İkinci el araçlar, ilan yoluyla sıfır araçların fiyatının üzerinde satılamayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İkinci el araçlar, ilan yoluyla sıfır araçların fiyatının üzerinde satılamayacak
Abone ol
Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, otomotiv sektöründe son dönemlerde arz talep dengesini bozacak şekilde oluşan stokçuluk ve haksız uygulamaların ve bunlarla bağlantılı fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek, sektörde rekabetçi, adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis ederek, motorlu kara taşıtı alım satımında etkinliği sağlamak için çalışmalara titizlikle devam edildiği vurgulandı. Bakanlığın otomotiv sektöründe gerçekleşen stokçuluk eylemleri ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında, tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaları ortadan kaldırmak adına ilave tedbirlerin uygulamaya alınmasına karar verildiği belirtilerek, "Bu kapsamda, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilerek, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirilmiştir. Bu düzenleme 15.7.2023 tarihinde yürürlüğe girecek olup, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel, gerekse ticari ilanlarını kapsamaktadır" denildi.
Bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek ilanlar hakkında “ilan platformları” tarafından uyarılacağına dikkat çekilerek şu ifadelere verildi:
"Bu uyarıya rağmen, söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanlar ile ilan verene ilişkin bilgiler, ilan platformu tarafından Ticaret Bakanlığımıza iletilecektir. Bu düzenlemeye aykırı her bir ilan, Bakanlığımızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve bu ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecektir.
Bir diğer husus ise, Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz günlerde, 6 ay süreyle (1.1.2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına” aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirilmesidir. Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin “6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine” aykırı satışları Noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Ticaret Bakanlığımızın gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar ışığında, gerçek ve tüzel kişilerin ikinci el motorlu kara taşıtı satış kayıtları mercek altına alınmış olmaktadır. 2023 yılı içinde yetki belgesi olmadan, 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcılar tespit edilmiş olup, bu satıcılardan söz konusu satışlara ilişkin savunmaları talep edilmektedir. Bakanlığımızca savunmaları dikkate alınarak, bu kişiler hakkında önümüzdeki günlerde idari para cezaları uygulanabilecektir.
Ticaret Bakanlığı olarak, sektörde yaratılmak istenen arz talep dengesizliği ile birlikte, haksız kazanç sağlama girişimleri ve haksız ticari uygulamalar yakinen takip edilerek, tüketicilerimizin mağduriyet yaşayabileceği fiilleri önlemeye yönelik denetimlerimiz ve müeyyideler ülke genelinde tam bir kararlılıkla devam etmektedir."

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Mustafa Kemal Güneş gayretli çalışmaları ile dikkat çekti Önceki Haber

 Mustafa Kemal Güneş gayretli çalışmalar...

Gaziantep FK’da sürpriz gelişme!Sonraki Haber

Gaziantep FK’da sürpriz gelişme!

Yorum Yazın

Gaziantep'te 9 Haziaran da Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Mecliste gündem asfalt sezonu ve haşereyle mücadele
Psikiyatri Uzmanı Dr. Celal Yaşamalı SANKO Üniversitesi Hastanesi'nde
Gaziantep'te 2 otomobil çarpıştı: 5 yaralı
Şahinbey, Okul Sporları Aba Güreşi Türkiye Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı
Başkan Yılmaz, 10 mahalle muhtarı ile bir araya geldi
Başkan Şahin, temeli atılacak merkezin arazisinde incelemelerde bulundu
MHP Gaziantep’te Sinerji Dalgası
Gaziantep Sanayisinin Duayeni Mehmet Ali Topçuoğlu Hayatını Kaybetti
Özyurt: Nizip’in Üretim Gücü, Küresel Pazarlardaki En Büyük Güvencemizdir
Eve giren yılanı itfaiye ekipleri çıkardı
Duayen Gazeteci Yusuf Ağar’a Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden "Meslekte 50 Yıl Onur Ödülü" Verildi
Prof. Dr. İrfan Koca: Bel fıtığı artık gençlerin de sorunu
Gaziantep'te Jandarmadan Kaçışa Geçit Yok: 2 Hükümlü Yakalandı
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi 20’nci kuruluş yılını coşkuyla kutladı
TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden patent ve araştırma performansında çifte başarı
Erdem Koleji’nden uluslararası gurur: Melek Ecem Güven’den önemli başarı
Gaziantep'te acı son: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu 
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'de 13. kez başkanlığa seçildi