Pamuk; “Gümrük Vergisi Üretim Politikası Değil, Gelir Tahsilatıdır”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pamuk; “Gümrük Vergisi Üretim Politikası Değil, Gelir Tahsilatıdır”
Abone ol
30 Euro gümrük muafiyetinin kaldırılmasına ilişkin yapılan açıklamalar üzerine değerlendirmede bulunan Pamuk Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Pamuk City Otelcilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pamuk, kararın “yerli üretimi koruma” iddiasıyla sunulmasının, sahadaki ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini belirtti.

Mehmet Pamuk sözlerine şöyle başladı:
“07 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe giren 30 Euro gümrük muafiyetinin kaldırılması, kamuoyuna ‘yerli üretim için fırsat’ olarak sunulmaktadır. Ancak bu kararın, üretim politikasıyla değil; dolaylı gelir tahsilatı refleksiyle alındığı açıktır. Yerli üretimi olmayan ya da sınırlı olan ürünlere vergi koymak, yerli üretimi korumaz; yalnızca vatandaşın ve küçük esnafın alım gücünü daraltır.

Kararın, üretici lehine bir talep kayması yaratmadığını vurgulayan Pamuk, bu tür düzenlemelerin ekonomik teori ile saha pratiği arasındaki kopukluğu açıkça gösterdiğini ifade etti.

Pamuk konuya ilişkin şunları söyledi:
Yurt dışından bireysel kargo yoluyla getirilen ürünlerin önemli bir kısmı, zaten ülke içinde üretilmeyen ürünlerdir. Bu gerçek ortadayken, ‘yerli üretim korunuyor’ söylemi ancak temenni olarak kalır. Yerli üretimi korumak; gümrük duvarlarıyla değil, enerji maliyetlerini düşürerek, hammaddeye erişimi kolaylaştırarak, finansmanı ucuzlatarak ve vergi–SGK yüklerini makul seviyeye çekerek mümkündür.

Pamuk, özellikle bu düzenlemeden memnuniyet beyan eden kurum ve temsilcilerin, hangi ürün grubunda, hangi kapasiteyle yerli üretimin devreye gireceğini somut verilerle açıklaması gerektiğini belirtti.

Mehmet Pamuk açıklamasında İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in söylemlerine de değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Avdagiç’in bu düzenlemeyi memnuniyetle karşılaması, ticaret odalarının kimin adına konuştuğu sorusunu yeniden gündeme getirmiştir. İstanbul Ticaret Odası’nın 2024 ve 2025 yıllarına ait toplam gelirleri, üye aidatları dahil olmak üzere, kamuoyuna şeffaf şekilde  sunulmalıdır.
Üyeler, ödedikleri aidatların karşılığında ne tür somut katkılar almaktadır?

Ticaret odalarının mevcut yapısının, sahadaki esnaf ve tüccarın sorunlarına çözüm üretmekten uzaklaştığını ifade eden Pamuk, bu durumun sadece İstanbul ile sınırlı olmadığını vurguladı.

Pamuk şöyle devam etti:
Gaziantep Ticaret Odası dahil olmak üzere birçok odada tablo benzerdir. Üretmeyen, satamayan, ayakta kalmaya çalışan işletmelerden aidat toplanmakta; şube açılışında ciddi bedeller alınmakta; hatta ekonomik gerekçelerle kapanan işletmelerden dahi ‘kapanış ücreti’ talep edilmektedir. Bu yaklaşım ticareti desteklemek değil, ticaretin üzerine ateşi körükleyerek, ek yük bindirmektir.

Pamuk, ticaret odalarının giderek aidat toplayan bürokratik yapılar hâline geldiğini, üyesine doğrudan fayda üretmeyen bu yapıların kamuoyunda haklı olarak “arpalık” algısıyla anıldığını söyledi.

Mehmet Pamuk sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mecburi oda üyeliği meselesi artık ciddi biçimde tartışılmalıdır. 

Temsil yetkisi, sağlanan faydayla doğru orantılı olmalıdır. Ticaret odaları, dernekler gibi gönüllülük esasına dayanmalıdır. Fayda gören üye olur, görmeyen ayrılır. Esnafın ve tüccarın sırtında yük olan hiçbir yapı, ‘kurumsallık’ gerekçesiyle dokunulmaz değildir.”

Açıklamasında ekonomi yönetimine de dolaylı bir uyarıda bulunan Pamuk, masa başında alınan kararların sahadaki karşılığına dikkat çekti.

Mehmet Pamuk sözlerini şöyle tamamladı:
“Ekonomi; basın açıklamalarıyla değil, üreticinin ve vatandaşın nefes alıp alamadığı ile ölçülür. Bugün nefesi daralan taraf üretici değilse bile vatandaştır. 

Bu gerçek görülmeden alınan her karar, toplumsal ve ticari bir maliyet üretir. Yerli üretimi gerçekten korumak istiyorsak; sistemi, yapıları ve alışkanlıkları cesaretle sorgulamak zorundayız" dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şahinbey Belediyesi’nden Anlamlı Eğitim DesteğiÖnceki Haber

Şahinbey Belediyesi’nden Anlamlı Eğitim...

Gaziantep'te 12 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak YerlerSonraki Haber

Gaziantep'te 12 Ocak'ta Elektrik Kesinti...

Yorum Yazın

Güvenli Gıda Olmadan, Sağlıklı Beslenmek Mümkün Değil
Küçük kızını darbedip motosikletle sürükleyen baba tutuklandı
Uyuşturucu ve kaçakçılık olaylarında 7 şahıs tutuklandı
Gaziantep'te Feci Kaza! Ailenin En Küçüğü Hayata Tutunamadı
Gaziantep Bu Görüntüleri Konuşuyor: Baba Gözaltına Alındı
Gaziantep'te paraşüt kazası: Facia ucuz atlatıldı 
Şahinbey Ampute şampiyonluğunu ilan etti
Gaziantep’te Yaz Etkinlikleri Programı için başvurular başladı…
Ölümden döndü:Otobanda feci kaza 
Gaziantep Sağlık Camiası Yasta: Genç Hemşire Medet Balkan’dan Acı Haber Geldi
Gaziantep'te tepki çeken görüntü: Küçük kızını darbedip motosikletle sürükledi
Başkan Murat Danacı MUHTARLIKLARI KAPATIN!
Gaziantep'te kaza Biri ağır 2 yaralı!
Gaziantep’te KADES Seferberliği
Şahinbey'de 06.06.2026 yoğunluğu: Bir günde 106 nikah kıyıldı
Gaziantep'te 7 Haziaran da Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantep’te 15 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
CHP'de Şok İstifa! Meclis Üyesi AK Parti'ye Geçti
Gül'den Koç'a sert tepki 
Dünya Çevre Günü’nde sıfır atık ve sürdürülebilir yaşam mesajı verildi