İş Görüşmesine Nasıl Gidilir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İş Görüşmesine Nasıl Gidilir?
Abone ol
İş başvurusunda bulundunuz ve başvurunuz kabul mı edildi? O zaman işe kabul edilmeniz için tamamlamanız gereken son bir adım kalmış demektir.

 İş görüşmesine çağrıldığınızda bu görüşmeden de olumlu yanıt almak için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bugün sizlerle iş görüşmesine nasıl hazırlanacağınız, görüşme sırasında nelere dikkat edeceğiniz hakkında püf noktalar paylaşacağız. 

 İş görüşmesine gitmeden önce başvuracağınız kurum ya da firma, bu kurumların başında olan kişiler, kurum değerleri, misyon ve vizyonu gibi değerleri derinlemesine araştırmanızı öneririz. Bu konular hakkında bilgi sahibi olmanız, mülakatta gelecek sorulara hazırlıklı olmanızı ve bu sorulara vereceğiniz cevaplara yapacağınız eklemeleri belirlemenize yardımcı olur. Bu nedenle, mutlaka araştırmanızı iyi yapın. 

Mülakat her ne kadar tek taraflı bir soru yağmuru gibi görünse de, öyle olmak zorunda değildir. İşvereniniz ve diğerlerinin sorduğu soruların yanı sıra sizin de soru sormanız görüşmenin ve iletişimin daha çift taraflı olmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle firmaya sormak istediğiniz bir – iki soru belirlemenizi öneririz. Bu sorular özellikle söz konusu firma ya da kurum hakkında olursa, araştırma yaptığınız ve işi ne kadar çok istediğiniz net bir şekilde belli olacaktır. 

İş görüşmesine giderken rahat ve huzurlu olmanız çok önemlidir. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı önceden belirlemenizde fayda vardır. Örneğin, iş görüşmesine giderken rahat kıyafet giymeye ihtiyaç duyuyorsanız sizi rahatsız etmeyecek ama şık görünecek bir kıyafet seçmelisiniz. 

İş görüşmesi için çağırıldığınızda her işyeri ve firmanın farklı bir mülakat uygulayabileceğini biliyor musunuz? Mülakat türüne hazırlıklı olmak, mülakat sırasında sorulan sorulara daha kolay ve takılmadan cevap vermenizi sağlayacaktır. Kariyer merkezi tarafından sunulan mülakata hazırlık önerileri ve mülakat türü sınıflandırmaları ile mülakata en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz.

Mülakat kendinizi en iyi şekilde sergilemeniz gereken bir görüşmedir. Dolayısıyla mülakat sırasında olabileceğiniz en iyi şekilde görünmeniz ve en iyi şekilde davranmanız gerekmektedir. Bu nedenle görüşme sırasında iyi bir beden diline, akıcı ve doğal bir konuşmaya sahip olmanız gerekir. Kendinizden emin, güçlü bir duruş ve konuşma iş için ideal bir aday olduğunuza kanaat getirilmesinde büyük rol oynar. 

Mülakat için belirlenen saate riayet edin. Asla geç kalmayın. Mülakata geç kalmak demek, mülakatınız için yapabileceğiniz en yanlış davranışlardan birisi olacaktır. Belirlenen saatten en az 15 dakika önce mülakat yapacağınız alanda olmanızı öneririz. Bazen mülakatlar beklenilenden kısa sürebilir. Erken biten bir mülakat sonrası, mülakat saatinden önce orada hazır olmanız işvereninizin gözünde ilk anda olumlu bir etki olacaktır. Özellikle mülakat yerini bulmak ve gecikmemek için de evden erken çıkmanızı öneririz. 

Görüşme sırasında olumlu bir duruş ve konuşma sergilemenizi öneririz. Özellikle eski ve olumsuz iş tecrübeleri hakkında konuşmanız, olumsuz ve karamsar bir dil kullanmanız işvereninizin gözünde kredinizi düşürecektir. Kendinizi yeni işvereniniz yerine koymayı deneyin, eski işvereni hakkında kötü konuşan birisinin size sadık olacağını düşünebilir misiniz? Muhtemelen bahsedemezsiniz. Bu nedenle bu konuya önem vermeniz çok önemlidir. 

Eski ve kötü iş anılarından bahsetmek yerine geleceğe odaklanan, pozitif ve güçlü bir dil kullanmanızı öneririz. Neden eski işinizden ayrıldığınız sorulduğunda da eski işvereninizi ve işinizi kötülemeden çıkış nedeninizi kibarca dile getirmenizi tavsiye ederiz. 

Mülakat sırasındaki duruşunuz, hem kendiniz hem de işe olan tutumunuz hakkında pek çok mesaj verecektir. Bu nedenle oturuşunuzdan, ellerinizin duruşuna kadar işvereninizde güven uyandıran bir duruş sergilemelisiniz. İyi bir vücut dili için dik oturmaya, özgüvenli ve sıcak bir gülüşe sahip olmaya özen gösterin. Güçlü bir şekilde tokalaşın ama kişisel alana da dikkat edin. Ellerinizi önünüzde birleştirmeyin ya da saatinize bakmayın. Tüm dikkatinizi mülakatı yapan kişilere verin. Aynı zamanda onların kurduğu cümleler sırasında başınızı hafif hafif sallayın. Bu onların söylediğinize katıldığınızı göstereceğinden sizin hakkınızda olumlu düşünmelerini sağlar.

İşverenler, insan kaynaklarında çalışanlar her gün onlarca bazen yüzlerce insanla muhatap olurlar. Bu nedenle abartılı davranan, yalan söyleyen kişileri kolaylıkla tespit ederler. Gerçekçi davranmanız, dürüst olmanız mülakat sırasında işvereninizin güvenini kazanmanızı sağlayacaktır. Doğal, samimi ve dürüst bir davranış sergileyin ve asla abartılı, hatalı ve yalan bilgilerle işvereninizi etkilemeye çalışmayın.

İş başvurunuzun kabul edilmesi için bilgili, deneyimli biri olmanızın yanı sıra aynı zamanda bunu gösterecek kişilere referans gösterebilmenize de dikkat edilir. İş görüşmesinde referanslarınızla ilgili soru sorulabileceğinden iznini aldığınız, gerçek referanslara başvurun. Aynı zamanda sektördeki birkaç kişi ile aranızda iş bağlantısı olması da işinize olan bağlılığınızı göstermede size yardımcı olacaktır. 

Mülakatta işverenler tarafından sorulacak sorulara hazırlıklı olmayabilirsiniz; ama hazırlıklı olabileceğiniz altın değerinde bir belgeniz var: CV’niz. CV’niz temelde firmanın sizden beklediği yanıtlara referans olan belgedir. Dolayısıyla CV’nizi ne kadar iyi bilirseniz mülakat sırasında da firmanın beklentilerini o denli iyi karşılarsınız. İş görüşmeleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa ya da henüz iş başvurusu yapmadan iş görüşmeleri hakkında bilgi almak ve CV hazırlamak konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız cv maker adlı hizmet ihtiyaç duyduğunuz desteği size sunacaktır. Profesyonel, özgün ve işvereninizin hemen dikkatini çekecek CV’leri oluşturmada, iş görüşmesine hazırlanmada, kariyer planları oluşturmada ve iş aramada size teorik bilgi ve pratik destek sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fıstık ağaçlarının kuruma sorununa Tarım Müdürlüğü el koyduÖnceki Haber

Fıstık ağaçlarının kuruma sorununa Tarım...

Gaziantep Feci Kaza ile uyandı! Ölüler ve yaralılar varSonraki Haber

Gaziantep Feci Kaza ile uyandı! Ölüler v...

Yorum Yazın

4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı
Gaziantep’te iki araç kafa kafaya çarpıştı! 10 yaralı
Korkutan deprem! Gaziantep'te hissedildi...
3 Puanı 3 Golle Aldık! Gaziantep FK - Konyaspor: 3 - 1
Gaziantep’te 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi