konuşuyor: Baba Gözaltına Alındı
Gaziantep'te paraşüt kazası: Facia ucuz atlatıldı 
Şahinbey Ampute şampiyonluğunu ilan etti
Gaziantep’te Yaz Etkinlikleri Programı için başvurular başladı…
Ölümden döndü: Otobanda feci kaza 
Gaziantep Sağlık Camiası Yasta: Genç Hemşire Medet Balkan’dan Acı Haber Geldi
Gaziantep'te tepki çeken görüntü: Küçük kızını darbedip motosikletle sürükledi