Miyop ve Hipermetrop: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Miyop ve Hipermetrop: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri
Abone ol
Görme sorunları oldukça yaygındır ve dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir.

Bunlar arasında miyop (uzağı görememe) ve hipermetrop (uzağı görememe) günlük hayatı önemli ölçüde etkileyebilecek en yaygın görme kusurlarından ikisidir. miyop uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olurken, hipermetrop yakın görüşü etkileyerek okuma veya akıllı telefon kullanma gibi günlük görevlerde bile zorluklara neden olur. 

Miyop ve Hipermetrop Nedir?

  • Miyop: Genellikle uzağı görememe olarak adlandırılır ve göze giren ışığın retinanın önünde odaklanması sonucu ortaya çıkar. Uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine, yakın nesnelerin ise net görülmesine neden olur. Bu durum tipik olarak göz küresinin uzamasından veya aşırı dik korneadan kaynaklanır; her ikisi de gözün ışığı düzgün bir şekilde odaklama yeteneğini bozar. Miyop belirtileri arasında araba kullanırken yol işaretlerini görmede zorluk, sınıftaki karatahtayı görmek için çabalama veya netliği arttırmak için gözlerinizi kısma yer alabilir.
  • Hipermetrop: Miyop’un bunun tam tersidir. Bu durumda, ışık retinanın arkasında odaklanır ve uzaktaki nesneler odakta kalabilirken yakındaki nesneleri net bir şekilde görmeyi zorlaştırır. Hipermetrop, kısaltılmış bir göz küresinden veya daha düz bir korneadan kaynaklanabilir. Semptomlar arasında göz yorgunluğu, baş ağrısı ve okuma veya dikiş dikme gibi yakın görüş gerektiren görevlerde zorluk sayılabilir.  Hipermetrop hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için https://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/lazer-ve-goz-ici-lens-refraktif-cerrahi/hipermetrop sayfasını ziyaret edebilrisiniz.

Miyop Nedenleri ve Belirtileri

Miyop’un birincil nedeni, göz küresinin uzaması veya ışığın doğrudan retinaya odaklanmasını engelleyen aşırı kavisli korneadır. Ailesinde miyop geçmişi olan bireylerin bu durumu geliştirme olasılığı daha yüksek olduğundan genetik önemli bir rol oynar. Çevresel faktörler de önemli ölçüde katkıda bulunur. Uzun süreli ekran başında kalma veya okuma gibi aşırı yakın çalışma gözleri yorabilir ve miyop gelişme riskini artırabilir.

Miyop belirtileri genellikle uzaktaki nesneleri net görmede zorluk olarak kendini gösterir; bu da gözlerin kısılmasına veya yorulmasına neden olabilir. Miyop olan kişiler ekranı veya tahtayı daha net görebilmek için genellikle kendilerini televizyona veya sınıfın ön kısmına daha yakın otururken bulurlar. Diğer belirtiler arasında baş ağrıları, göz yorgunluğu ve uzak görevlere odaklanırken genel bir rahatsızlık hissi sayılabilir. Düzeltilmezse miyop zamanla kötüleşebilir ve günlük aktiviteler ve genel yaşam kalitesi üzerinde daha önemli bir etkiye yol açabilir.

Hipermetrop Nedenleri ve Belirtileri

Bu durum, göz küresinin çok kısa olması veya korneanın çok az eğriliğe sahip olması durumunda ortaya çıkar ve göze giren ışığın doğrudan retinanın üzerine değil, arkasına odaklanmasına neden olur. Sonuç olarak, hipermetrop bireyler yakındaki nesnelere odaklanmakta zorluk yaşayabilirler ve bu durum genellikle okuma veya bilgisayar kullanma gibi görevler sırasında zorlanmaya ve rahatsızlığa neden olur.

Hipermetrop semptomlarının yoğunluğu farklılık gösterebilir, ancak birçok kişide çeşitli görsel rahatsızlıkları rapor edin. Etkilenen kişiler, özellikle nesneleri yakından görmeye çalışırken bulanık görme yaşayabilir. Buna, uzun süreli yakın çalışma sonrasında göz yorgunluğu, baş ağrısı ve yorgunluk da eşlik edebilir. Bazı kişiler, gözleri doğru şekilde odaklanmaya çalışırken gözlerini kısma eğiliminde olduklarını veya parlak ışıkta rahatsızlık hissettiklerini de fark edebilirler.

Miyop Nasıl Teşhis Edilir?

Yaygın olarak uzağı görememe olarak bilinen Miyop’un teşhisi, bir göz uzmanı tarafından yürütülen kapsamlı bir göz muayenesini içerir. Süreç, doktorun hastanın görme sorunları, ailedeki göz hastalıkları geçmişi ve uzaktaki nesneleri net görmede zorluk gibi yaşadığı semptomlar hakkında bilgi alacağı ayrıntılı bir tıbbi öykü ile başlar. Sonra göz doktoru hastanın görüşünü değerlendirmek için çeşitli testler yapacaktır. Kullanılan en yaygın yöntem, hastanın belirli bir mesafeye yerleştirilmiş bir göz çizelgesinden harfleri okumasının istendiği görme keskinliği testidir. Bu test, hastanın değişen mesafelerde ne kadar iyi görebildiğini belirlemeye yardımcı olur. Miyop şüpheniz varsa https://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/lazer-ve-goz-ici-lens-refraktif-cerrahi/miyop sayfasında randevu oluşturabilir ve kontrole gidebilirsiniz.

Hipermetrop Nasıl Teşhis Edilir?

Muayene yakındaki nesnelere odaklanma zorluğu veya sık sık göz yorgunluğu gibi yaşayabileceğiniz görsel belirtiler de dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizin kapsamlı bir değerlendirmesiyle başlar. Birincil testlerden biri, göz çizelgesindeki harfleri çeşitli mesafelerden okumanızın istendiği görme keskinliği testidir. Bu, gözlerinizin yakın mesafedeki nesnelere ne kadar iyi odaklanabildiğini belirlemenize yardımcı olur.

Miyop Nasıl Tedavi Edilir?

Yaygın olarak uzağı görememe olarak bilinen miyop, uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine, yakın nesnelerin ise net görülmesine neden olan bir görme problemidir. Miyop için en yaygın tedavilerden biri, düzeltici lenslerin kullanılmasıdır. Reçeteli gözlükler veya kontakt lensler, ışık ışınlarını doğrudan retinaya odaklanacak şekilde bükecek ve uzak görüşün netliğini artıracak şekilde tasarlanmıştır. 

Daha kalıcı bir çözüm arayanlar için refraktif cerrahi bir seçenek olabilir. LASIK (Lazer Destekli In Situ Keratomileusis) veya PRK (Fotorefraktif Keratektomi) gibi lazer prosedürleri, odaklanma gücünü değiştirmek için korneayı yeniden şekillendirir. 

Hipermetrop Nasıl Tedavi Edilir?

Hipermetrop için en yaygın tedavilerden biri düzeltici lenslerin reçete edilmesidir. Gözlükler ışığın retinaya doğru şekilde kırılmasına yardımcı olarak her mesafeden net görüş sağlar. Bu gözlükler çeşitli tarzlarda mevcuttur ve bireysel tercihlere uyacak şekilde özelleştirilebilir, böylece hastaların yalnızca daha iyi görmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda görünümlerinden de emin olmalarını sağlar.

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HKÜ’den ‘Birlikte Yeniden Yeşermek’ konferansıÖnceki Haber

HKÜ’den ‘Birlikte Yeniden Yeşermek’ konf...

Şehitkamil’den Bilal Çeker’e ziyaretiSonraki Haber

Şehitkamil’den Bilal Çeker’e ziyareti

Yorum Yazın

4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı
Gaziantep’te iki araç kafa kafaya çarpıştı! 10 yaralı
Korkutan deprem! Gaziantep'te hissedildi...
3 Puanı 3 Golle Aldık! Gaziantep FK - Konyaspor: 3 - 1
Gaziantep’te 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi