
Gaziantep Protokolünden 'Gazilik' Unvanı Verilişinin 105. Yıl Dönümü Mesajı
Gaziantep’e Gazilik Unvanı Verilişinin 105. Yıl Dönümü Mesajı
Gaziantep’imize Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Gazi” unvanının verilişinin 105. yıl dönümünü büyük bir gurur ve derin bir hürmet duygusuyla idrak ediyoruz.
Gaziantep, Milli Mücadele’nin en çetin günlerinde yalnızca işgale karşı koymamış; millet olma iradesini, hür yaşama kararlılığını ve vatan sevgisini tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Bu kadim şehirde verilen destansı mücadele; silah gücünün ötesinde, sarsılmaz bir imanın, yüksek bir ahlakın ve güçlü bir millet bilincinin tezahürü olmuştur.
8 Şubat 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından şehrimize tevcih edilen “Gazi” unvanı; Antep halkının fedakarlıkla yoğrulmuş direnişinin, büyük bedeller ödenerek kazanılmış şeref ve onurunun devlet nezdindeki tescilidir. Bu unvan, yalnızca geçmişte kazanılmış bir paye değil; bugün de aynı sorumluluk ve bilinçle taşımamız gereken tarihi bir emanettir.
Gaziantep’in Gaziliği; zor zamanlarda kenetlenmeyi bilen bir milletin, hangi şart altında olursa olsun istiklalinden ve hürriyetinden vazgeçmeyen asil duruşunun adıdır. Bu ruh, dün olduğu gibi bugün de şehrimizin karakterini, toplumsal hafızasını ve gelecek vizyonunu şekillendirmeye devam etmektedir.
Bu anlamlı yıl dönümünde; başta aziz şehitlerimiz olmak üzere Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; bizlere emanet edilen bu onurlu mirası aynı inanç ve kararlılıkla yarınlara taşıma azmimizi bir kez daha ifade ediyorum.
Gaziantep'imize Gazilik unvanı verilişinin yıl dönümü kutlu olsun.
BAŞKAN FEDAİOĞLU’NDAN ANTEP’E GAZİLİK UNVANI VERİLİŞİNİN 105. YIL DÖNÜMÜ MESAJI
AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, Antep’e “Gazi” unvanı verilişinin yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Fedaioğlu, Gaziantep’in yalnızca bir şehir değil, aynı zamanda bir direniş ruhunun adı olduğunu belirterek, bu onurlu unvanın ardında eşsiz bir fedakârlık ve sarsılmaz bir iman bulunduğunu ifade etti.
Gaziantep’in bugün sanayisi, üretimi, kültürü ve insan kaynağıyla Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Fedaioğlu, bu gücün temelinde tarihten gelen mücadele azminin bulunduğunu vurguladı.
Fedaioğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Antep Savunması, imkânsızlıklar içinde yazılmış bir millet iradesinin adıdır. 8 Şubat 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından şehrimize verilen ‘Gazi’ unvanı; sadece bir paye değil, büyük bir bedelin ve onurlu bir direnişin tescilidir. Şahinbey’in cesareti, Şehitkamil’in fedakârlığı, Karayılan’ın kararlılığı ve ismini bilmediğimiz nice kahramanın mücadelesi; 11 ay boyunca süren işgal karşısında Antep halkının asla boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Kadınından çocuğuna, yaşlısından gencine kadar her bir hemşehrimiz, hem yoklukla hem düşmanla savaşmış; inancından ve vatan sevgisinden taviz vermemiştir. İşte Gazilik unvanı, bu eşsiz duruşun nişanesidir.”
“BU RUH, BUGÜN DE YOLUMUZU AYDINLATIYOR”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Antep halkının direnişine dair övgü dolu sözlerini hatırlatan Başkan Fedaioğlu, Gaziantep’in tarih boyunca sergilediği kararlılığın bugün de şehrin her alandaki başarısına yön verdiğini belirterek, “Ecdadımızın ortaya koyduğu mücadele ruhu, bugün bizim çalışkanlığımıza, üretim gücümüze ve birlik beraberliğimize ilham olmaya devam ediyor. Dün vatanı savunmak için canını ortaya koyan bu aziz millet, bugün de ülkesinin kalkınması, huzuru ve istikbali için aynı sorumluluk bilinciyle hareket etmektedir. Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda Gaziantep’imizi daha güçlü, daha müreffeh ve daha dirençli bir şehir haline getirmek için durmadan çalışacağız. Bu şehrin mayasında kahramanlık, sabır ve azim vardır”dedi.
Fedaioğlu mesajını, “Bu vesileyle, Antep Savunması’nın tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor; gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Gaziantep’imizin Gazilik unvanı kutlu ve daim olsun” sözleriyle tamamladı.
Ak Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik:
“Gaziantep, tarihinden aldığı güçle Türkiye yüzyılı hedeflerine kararlılıkla ilerliyor”
Gaziantep’e “Gazi” unvanının verilişinin 105. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, Gaziantep’in tarihinden aldığı güçle bugün de Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda yoluna kararlılıkla devam ettiğini vurguladı.
Gaziantep’in “Gazilik” unvanını alışının 105. yıl dönümünü büyük bir onur ve gururla idrak ettiklerini belirten Bozgeyik, Gaziantep’in imanla yoğrulmuş bir direnişin, inançla kazanılmış bir zaferin adı olduğunu ifade etti. Antep savunmasının, işgale karşı topyekûn ayağa kalkan bir milletin; kadınıyla, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla destan yazdığı eşsiz bir onur mücadelesi olduğuna dikkat çekti.
8 Şubat 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Antep’e “Gazi” unvanı verilmesinin, milletimizin yokluklar içinde dahi teslim olmayan iradesinin ve bağımsızlığa olan sarsılmaz inancının açık bir göstergesi olduğunu kaydeden Bünyamin Bozgeyik, “Bu unvanın şehitlerimizin kanı ve gazilerimizin fedakârlığıyla kazanılmış tarihî bir şeref nişanesidir. Bizler bu büyük mirasın emanetçileriyiz” dedi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, Gaziantep’in işgal yıllarında sergilediği direnişin, milletimizin birlik ve beraberliğinin en güçlü örneklerinden biri olduğunu ifade ederek, “şehrin verdiği mücadelenin yalnızca kendi kaderini değil, Anadolu’nun istiklal yürüyüşünü de etkiledi. Gazilik unvanı, bu onurlu mücadelenin tarihî bir tescilidir” diye konuştu.
AK Parti olarak, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; tarihine sahip çıkan, değerlerinden güç alan, geçmişiyle gurur duyarken geleceği kararlılıkla inşa eden bir anlayışla hareket ettiklerini belirten Bozgeyik sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Yüzyılı vizyonu bu ruhun ve direncin geleceğe taşınmış halidir. Gaziantep bugün sanayisi, üretimi, ihracatı, gastronomisi ve girişimci ruhuyla Türkiye Yüzyılı’nın öncü şehirlerinden biridir. Bu başarı dün cephede destan yazan ruhun bugün fabrikada, atölyede, tarlada ve ticarette yeniden hayat bulmuş halidir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Gaziantep’te kalkınma, üretim ve güçlü şehir vizyonuyla çalışmaların aralıksız sürdüğünü de sözlerine ekleyen Bünyamin Bozgeyik, mesajının sonunda şu ifadelere yer verdi:
“Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Antep savunmasının tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Gaziantep’imizin Gazilik unvanının 105. yıl dönümünü gururla kutluyor, bu kadim şehrin aziz insanlarını saygıyla selamlıyorum.”
BAŞKAN YILMAZ’DAN 8 ŞUBAT MESAJI
YILMAZ: “GAZİLİK, ŞEREF NİŞANIMIZDIR”
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 8 Şubat 1921 tarihinde Antep’e “Gazilik” unvanının verilişinin yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yılmaz, mesajında Antep’in destansı direnişine, kahramanlık ruhuna ve milletin onur mücadelesine vurgu yaparak, bu unvanın sadece bir isim değil, bir milletin şeref nişanı olduğunu ifade etti.
Başkan Yılmaz mesajında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Antep halkına duyduğu derin saygıyı hatırlatarak, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar Antep’i kurtardıkları gibi Türkiye’yi de kurtardılar” sözleri, bu topraklarda verilen mücadelenin büyüklüğünü en güçlü şekilde ortaya koymaktadır. Antep halkı, yokluk içinde ama inançla, birlikle ve imanla tarih yazmıştır” dedi.
“TBMM’NİN VERDİĞİ GAZİLİK UNVANI, KAHRAMANLIĞIN TESCİLİDİR”
8 Şubat 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aldığı kararla Antep’e “Gazi” unvanı verildiğini hatırlatan Yılmaz, bu kararın milletin iradesiyle alınmış tarihi bir onur belgesi olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Bu karar, Antep halkının işgale karşı verdiği eşsiz direnişin, gösterdiği fedakârlığın ve vatan sevgisinin devlet eliyle tescillenmesidir. Gazilik unvanı, bu şehrin alnına vurulmuş bir onur mührüdür” ifadelerini kullandı.
ŞAHİN BEY, ŞEHİT KAMİL VE KARAYILAN UNUTULMADI
Yılmaz, Antep savunmasının sembol isimleri olan Şehit Kamil, Şahin Bey ve Karayılan’ı da rahmet ve minnetle anarak, “Şahin Bey’in bedenini siper ederek yazdığı destan, Şehit Kamil’in henüz çocuk yaşta gösterdiği direniş, Karayılan’ın dağlarda yaktığı özgürlük ateşi bu şehrin hafızasına kazınmıştır. Onlar, bu toprakların bağımsızlık uğruna neleri göze alabildiğinin en somut göstergesidir. Gaziantep, tarihinden aldığı güçle bugün de üretmeye, büyümeye ve Türkiye’ye değer katmaya devam etmektedir. Bu şehir, dün işgale boyun eğmediği gibi bugün de birlik, beraberlik ve kardeşlikten asla taviz vermemektedir. Bu onur, bu şehirde yaşayan her ferdin omuzlarında taşıdığı kutsal bir emanettir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Antep savunmasının tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Gaziantep’in gazilik unvanının yıl dönümü kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.
GTB BAŞKANLARINDAN GAZİANTEP’E “GAZİ” UNVANI VERİLİŞİNİN 105. YILI KUTLAMA MESAJI
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Gaziantep’e “Gazi” unvanı verilişinin 105. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Gazi’ unvanının, bu toprakların bedelle, sabırla ve imanla yazılmış tarihin en onurlu nişanelerinden biri olduğunu belirten GTB Başkanları mesajda şu görüşlere yer verdi:
“Gaziantep Savunması; tarihin altın sayfalarına kazınmış, eşine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından önce İngilizler, ardından Fransızlar tarafından işgal edilen Antep, 11 ay boyunca ağır bir kuşatma altında kalmış; yokluk, açlık ve imkânsızlıklar içinde destansı bir direniş sergilemiştir. Ancak bu kuşatma, Antep halkının iradesini kıramamış; aksine vatan sevgisini daha da güçlendirmiştir.
Dışarıdan hiçbir destek almadan, yalnızca inancına ve bağımsızlık tutkusuna yaslanarak mücadele eden Antep halkı, ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’ anlayışıyla tarihe geçmiştir. Bu kutlu mücadelede 6 bin 317 evladını şehit veren Antep, yalnızca kendi kaderini değil, Anadolu’nun bağımsızlık yürüyüşünü de etkilemiş; tüm dünyaya bir milletin neleri başarabileceğini göstermiştir.
Şahinbey, Şehitkâmil, Karayılan gibi yiğit kahramanları bağrından çıkaran bu şehir, Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinin sembol şehirlerinden biri olmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 8 Şubat 1921 tarihinde Antep halkının bu eşsiz direnişini ‘Gazi’ unvanıyla taçlandırarak tarihe not düşmüştür.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki? Onlar yalnız Antep’i değil, Türkiye’yi de kurtardılar’ sözleriyle ifade ettiği bu büyük onur, Gaziantep halkı tarafından 105 yıldır aynı gurur ve sorumlulukla taşınmaktadır. Bu unvan, şehrimizin kimliği olmuş; nesilden nesile aktarılan bir onur mirasına dönüşmüştür.
Bugün, Gaziantep’e ‘Gazi’ unvanı verilişinin 105. yıl dönümünde; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Antep’i Gaziantep yapan tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Gaziantep halkı, geçmişinden aldığı güçle bu onuru ebediyen yaşatmaya ve geleceğe kararlılıkla yürümeye devam edecektir.”
GAZİANTEP’E GAZİLİK UNVANI VERİLİŞİNİN 105. YIL DÖNÜMÜ
-GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:
-“BÜYÜK FEDAKARLIKLARLA DESTAN YAZAN ŞEHRİMİZİN GAZİLİK UNVANIYLA ONURLANDIRILIŞININ 105’İNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN”
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’e “Gazi” unvanı verilişinin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Büyük fedakarlıklarla destan yazan şehrimizin Gazilik unvanıyla onurlandırılışının 105’inci yıl dönümü kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in destansı mücadelesiyle örnek olduğunu ve kurtuluşa giden yolu açtığını belirten Ünverdi, mesajında şunları kaydetti:
“Antep Savunması şanlı tarihimizde büyük bir kahramanlık destanı olarak yerini almıştır. Gaziantep’in Anadolu’da yaktığı meşale tüm Türkiye’ye örnek teşkil etmiştir.
Yokluk içerisinde büyük zorluklarla verilen destansı mücadelede 6 bin 317 şehit veren Antep, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık örneği olarak alabilir’ sözlerine mazhar olmuştur.
Anteplilerin gösterdiği şanlı direnişin neticesinde 8 Şubat 1921 tarihinde şehrimiz ‘Gazi’ unvanı ile onurlandırılmıştır.
Bizler de bugün aziz atalarımızdan aldığımız güç, ilham ve inançla ülkemize sahip çıkıyor, her alanda daha gelişmiş bir Türkiye için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Gazi şehrin evlatları olarak bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde sosyal yaşamdan ekonomiye kadar her alanda ülkemizin güçlü yarınları için çalışmaya devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, şehrimize ‘Gazi’ unvanı verilişinin 105’inci yıl dönümünü kutluyor, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, destansı mücadelesiyle dünyaya örnek olan Antep Savunması ve tüm vatan kahramanlarımızı, saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.”
Zor “Gaziantep’in Gazi Ruhu Türkiye’nin Onurudur”
Anadolu Basın Birliği Başkanı Mehmet Bora Zor, Gaziantep’in gazi kimliğinin tüm Türkiye’nin onur mirası olduğunu vurguladı.
Anadolu Basın Birliği Başkanı, M. Bora Zor, 8 Şubat 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Antep’e verilen “Gazi” unvanının 105’inci yıl dönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yayımladı.
“Bu mücadele bir milletin kaderini değiştirdi”
Zor, Gaziantep halkının bağımsızlık uğruna sergilediği direnişin yalnızca bir şehrin değil, tüm milletin kaderini değiştiren tarihi bir mücadele olduğunu vurguladı. Gaziantep Savunması’nın, Türk milletinin onurunu ve bağımsızlığını koruma iradesinin simgesi olduğunu ifade etti.
Atatürk’ün sözleriyle Gaziantep vurgusu
Zor, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantepliler için söylediği, “Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar Antep’i kurtardıkları gibi Türkiye'yi de kurtardılar” sözlerini hatırlatarak, bu ifadenin Gaziantep’in milli mücadeledeki yerini en güçlü biçimde özetlediğini belirtti.
“Eşsiz bir kahramanlık destanı yazıldı”
Zor, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Açlık, yokluk ve imkânsızlıklar içinde dahi işgale boyun eğmeyen Antep halkı, binlerce şehidin kanıyla vatan toprağını savunmuş, bağımsızlık yolunda eşsiz bir kahramanlık destanı yazmıştır.”
Bu mücadelenin, Atatürk’ün önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı’nın en onurlu sayfalarından biri olduğunu dile getirdi.
“Gazi ruhunu 6 Şubat depreminde de yaşadık”
Gaziantep’in yalnızca geçmişte değil, bugün de karşılaştığı her türlü zorluk karşısında aynı kararlılık ve dirayetle ayakta durduğunu belirten Zor, 6 Şubat depremleri sonrası sergilenen dayanışmanın da bu gazi ruhun en somut göstergesi olduğunu kaydetti.
“Bu şanlı mirası yaşatma kararlılığımız sürüyor”
Zor, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“8 Şubat 1921’de TBMM tarafından verilen ‘Gazi’ unvanı, bu milletin Gaziantep’e duyduğu şükranın ifadesidir. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; bu şanlı mirası sonsuza dek yaşatma kararlılığımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyorum.”
Kaynak:Haber Merkezi


































Yorum Yazın