İhracata liman darbesi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İhracata liman darbesi!
Abone ol
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, İskenderun Limanı’nda meydana gelen yangının ardından şimdi de Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların bölge ihracatına büyük darbe vurduğunu söyledi. 

6 Şubat’taki depremden sonra İskenderun Limanı’nda çıkan yagında ihraç edilmek üzere bekleyen binlerce konteyner dolusu ürün yandı. Liman işletmecisi Limak’ın sorumluluğu kabul etmeyerek tazminat ödemeye yanaşmaması büyük mağduriyete yol açtı. İskenderun Limanı’nın kullanılmaz hale gelmesinin ardından ihracatçı Mersin Limanı’na yöneldi. Ancak Mersin Limanı’nda TIR’ların haftalarca beklemesi yeni bir krize yol açtı. 
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, gerek İskenderun, gerekse de Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların bölge ihracatını krize soktuğunu, sorunun çözümü için hükümet yetkililerinin devreye girmesini istedi. Limana teslim edilen tüm malların sorumluluğunun liman işletmesine ait olduğunu hatırlatan Başkan Celal Kadooğlu, “Liman işletmesi ‘mücbir sebep’ diyerek sorumluluktan kaçamaz. İhracatçıların mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” dedi. 

KADOOĞLU’NDAN DRYPORT ÖNERİSİ
Mersin Limanı’nda da uzun bekleme sürelerinin ihracata büyük engel oluşturduğunu ifade eden Başkan Kadooğlu, şöyle devam etti: 
“İskenderun Limanı deprem sonrası kullanılamaz hale gelince ihracatçı en yakın liman olan Mersin’e yöneldi. Dolayısıyla Mersin Limanı’nda büyük yoğunluk oluştu ve TIR’lar haftalarca limanın girişinde beklemeye başladı. TIR’ların limana yükünü bırakmak için haftalarca beklemesi çok büyük sorunlara yol açıyor. İşlemler uzuyor, maliyetler artıyor, ihracatçılarımız taahhütlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Dolayısıyla bölge ihracatı çok büyük zarar görüyor. 
Mersin Limanı’na yük götüren TIR’lar yoğunluktan dolayı kapıda bekletilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun için de Mersin Limanı’nın yanına Dry port alan kurulmasını öneriyoruz. TIR’lar yükünü Dry port *alanına bıraksın. Daha sonra da liman işletmesi yükleri buradan limana alsın. Böylece en azından TIR’ların ve şoförlerin orada beklemesinin önüne geçilir.”
“SADECE İHRACATÇININ DEĞİL ÜLKENİN SORUNU”
Güçlü bir Türkiye’nin güçlü bir ekonomiyle mümkün olduğunu, güçlü bir ekonomi için de ihracatın artırılmasının elzem olduğunu vurgulayan Başkan Celal Kadooğlu, şunları söyledi:
“Sürekli rekor kıran ihracatçılarımız maalesef zor günler geçiriyor. Ürün var, müşteri var, ancak ürünü gönderecek limanlarda yaşanan sorunlardan dolayı ihracat gerçekleşemiyor ya da çok gecikiyor. Bu bölge ihracatçısının bir sorunu gibi gözükse de aslında ülkemizin sorunu. Ülke ekonomisinin bu ortamda zarar görmemesi için hükümetin gerekli tedbirleri almasını, ihracatın önündeki bu engellerin kaldırılmasını bekliyoruz.”

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP Gaziantep’te aday adayı bolluğu...Önceki Haber

CHP Gaziantep’te aday adayı bolluğu...

AK Parti İl Başkanı Özkeçeci'den adaylık istifasıSonraki Haber

AK Parti İl Başkanı Özkeçeci'den adaylık...

Yorum Yazın

Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü futbol takımı çeyrek finale yükseldi
GAÜN Nizip Eğitim Fakültesi’nde Görev Değişikliği
Zirai Don Uyarısı: Gaziantep'te Çiftçilere Tedbir Çağrısı
Gaziantep'te 18 Mart'ta elektrik kesintisi olacak yerler
Zaferin anısına fidan diktiler
HKÜ'de "Ramajam" heyecanı
Kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari uyuşturucu taciri yakalandı
Şahinbeyli öğrenciler İstiklal Marşını en güzel okumak için yarıştı
Doğan, iftar yemeğinde vatandaşlarla buluştu
Gaziantep'te 62 adet sikke ele geçirildi: 1 gözaltı
Gaziantep'te bayram öncesi fahiş fiyat denetimleri sürüyor
Uzm. Psikolog Elif Türkyiğit, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
Milletvekili Bakbak: Milletimizle gönül bağlarımızı pekiştiriyoruz
Akrabaların kavgasında kan aktı: Baba ve oğlu hayatını kaybetti
Erkek cinayeti: Kocasını tabancayla vurarak öldürdü!
Ramazan Ayı’nda çocuklar için Hacivat Karagöz Şenliği’ne yoğun ilgi
Medıcal Poınt Gaziantep Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Rıfat İnci, Narsizmi Anlatıyor
GAÜN Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nden Huzurevi Ziyareti
GİBTÜ’den Pulmoner Rehabilitasyon Haftasında Farkındalık Etkinliği
Gaziantep’te parkta korkunç infaz!