
Gaziantep'te ileri derecede kalp yetersizliği olan bir buçuk yaşındaki Timuçin Tolu ailesi Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu.
Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Adnan Celkan tarafından muayene edilen Tolu, Ekstrakorporeal Membran Oksijenizasyonu (ECMO) tedavisi ile 14 gün tedavi edilerek hayatta tutuldu. Tolu, tedavinin ardından Ankara Bilkent Hastanesine kalp nakli için 112 uçak ambulansla sevk edildi.
Prof. Dr. Adnan Celkan, Prof. Dr. Osman Başpınar, Doç. Dr. Derya Aydın Şahin, Dr. Mehmet Moda, Dr. Güngör Temizkan, Uzman perfüzyonist Mehmet Üzüm, uzman perfüzyonist Erkan Aslan ve uzman perfüzyonist Işık Betil Kutlu'dan oluşan bir ekip tarafından 14 gün boyunca yapılan tedaviyle hayatta kalması sağlanan Timuçin'in nakil ile sağlığına kavuşması sağlanacak.
Bir mucizenin gerçekleşebilmesinin önünü açan ve hazırlıklarını yapan ekibin başındakı deneyimli profesör yapılan işlemi memohaber.com'a anlattı.
Nefes darlığı ve çarpıntı nedeni ile hastaneye başvuran 1,5 yaşındaki hasta Timuçin Tolu'ya çoklu organ yetmezliği teşhisi konulduğunu belirten Prof. Dr. Adnan Celkan, "Hastanemize başvuran hastanın yapılan EKO’sunda düşük kardiyak debi tespit edildi, inotrop tedavisi başlandı. Yoğun bakım altında tedaviye alındı. Yoğun bakım ünitesinde takip ve gözlem altında tutulan hastada Dilate Kardiyomyopati ve Miyokardit devam ettiği gözlendi, hastaya destek tedavisi amacıyla kardiyoloji ve kalp ve damar cerrahisi konsey kararı ile Ekstrakorporeal Membran Oksijenizasyonu (ECMO) tedavisi kararı verildi. ECMO medikal tedaviye dirençli, akut, geri döndürülebilir ciddi kardiyak ve/veya solunum yetersizliği olan hastalarda, geçici kardiyopulmoner destek sağlayan etkili bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi modifiye edilmiş bir kardiyopulmoner bypass sistemi kullanılır. Kanüller yardımıyla vücuttan alınan kan bir oksijenatör ve kan pompası ile venöz veya arteriyel sisteme geri verilir. Biz hastamızda VA-ECMO desteği ile kalp ve akciğerini bypass ettik. VA-ECMO desteği ile hem gaz değişimi sağlandı, hem de organ perfüzyonuna destek verdik. Sternetomi ile asendan aortaya ve sağ atriyuma venöz santral ECMO kanülasyonu yapıldı. Sternum standart kapatıldıktan sonra kanüller jugulumdan ECMO'ya bağlandı" dedi.
14 günlük ECMO tedavisinin sonucunda hastanın karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerinin düzeldiğini ancak ciddi kalp yetmezliği giderilemediğinden dolayı hasta için kalp nakli kararı verildiğini anlatan Prof. Dr. Celkan, "Hasta Ankara Bilkent hastanesine kalp nakli için 112 uçak ambulansla sevk edildi" diye konuştu. Hastaneye kabul edilen hasta kalp nakil sırası gelince ameliyata alınacak.
Kaynak:Haber Merkezi
Yorum Yazın